כדי למנוע את קריסת הפסקת האש: האזהרה של ארה"ב לישראל

גורם אמריקני אמר ל"ישראל היום" כי הוא סבור שחמאס הפר את ההסכם, אך תגובה ישראלית חריפה עלולה לעצור את הפסקת המלחמה • כמו כן, האמריקנים מתנגדים לשינוי מהותי בקו הצהוב המפריד בין השטח שבשליטת צה"ל לשאר הרצועה וכן הם מתנגדים לכניסה קרקעית של צה"ל לרצועה

הנשיא טראמפ ורה"מ נתניהו על רקע תקיפה בעזה. צילום: אי.אף.פי, חיים גולדברג/פלאש 90, רויטרס

לחץ אמריקני כבד על ישראל ועל חמאס למנוע את קריסת הפסקת האש: בשיחות בכמה דרגים ובעיקר הדרג המיניסטריאלי, העבירו האמריקנים את המסר שאסור לשבור את הכלים. בין השאר מתנגדים האמריקנים לשינוי מהותי בקו הצהוב המפריד בין השטח שבשליטת צה"ל לשאר הרצועה וכן הם מתנגדים לכניסה קרקעית של צה"ל ולו לפשיטה במסגרת פעולות הגמול להפרות חמאס.

ההצגה הצינית של חמאס: מוציאים חלל מהדירה, קוברים - וקוראים לצלב האדום // ללא קרדיט

גורם אמריקני אמר ל"ישראל היום" כי אף שברור כי חמאס הפר את הפסקת האש בסוגיית החטופים, וכן בירי אל כוח צה"ל בדרום הרצועה, תגובה ישראלית חריפה מדי עשייה לעצור את כל המהלך להפסקת המלחמה. לדבריו יש עדיין סיכוי ליישום המלא של תכנית טראמפ ולהביא לפירוק חמאס מנשקו ולכניסת גוף שלטוני אחר. "גם מבחינת ישראל עדיף להשיג את מטרותיה בלי חידוש הקרבות ובלי אבדן חיי אדם, חיילים ופלשתינים". עם זה יש חילוקי דעות גם בקרב בכירי הממשל באשר לסוגיה. הדרג הצבאי

ומשרד ההגנה המעודכנים מישראל באופן ישיר על המתרחש, לרבות בחמל המשותף בקרית גת, מגדירים את הפרות חמאס מהותיות. השליח וויטקוף המנהל את המגעים מול חמאס והמתווכות מוביל את הקו המבקש להגביל את התגובה הישראלית ולשמר את הפסקת האש והמשך התהליך, כמעט בכל מחיר.

יעדים לחיסול ממוקד

בישראל התלבטות באשר לעוצמת התגובה, שהחלה כצפוי בתקיפות אוויריות וירי מרחוק של טנקים. הדרג הצבאי הציג בהתייעצות הביטחונית שכינס ראש הממשלה, שורה של מטרות לתקיפה, הן מטרות שטח והן יעדים לחיסול ממוקד. כן הוצגו מפות להיערכות חדשה של צה"ל מעבר לקו הצהוב בכמה נקודות מפתח. מדובר הן באזורים שולטים, הן בנקודות אסטרטגיות בעיר עזה והן במרחבים שמסביב לאזורים המאוכלסים.
לצבא ניתן אישור עקרוני לצעדים שהוצגו, ואישור לפעולה מיידית לתקיפות מהאוויר לרבות חיסולים ממוקדים.

לאחר ההתייעצות נעשתה שיחת עדכון מול האמריקנים, ובה הושמעה האזהרה לישראל לבל תלך רחוק מדי. משרד ראש הממשלה פרסם לאחר השיחה את ההודעה הבאה: בתום ההתייעצויות הביטחוניות, ראש הממשלה נתניהו הנחה את הדרג הצבאי לבצע באופן מיידי תקיפות עוצמתיות ברצועת עזה. הודעה לקונית וכללית המעידה על המתח מול האמריקנים.

"טראמפ מאיים: "אם חמאס לא יתנהג יפה - הוא יושמד // CSPAN

מאוחר יותר שר הביטחון כץ נקט בלשון חריפה יותר: "ארגון הטרור חמאס ישלם מחיר כבד על תקיפת חיילי צה"ל בעזה ועל הפרת ההסכם להחזרת החטופים החללים. תקיפת חיילי צה"ל היום בעזה ע"י ארגון הטרור חמאס היא חציית קו אדום בוהק שצה"ל יגיב עליו בעוצמה רבה. ההגנה על שלומם וביטחונם של חיילי צה"ל היא המשימה הראשונה במעלה בפעילות צה"ל בעזה. חמאס ישלם בריבית דריבית על תקיפת החיילים ועל הפרת ההסכם להחזרת החטופים החללים".

בסוגיית החטופים חמאס לא סיפק הסבר לתרגיל ההונאה שנחשף כשהטמין חלקי גופה באתר חיפושים ואחר כך "גילה" אותה עם אנשי הצלב האדום. הוא עדכן כי מצא שתי גופות נוספות האחת בדרום הרצועה והשניה במחנה הפליטים נוסיראת במרכזה. בישראל אומרים כי לפחות באחד מהמקרים מדובר בגופה שכבר הייתה בידי חמאס וכעת כאילו "התגלתה".

לפי גורמי ביטחון, בידי חמאס יש לפחות 8 גופות חללים למסירה מיידית. ההערכה היא כי חמאס שומר אותן כקלפי מיקוח להמשך וכי הוא מבקש למשוך זמן כדי לעכב את המשך ישום תכנית טראמפ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר