"המגעים בין ישראל לסעודיה בואכה נורמליזציה מעולם לא פסקו, אבל התהליך איטי והדרגתי" - הציטוט הזה שייך לדוקטור למזרח התיכון נירית אופיר, מרצה באוניברסיטת רייכמן.
אופיר מכירה את הסעודים אולי טוב יותר מכל ישראלי אחר. היא אחראית, בין השאר, להבאת צוותים ישראליים ל"ראלי דקאר" בסעודיה עוד ב־2021, ללא מעט עסקאות בין חברות ישראליות לסעודיות, והיתה הישראלית הראשונה שהרצתה בכנס פומבי בסעודיה, בספטמבר 2023, כשהיה נדמה שהנורמליזציה בטווח חתימה.
והנה עוד אמירה: בשנה הקרובה, ככל הנראה עוד לפני הבחירות בישראל, תחול התקרבות ממשית בין ישראל לסעודיה. לא בטוח שהצטרפות מלאה להסכמי אברהם, אבל לפחות מהלך מדיני־כלכלי משמעותי יהיה. כך מעריך־מבטיח דיפלומט אמריקני בכיר בשיחה עם "ישראל היום". "זה לא עניין של הימור, זו הגיאופוליטיקה והאינטרסים הכלכליים. מה שהיה צריך לקרות מזמן יתרחש בקרוב".
מימוש החזון של בן סלמאן
מה האינטרס הסעודי בעניין? מימוש חזון סעודיה 2030 של מוחמד בן סלמאן יורש העצר משולב היטב ביחסים עסקיים, טכנולוגיים וביטחוניים עם ישראל. החזון משולב בפיתוח ובקדמה טכנולוגיים שישראל כבר מהווה חלק מהם בתחומים כמו הגנת סייבר, פינטק ועוד.
אבל יותר מכך, בן סלמאן מזדהה מאוד עם המגה־דיל של טראמפ, התוכנית הגדולה למזרח התיכון. גם הוא אוהב פרויקטים פנטזיונריים עם סכומי עתק, והוא מתכוון להשתלב היטב בזה האמור להתרחש כאן. הפרויקט עוסק ביצירת קיצור הדרך המסחרי מהמזרח, מהודו־סין לאירופה, ואולי גם צינורות נפט וגז בדרך לשם.
בהיבט הביטחוני, MBS מעוניין בהסכם ברית הגנה עם ארה"ב ודרכה עם ישראל, כדי להגן על ארצו מאיראן ומשלוחותיה, לרבות החות'ים.
ההיבט הביטחוני הומחש דווקא בכיוון ההפוך, בסיוע הסעודי לישראל בזמן המלחמה עם איראן ביוני. כפי שחשפנו ב"ישראל היום", מסוקים של צבא סעודיה יירטו כטב"מים איראניים שהיו בדרך לישראל. זו בדיוק הסיבה שאיראן ושלוחותיה, ובהן חמאס, מנסות למנוע את הקשר.
מסמך של הנהגת חמאס שנחשף מודיעינית גילה כי זו היתה אחת מהמטרות המוצהרות של חמאס ביציאה לטבח 7 באוקטובר - לטרפד את כניסתה של סעודיה להסכמי אברהם ואת הנורמליזציה עם ישראל. המטרה הזו הושגה למעשה, כל עוד בוושינגטון היה ממשל דמוקרטי שלא ידע להתמודד עם מורכבות המצב והמלחמה.
עם כניסתו מחדש של דונלד טראמפ, שושבין הסכמי אברהם, לבית הלבן, שבה האפשרות הזו לשולחן אך הדרך עדיין ארוכה ומסובכת. בימים האחרונים הנשיא האמריקני חזר ואמר כי שמע מהבכירים הסעודים נכונות ורצון להצטרף להסכמי אברהם. טראמפ נוהג להוסיף, ובצדק, כי כניסת הסעודים תסלול את הדרך לעוד מדינות ערביות ומוסלמיות.
המלחמה עיכבה את התהליך
במהלך שנת 2023 התקיימו מגעים ישירים בין סעודיה לישראל, ובהם גם שיחות בין רה"מ נתניהו ליורש העצר מוחמד בן סלמאן. בספטמבר המגעים הגיעו לכמעט הבשלה, ונאומו של נתניהו בעצרת האו"ם שבה דיבר על החזון למזרח התיכון המתפתח ובונה בריתות שודר לראשונה בטלוויזיה הסעודית.
המלחמה עיכבה את התהליך, אף שמתחת לפני השטח היו ועדיין מתקיימים מגעים בכמה רמות. הסעודים מצד אחד הביעו זעזוע מהטבח, אבל בהתאם להלך הרוח בחברה הערבית המזרח־תיכונית, סעודיה הקצינה את השיח כלפי ישראל במהלך המלחמה ודרישתה לתהליך מדיני התחדדה. תוכנית טראמפ עונה על כך ומסירה את המכשול מהתקדמות בכיוון הזה.
"איחוד האמירויות היא הידידה הערבית האמיתית של ישראל, והיא הוכיחה את זה בזמן הקשה ביותר, בזמן המלחמה", אמר לנו פקיד ישראלי בכיר המצוי בקשר עם המדינה המפרצית כבר שנים רבות. הוא מזכיר כי החברות הבינלאומיות היחידות שהמשיכו לטוס לישראל היו האמירותיות, ואת הגינוי החריף של האמירויות לטבח 7 באוקטובר ולחמאס ככלל.
באמירויות, יחד עם סעודיה, נוקטים קו תקיף נגד חמאס, הגורס כי כל עוד הוא בסביבה אי אפשר לשקם את עזה. ועם זה הם מממנים פעולות סיוע רבות לעזתים מראשית המלחמה. האמירותים ניצלו את הקשרים הטובים בישראל להכנסת סיוע למחנות העקורים ולהקמת מרפאות ובתי חולים שדה.
כעת הם המדינה הדומיננטית במהלך הקמת המרחבים ההומניטריים בשטחים שבשליטת צה"ל, לרבות הקמת מבני מרפאות, בתי ספר ותשתיות חשמל, מים וביוב. הם אלה שיזמו ומימנו את הקמת צינור המים מהצד המצרי לתושבי דרום הרצועה.
פוטנציאל מסחרי עצום
בדומה לסעודים, גם הם רואים את האופק העסקי המבטיח שבמזרח תיכון רגוע ומשתקם ממלחמות, את הפוטנציאל המסחרי העצום עבור נמליהם בדרך מהמזרח לאירופה, ואת היתרונות העצומים שבשת"פ עם ישראל. כך למשל בורסת היהלומים של דובאי, שהוקמה לפני 20 שנה והפכה, בסיוע ישראלי, לגדולה בעולם.
הממד הביטחוני מול הסכנה האיראנית והחות'ית חשוב גם הוא. סיום המלחמה יביא להרחבה של ממש בעסקאות נשק וטכנולוגיה צבאית עם ישראל. היבט חשוב ששתי מדינות אלה מעורבות בו הוא תהליך הדה־רדיקליזציה של הפלשתינים. בשתי המדינות התבצע תהליך כזה במערכת החינוך, בכלי התקשורת ובשיח התרבותי והפוליטי. תוכניות חינוך משתיהן כבר מופעלות בבתי הספר הזמניים ברצועה, לפחות בשטחים שבשליטת ישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו