"להעריך בזמן אמת אירועים בעזה": ההודעה האמריקנית על המפקדה בישראל

המרכז החל לפעול ב-17 באוקטובר, ארבעה ימים אחרי חתימת הסכם שארם א-שייח' • 200 אנשי צבא אמריקנים יפקחו על יישום הפסקת האש ויסייעו בזרימת סיוע • כוחות אמריקניים לא ייפרסו לתוך הרצועה

מפקד סנטקום והרמטכ"ל בפאנל משותף עם מפקדים בכירים בצה"ל. צילום: דובר צה"ל

פיקוד מרכז האמריקני ("סנטקום") פרסם הערב (שלישי) הודעה רשמית על תחילת פעילותו של מה שזכה לשם "המפקדה האמריקנית", או בשמו הרשמי "מרכז תיאום אזרחי-צבאי" (CMCC) בישראל, שנועד לפקח על יישום הסכם הפסקת האש בעזה. ההודעה מתפרסמת לאחר ביקורו של סגן הנשיא ג'יי.דיי ואנס היום במקום.

סגן הנשיא ואנס: "לא נכפה שום דבר על חברינו הישראלים" \ רויטרס

לפי ההודעה, המרכז החל לפעול ב-17 באוקטובר, ארבעה ימים לאחר שנשיא ארה״ב דונלד טראמפ וראשי מדינות חתמו בשארם א-שייח׳ על תוכנית לסיום המלחמה לאחר שהנשיא ביקר בארץ.

בהודעה נכתב כי המרכז "מיועד לתמוך במאמצי הייצוב" בעזה, וכי אנשי צבא אמריקניים לא ייפרסו לתוך הרצועה. לפי ההודעה הכוחות האמריקנית "יסייעו להקל על זרימת הסיוע ההומניטרי, הלוגיסטי והביטחוני ממקורות בינלאומיים" לתוכה.

"איחוד בעלי עניין שחולקים את המטרה של ייצוב מוצלח בעזה הוא חיוני למעבר שלום", אמר אדמירל בראד קופר, מפקד הסנטקום. "במהלך השבועיים הקרובים, אנשי צבא אמריקניים ישלבו נציגים ממדינות שותפות, ארגונים לא ממשלתיים, מוסדות בינלאומיים והמגזר הפרטי עם הגעתם למרכז".

לוטנט גנרל פטריק פרנק, צילום: ללא

לפי ההודעה, כמו פרטים שפורסמו על הפעילות האמריקנית לפני כן, כ-200 אנשי צבא אמריקניים עם מומחיות בתחומי התחבורה, התכנון, הביטחון, להוגיסטיקה והנדסה הקימו המרכז ופועלים במקום תחת פיקודו של לוטננט גנרל פטריק פרנק, מפקד הכוח היבשתי של "סנטקום".

עוד נמסר בהודעה בשמו של האדמירל קופר כי "הצוות עבד ללא לאות כדי לבנות את המרכז מאפס. הם יכולים להיות גאים בידיעה שהם בנו משהו שהוא קריטי לאפשר את המעבר לממשל אזרחי בעזה".

לפי ההודעה, המרכז "יפקח על יישום הפסקת האש" ויכלול "חדר מבצעים שמאפשר לצוות להעריך את ההתפתחויות בעזה בזמן אמת", וכן "חללי משרדים ופגישות שהוקמו כדי לטפח תכנון משותף בין מנהיגים, נציגים וצוות".

הסיוע הבריטי

עוד הערב, דיווחה רשת החדשות הבריטית "סקיי ניוז", כי בריטניה שלחה מפקד בכיר ומספר קטן של חיילים לישראל כדי לסייע במאמצים הבינלאומיים לפקח על הפסקת האש השברירית בעזה בעקבות בקשה אמריקאית. ג'ון הילי, שר ההגנה, חשף את הפריסה בקושי שבוע לאחר שאיווט קופר, שרת החוץ החדשה, אמרה כי לבריטניה "אין תוכניות" לשלוח חיילים.

חיילים בריטים, צילום: Getty Images

הקצין הבריטי יעבוד כסגנו של המפקד האמריקני, במרכז בתיאום האזרחי-צבאי שצפוי לכלול גם חיילים ממצרים, קטאר, טורקיה ואיחוד האמירויות הערביות. הסכם הפסקת האש, בתיווך דונלד טראמפ, בין חמאס לישראל יצר את "ההזדמנות לשלום ארוך טווח", אמר הילי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר