שיחות אינטנסיביות מתקיימות בימים אלה בין הגורמים המעורבים במו"מ על עסקת החטופים, כאשר גורם דיפלומטי מסר כי יש "התקדמות של ממש בניסוח פרטי ההצעה האמריקנית האמורה להיות הבסיס להסכם". בשעות האחרונות מתקיימים דיונים על ההתפתחויות ועל סוגיית המשלחת הישראלית לקהיר.
עיקר הקושי נעוץ באופי הערבויות שדורש חמאס לקבל כדי לוודא שהפסקת האש תימשך מעבר ל-60 הימים של השלב הראשון. בשיחות בוושינגטון בין השר רון דרמר לשליח סטיב וויטקוף הועלו לפחות שתי הצעות האמורות לפתור את הסוגיה, וישראל מגלה גמישות רבה בעניין.
טראמפ צייץ ברשת החברתית שלו TRUTH: "הנציגים שלי קיימו היום פגישה ארוכה ומועילה עם הישראלים בנוגע לעזה. ישראל הסכימה לתנאים הדרושים להשלמת הפסקת אש בת 60 יום, ובמהלכה נעבוד עם כל הצדדים לסיום המלחמה. הקטארים והמצרים, שעבדו קשה מאוד כדי לקדם את השלום, יעבירו את ההצעה הסופית הזו. אני מקווה, למען טובת המזרח התיכון, שחמאס יקבל את ההסכם הזה — כי הוא לא יהיה טוב יותר, אלא רק יחמיר".
חמאס מגלה גמישות בתנאים מרכזיים
מהצד השני, חמאס הסכים לכמה תנאים שבעבר סירב להם. ארגון הטרור הסכים למסירת מידע על מצב החטופים, לפיקוח בינלאומי על חלוקת המזון בשטחים שעדיין בשליטתו וגם מגלה גמישות בסוגיית מעמדו ביום שאחרי.
אלא שבדיונים שהתקיימו עם בכירי צה"ל וגורמי ביטחון אחרים עלו חששות כי הלחץ על חמאס והפגיעה הקשה בו עשויים להביא לפגיעה בחטופים, בין השאר בשל אנרכיה ועימותים פנימיים עם חמושים מקבוצות אחרות ומחמולות מאורגנות.
התקדמות זו קידמה גם את ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון בשבוע הבא. סיבת הביקור העיקרית היא סיבוב ניצחון לאחר המלחמה עם איראן ותיאום לגבי פעולות ההמשך בסוגיה זו. אם אכן תוכרז הפסקת אש במהלך הביקור, לטראמפ יהיה זה עוד צעד בדרך להכרה הבינלאומית בהיותו משכין שלום, ולנתניהו עוד צעד בדרך להשגת המטרה השנייה - סיום המלחמה בעזה, והשלישית - הרחבת הסכמי אברהם.
פרטי ההצעה שעל השולחן
על אף ההתקדמות, סוגיית עזה עדיין לא נפתרה. דרישת חמאס להבטחת המשך הפסקת האש עד לסיום המלחמה מתנגשת עם סירובה של ישראל לתנאי סיום המלחמה שלה - פירוקו מנשקו והגליית בכיריו. ההצעה שעל השולחן דוחה את הטיפול בסוגיות המחלוקת לשלב המו"מ בן 60 הימים במהלך הפסקת האש.
במהלך הפסקת האש ישוחררו 10 חטופים חיים וכ-15 חללים. שחרור של שמונה מהחיים יתבצע בימים הראשונים של הפסקת האש, והיתר באמצעה. בתמורה ישוחררו מחבלים מבתי הכלא בישראל לפי המפתח שנקבע בעסקאות הקודמות.
חמאס אמור למסור פרטים על מצבם של שאר החטופים ולערוב למצבם הבריאותי. ישראל דורשת כי הצלב האדום יבקר ויספק טיפול רפואי - בחמאס אין לכך הסכמה.
במתווה תימשך ותורחב הכנסת אספקה לשטחים שבשליטת חמאס. ישראל דורשת פיקוח בינלאומי שהאספקה לא תיגנב על ידי חמאס - דרישה שבחמאס מתנגדים לה וטוענים כי אנשי האו"ם הם האחראים. חמאס מאשים את ישראל שהיא מעודדת חמולות חמושות לגנוב את האספקה.
סוגיית הנסיגה ואתגרי השלב השני
לגבי הנסיגה הישראלית - זו אמורה להיות הדרגתית וחלקית, בהתאם להתקדמות במו"מ על ההסדר הסופי. במהלך 60 ימי הפסקת האש תהיה נסיגה קטנה בלבד, לפי אמות המידה של צה"ל. ישראל תדרוש הישארות בצירי פילדלפי ומורג וכן בפרימטר ובתוחמת הצפונית השולטת על שדרות וסביבותיה.
ההצעות לשלב השני מדברות על כוח רב לאומי הכולל כוחות ערביים, אמריקניים ואחרים, שיכנס לקבל את השליטה הביטחונית והסמכויות השיטוריות ברצועה. הבעיה העיקרית היא הסירוב של כל הגורמים המעורבים להכניס כוחות כלשהם כל עוד חמאס מחזיק בנשקו. אין גם פיתרון מוסכם לסוגיית המנהרות, שכן חמאס לא מוכן עדיין לדון על מסירת מפות המנהרות והנשק הכבד שברשותו - רקטות, מרגמות ומטעני חבלה.
על אף ההתקדמות, קשה להיות אופטימיים מדי. כל הפסקת אש גרמה בפועל לחמאס להחזיר לעצמו ביטחון ולהקשיח עמדות להמשך. גורם ערבי המכיר את פרטי המו"מ הפנים פלשתיני אומר כי חמאס מתעקש על הישארות בתמונת השליטה העתידית ברצועת עזה.
מנגד, המהלכים האסטרטגיים באזור מונעים בכוחות חזקים במיוחד. מדינות המפרץ ובראשן סעודיה רוצות מאוד לקדם את העסקה האזורית הרחבה - המגה דיל - האמורה לתת להן הרבה יותר ביטחון ויציבות. איראן שהייתה המתנגדת העיקרית לדיל זה מוכה וחבולה, וקטאר נזהרת מתמיכה בגורמים המתנגדים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו