שאלת מעורבותה של ארצות הברית במלחמה נגד איראן טרם הוכרעה, אבל בעת כתיבת שורות אלה נראה שהסיכויים לכך גדולים יותר מהסיכויים שהנשיא טראמפ יחליט כי ניתן לפתור את סוגיית הגרעין בדרכים דיפלומטיות.
המפגש הראשון בין שר החוץ האיראני עראקצ'י לשרי החוץ של גרמניה, צרפת והאיחוד האירופי התנהל באווירה קשה- קשה עד כדי צורך להפסיק את הדיון לאחר שעה מפתיחתו, להפסקת הרגעה. אבל גם לאחר החזרה לחדר הדיונים לא הצליחו הצדדים להגיע לבסיס משותף כלשהו.
לפי מקורות דיפלומטיים, איראן הציבה לשרי החוץ האירופים דרישה ולפיה על ישראל עצמה להתחייב כי תפסיק את המתקפות ואת טיסות המעקב והמודיעין מעל אדמתה - כתנאי לחידוש המשא ומתן על תוכנית הגרעין שלה. העמדה האיראנית שהוצגה בפגישה בין שר החוץ האיראני עראקצ'י לעמיתיו האירופים הביעה אי אמון עמוק בארצות הברית, שלטענת האיראנים שיתפה פעולה באופן מלא עם ישראל בהכנות ובביצוע התקיפה נגדה.
לפי המקורות הדיפלומטיים, האירופים, במאמץ נואש, הגישו לעראקצ'י הצעה לפתיחת המשא ומתן בצמוד להפסקת הפעולות המלחמתיות, ועם מספר עקרונות בסיס מחייבים: התחייבות מהותית של איראן כי לא תפעל להגעה לנשק גרעיני בשום דרך שהיא; פיקוח הדוק וקבוע על כל מתקני הגרעין של איראן; איראן לא תאבד את זכותה העקרונית להעשיר אורניום על אדמתה, אך מימוש הזכות הזו יידחה או יימצא לו פתרון במתקן בינלאומי משותף לאיראן. במקביל למשא ומתן על הגרעין, ייפתחו שיחות על ביטחון האזור כולו — בהשתתפות מדינות נוספות באזור.
אלא שעראקצ'י דחה בדיון את הנייר, אך אחר כך התפרסמה הודעה של בכיר איראני כי תגובה רשמית תינתן לאחר התייעצויות.
הנשיא טראמפ הביע זלזול ביוזמה האירופית לשיחות עם איראן ואמר במהלך סוף השבוע כי איראן רוצה לדבר עם ארה"ב — לא עם האירופים. בין השליח וויטקוף לעראקצ'י יש ערוץ פתוח, המשמש להעברת מסרים, ולפי ידיעה גרמנית שלא אומתה, שימש גם לקבלת ההיתר הישראלי ליציאת עראקצ'י לשיחות באירופה.
המסר האיראני לארצות הברית כולל גם אזהרה או איום שתפגע בכוחות האמריקניים באזור, ויש לא מעט בסיסי צבא ואוניות אמריקניות בסביבה. איראן לא איימה ישירות על מתקני הנפט של בנות בריתה של ארה"ב — ובראשן סעודיה — אבל החשש הוא כי תעשה כן במקרה של תקיפה אמריקנית. עם זאת, גם באיראן יודעים כי זו חרב פיפיות, שכן מתקני ושדות הנפט שלה חשופים לפגיעה — לאחר השמדת ההגנה האווירית שלהם בידי ישראל.
אתמול פרסמנו כי ייצוא הנפט של איראן כמעט והופסק לחלוטין, ומדובר במקור ההכנסה העיקרי של המשטר האיסלאמיסטי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו