גורם צבאי רשמי מודה לראשונה בטעויות שנעשו סביב הסברת מקרי הירי במרכזי החלוקה ברצועת עזה. אל"מ אביחי אדרעי אמר היום (שלישי) בוועדת המשנה למדיניות חוץ והסברה בכנסת כי "בפרשת מרכזי חלוקת המזון נעשו הרבה טעויות, לקח לנו זמן לבדוק את האירועים והעבודות ואז התנפלנו על האירוע. האירוע של המשט מבטא שיתוף פעולה מאוד יפה בין כלל הגופים".
עזתים מקבלים חבילות סיוע במתחמי החלוקה / דוברות משרד החוץ
ברקע הטענות שעולות מעת לעת על מצב ההסברה הישראלית אמר יו"ר הוועדה, ח"כ משה טור פז בפתח הדיון כי "התחושה בציבור הישראלי, וגם מעבר לים, היא שאין לישראל הסברה אפקטיבית. הייתי בשבוע שעבר בוושינגטון והדברים משם נראים יותר מגרוע ממה שהם נראים מכאן". גל אילן, ראש תחום בכיר אסטרטגיה והסברה במערך ההסברה אמר כי "תפקידו של מערך ההסברה הלאומי הוא תכלול תיאום והנחיית מדיניות ההסברה, על מנת לייצר לגיטימציה לאינטרסים והפעולות של מדינת ישראל".
"דיווחנו כאן בעבר על פעילות חסרת תקדים של המערך, ובהיקפים שהגיעו ל-7 מיליארד נחשפים ברחבי העולם", אמר אילן. "הרבה מההסברה היא ללא חתימה, כמו הפעלה של משפיענים בחברה האזרחית במדינות היעד, פרסום מטורגט בכפוף לכללים, ועוד. נכון להיום אין מינוי לראש מערך הסברה כשנה, מנהל מטה ההסברה לא מונה גם תקופה ארוכה יותר. במטה ההסברה יש שמונה תקנים פעילים ויש לנו חוסרים. כרגע אין לי בשורה בהקשר הזה".
יעקב ליבנה, סמנכ"ל דיפלומטיה ציבורית במשרד החוץ הוסיף כי מאז שאושר התקציב ישנה תוכנית מסודרת בנושא. "מה שאנחנו עושים זו מלחמה על התודעה. משרד החוץ קיבל תקציב של מעל חצי מיליארד שקלים, ליתר דיוק 545 מילון שקלים, שכולם נועדו למאמץ ההסברתי. מרגע שאושר התקציב לפני חודשיים התחלנו לנצל אותו על פי תכנית מסודרת, בצורה שתשנה את המצב המדיני והצורה בה העולם ראה אותנו".
לדברי ליבנה, "הסכום הוא המון ביחס למה שעמד לרשותנו בעבר, אבל אנחנו צריכים להשוות מול מה שאנחנו מתמודדים. למשל, רק בקמפוסים בארה"ב הושקעו שישה מיליארד דולרים בחמש שנים האחרונות מצד גורמים לא ממש ידידותיים - וזו רק דוגמה אחת. כלומר, מדובר במאמץ שיטתי כדי לערער את הדברים הכי בסיסיים של הקיום שלנו, להפוך כל אמת לשקר עד כדי הכחשת מה שקרה ב-7 באוקטובר. אנחנו מתמודדים מול דברים שחשבנו שחלפו מהעולם מבחינת רמת השנאה והאנטישמיות". עוד הוסיף כי ככל שחולף הזמן האתגר גדל, זאת מאחר ואנשים "שכחו" את המתקפה ולכן המאמץ הוא להזכיר אותה שוב ושוב. "יש כמה רגליים מרכזיות לשימוש בתקציב - משלחות, קמפיינים והסברה רכה".
"לקח זמן לגבש תמונה"
אל"מ אביחי אדרעי, דובר צה"ל בשפה הערבית התייחס במהלך הוועדה לשני אירועים חשובים הקשורים להסברה הישראלית: הדיווחים על ירי צה"ל על עזתים במרכזי המזון ברצועה והמשט "מדלין". "אנחנו מגיעים לכאן אחרי שני אירועים, אחד טוב והשני הרבה פחות טוב. הראשון הוא נושא הדיווחים ממרכזי חלוקת המזון. נעשו הרבה טעויות, כולן בתום לב. לקח לנו זמן לבדוק את האירועים והעבודות ואז התנפלנו על האירוע".
לדבריו לצה"ל יש "פק"ל של ניהול משברים שנכתב בדם ויש צורת טיפול ברור", ובאירוע הזה היה קושי לוודא את כל פרטי האירוע, מה שהוביל לאיחור בתגובה. "יצאה הודעה ראשונית שמטרתה לטעת ספק, ובינה לבין ההודעה המסכמת חלפו הרבה שעות, לא כי נרדמנו אלא כי לקח הרבה זמן לגבש את התמונה, יכול להיות שהיינו צריכים להוציא הודעת ביניים. חשיפת פייק ההרעבה מבחינת התקשורת הערבית, יש כלי תקשורת שפתחו עם זה מהדורות והאשימו את חמאס בהרעבת האוכלוסייה ויש כאלה שהתעלמו לחלוטין. זו פוליטיקה מזרח תיכונית".
אדרעי הדגיש כי צה"ל הפיק לקחים מהאירוע וכי משברים שקרו בימים לאחר מכן נוהלו באופן נכון. "האירוע של המשט מבטא שיתוף פעולה מאוד יפה בין כלל הגופים. צילום התמונה נעשה ע"י צלמת צה"לית, ומי שהפיץ אותה היה משרד החוץ. גם באירוע של בית החולים האירופאי - אין טוב ממראה עיניים ולכן דובר צה"ל לקח כתבים לבית החולים. אתה עומד בפתח המיון ורואה את הפתח למנהרה. זה תרם המון לסוגיית השימוש של חמאס בבתי חולים לצרכי טרור".
יו"ר הוועדה, ח"כ טור פז אמר בסיכום: "האתגר הוא ענק אבל אסור לנו להרגיש שהוא חסר תכלית. אנחנו צריכים לנצח גם בהסברה. אני מברך על היכולת להודות בטעויות, לצערי אני שומע את זה מעט מידי כאן בכנסת. הוועדה קוראת לממשלה לקיים דיון ממקוד בנושא ההסברה ולהחלטת ממשלה בנושא חלוקת הסמכויות בנושא ההסברה, הוועדה תעיין בדו"ח המבקר שיצא בנושא ותקיים מעקב יחד עם הוועדה לביקורת המדינה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו