גרטה טונברג: ממחאת אקלים להובלת משט - איך היא פרצה לחיינו?

הפעילה השוודית התפרסמה כקול נועז במאבק למען האקלים, סחפה מיליונים, זכתה בתואר אשת השנה של "טיים" והפכה לדמות נערצת – אך בשנים האחרונות היא נוקטת עמדות פוליטיות בוטות, תומכת בפלשתינים, וגם הובילה את המשט לעזה • מה הסיפור של גרטה טונברג?

גרטה טונברג: מהאייקון הסביבתי למובילת משט הפרובוקציה – איך היא פרצה לחיינו?. צילום: רויטרס, גטי אימג'ס

פעם היא הייתה הילדה שהעזה להגיד למנהיגי העולם "איך אתם מעזים". היום, גרטה טונברג מעלה תהיות לא רק על עמדותיה האקלימיות – אלא גם על המניעים שמאחוריה.

ההשתתפות שלה במשט לעזה, לצד גופים אנטי־ישראליים מובהקים, סימנה קו ברור: טונברג כבר לא רק פעילת אקלים – היא הפכה לפעילה פוליטית שמקבלת החלטות מעוררות מחלוקת.

צפו בפעילי המשט לעזה מקבלים "חבילת סיוע" לאחר מעצרם

גרטה טונברג. בעבר היא עסקה בעיקר איכות סביבה, צילום: AP

כשילדה עם שלט נעשתה אייקון בינלאומי

הכל התחיל באוגוסט 2018. גרטה, אז תלמידת תיכון בת 15, החליטה להפסיק להגיע לבית הספר ולהפגין מול הפרלמנט השבדי בדרישה שיפעלו בדחיפות נגד משבר האקלים. שלט קרטון קטן וצילום אחד בטוויטר הספיקו כדי להצית תנועה עולמית. בתוך חודשים ספורים, אלפי בני נוער חיקו אותה במדינות רבות, והשביתו את הלימודים בימי שישי – במסגרת המחאה שקיבלה את השם Fridays for Future.

גרטה טונברג - ממחאת אקלים להובלת משט - איך היא פרצה לחיינו? | אורי סתו

גרטה לא הייתה רק סמל. היא הייתה קול. בנאומים מלאי תשוקה אך גם אשמה, קראה למנהיגי העולם "לפעול כאילו הבית בוער". היא תקפה ישירות ממשלות, תאגידים ואף את הקהל שישב מולה. הרוח החד־משמעית שלה סחפה מיליונים, והפכה אותה לדמות המדוברת ביותר בעולם הסביבתי.

גרטה טונברג. הייתה מודל לחיקוי, צילום: AFP

הרגע בו העולם עצר: נאום ה-“How Dare You” של גרטה

ב-23 בספטמבר 2019, נאמה טונברג בפני עצרת האקלים של האו"ם בניו יורק. היא לא חייכה, לא התחנפה, ולא ניסתה להרשים. "איך אתם מעזים?" שאלה את מנהיגי העולם, והאשימה אותם בגניבת חלומותיה וילדותה. הנאום זכה לחשיפה חסרת תקדים, וצוטט בכל פינה בעולם.

הזכייה של גרטה בתואר אשת השנה

לאחר הנאום המהדהד, מגזין TIME הכתיר את גרטה ל"אשת השנה" לשנת 2019 – האדם הצעיר ביותר שזכה אי פעם בתואר. היא הוזמנה לנאום בפרלמנט האירופי, בפורום הכלכלי בדאבוס, ואף הופיעה בשערי מגזינים נחשבים מכל העולם.

הזכייה של גרטה בתואר אשת השנה של טיים, צילום: טיים

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ככל הנראה לא אהב במיוחד את החלטת המגזין "טיים" להעניק את התואר "אשת השנה" לפעילת הסביבה השוודית גרטה טונברג. בציוץ בטוויטר כתב טראמפ כי הזכייה של גרטה "כל כך מגוחכת", ושלח את הנערה בת ה-16 "לעבוד על שליטה בכעסים שלה ואז ללכת לסרט טוב עם חברה. תירגעי, גרטה, תירגעי!". 

השינוי האקלימי של גרטה טונברג

בשנים האחרונות החלה טונברג לעסוק יותר ויותר בנושאים פוליטיים ורגישים, לעיתים תוך נקיטת צד חד־משמעי – גם בנושאים שאין להם קשר ישיר למשבר האקלים. היא הביעה תמיכה בפלסטינים, יצאה נגד מדיניות ישראל, והשתמשה ברשתות החברתיות כדי לחדד עמדות שמזוהות עם השמאל הרדיקלי באירופה.

כבר ב־20 באוקטובר 2023 פרסמה גרטה טונברג פוסט ברשתות החברתיות שבו נראתה מחזיקה שלט "עמדו לצד עזה", לצד בובת תמנון כחולה. הבובה עוררה סערה, מאחר שסמל התמנון מזוהה היסטורית עם תעמולה אנטישמית – החל מקריקטורות נאציות ועד לדימויים עכשוויים המציגים יהודים כמפלצת רב־זרועית השולטת בעולם.

כבר באוקטובר 2023 גרטה גינתה את ישראל, צילום: צילום מסך

בעקבות הביקורת, טונברג הסירה את התמונה ופרסמה גרסה מתוקנת, תוך הבהרה כי מדובר בצעצוע תקשורתי המשמש ילדים אוטיסטים, וכי לא הייתה מודעת למשמעויות האנטישמיות של הסמל.

הפוסט עורר תגובות חריפות, בעיקר לאור העובדה שטונברג לא גינתה את מתקפת חמאס על ישראל שהתרחשה שבועיים קודם לכן, ב־7 באוקטובר.

גרטה טונברג במשט לעזה. איבדה כיוון, צילום: רויטרס

הביקורת כלפיה לא התמקדו רק בבחירת הסמל, אלא גם בעמדה הפוליטית הגלויה שנקטה לטובת עזה תוך התעלמות מההקשר הרחב. עבור רבים, האירוע סימן תפנית חדה בהתדמית הציבורית שלה – מדוברת סביבתית מאחדת לדמות פוליטית מעוררת מחלוקת.

בשבוע האחרון התקיפות של טונברג כנגד ישראל עלתה מדרגה. כוחות שייטת 13 השתלטו הלילה (בין ראשון לשני) על המשט מדלין לעזה הנושאת את פעילת האקלים גרטה תונברג ועוד 11 פעילים פרו-פלשתיניים. לאחר שהמשט התקרב לאזור המוגבל החל חיל הים לכרוז למשלחת לשנות את מסלולה. הפעילים סירבו, וטענו כי הותז עליהם חומר לבן מרחפנים. לאחר מכן עלה כוח השייטת והשתלט על הספינה, בזמן שהפעילים הרימו ידיים.

המשט לעזה הוא אולי הסמל הברור ביותר למגמה: המעבר ממחאה סביבתית עם גב רחב, לפעולה פוליטית ממוקדת עם קונוטציות קשות. גרטה טונברג עדיין כאן, עדיין משפיעה, ועדיין לא מתפשרת - אך האם היא עדיין מדברת בשם כולם?

גרטה לאחר עצירת המשט, צילום: דובר צה"ל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר