שגריר ישראל בארצות הברית, ד״ר יחיאל לייטר, העניק ראיון לארגון התקשורת השמרני PragerU, ובו התייחס לשורה ארוכה של נושאים – החל מהיחסים עם ממשל טראמפ, דרך האתגרים מול איראן, קטאר וטורקיה, ועד לחזון ארוך טווח בעזה. בחלק מהראיון, השגריר יצא בביקורת חריפה נגד גורמים באופוזיציה הישראלית.
בהתייחסו לטענות שנשמעות בישראל ובמערב, כי ראש הממשלה נתניהו מאריך את הלחימה לצרכים פוליטיים, לייטר אמר: ״לעיתים, אופוזיציה פוליטית היא דבר נורא, אבל הם עברו את הגבול. אין דבר מרושע וזדוני יותר מלהטיח כאלה האשמות בראש הממשלה״. יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הגיב לדברים בראיון ב-N12 הגיב: "תראה אני לא מצפה מגדעון סער לכלום, אבל בעולם מתוקן שר החוץ קורא לשגריר ומסביר לו ששגריר לא נוהג ככה... זו פוליטיזציה, מצפה מאדם מינוי פווליטי שמתמנה שיתנהג באופן סביר"
״זהו שקר מרושע״, טען לייטר. ״אני מכיר את ראש הממשלה כבר ארבעים שנה. הוא אדם רגיש שאכפת לו מאנשים. להאריך את המלחמה? איזו מין שפיות זו? איך הם מעזים לומר דבר כל כך זדוני? הוא רוצה שהמלחמה תיגמר – אבל הוא רוצה שתיגמר בניצחון, כי הוא נושא את גורל העם היהודי על כתפיו״.
כשנשאל על ידי המראיינת מריסה סטרייט האם האופוזיציה כל כך ממוקדת בהפלת נתניהו, השיב לייטר: ״זה השמאל הקיצוני, השמאל הקיצוני שיש לו השפעה רבה באזורים מסוימים בתקשורת. התקשורת אוהבת לשחק בזה – לפחות חלק מהתקשורת. אלה הקיצוניים. ואין דבר שהם לא יעשו כדי להפיל את נתניהו״.
״זו עלילת דם שחייבים לקרוא לה בשמה״, הוסיף השגריר. ״לגיטימי להתנגד לממשלה. גם אני התנגדתי לממשלות בקריירה הפוליטית שלי – וזה בסדר. אבל אסור לחצות את הגבול. אסור להטיח עלילות דם נגד ראש הממשלה שלך. יש גבול לכל דבר – והם חצו אותו. זה חייב להיפסק״.
השגריר גם דחה את האישומים הפליליים נגד נתניהו ותיאר כיצד ראש הממשלה מתמודד עם המשפט בעיצומה של מלחמה: ״אתה יכול לדמיין את זה – שהוא נגרר לעדות בבית משפט בזמן שהוא מנהל מלחמה, בזמן שהוא עוסק במשא ומתן על החטופים, בזמן שהוא מתכנן מבצעים? הוא היה בבית המשפט באותו שבוע שבו תכנן את המבצע בלבנון״.
לדברי לייטר, האישומים ״מתפוררים כמו מגדל קלפים״ ומדובר ב״אישומים תפורים. מופרכים״. הוא פירט: ״זה הסיגרים, זה הקשר עם כלי התקשורת... אנחנו רכשנו צוללות מגרמניה, ולמה מגרמניה ולא ממקום אחר – כל זה אישומים תפורים״.
המראיינת מריסה סטרייט העירה כי המשפטים גורמים ״לנזק עצום בזירה הבינלאומית״ וכי ״האנטישמים ואלה שחושבים שלישראל אין זכות קיום – הם מנצלים את הנרטיב הזה עד תום״. לייטר הסכים: ״זה מאוד כואב וצריך להיפסק״.
במהלך השיחה נשאל לייטר על היחסים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא טראמפ, לנוכח דיווחים על מתיחות בין השניים. השגריר הבהיר כי מדובר בשמועות שווא: ״זהו קשר חם ומכבד. ראיתי מקרוב כיצד טראמפ מתגייס לביטחונה של ישראל, לדוגמה, כשהורה לשחרר מיידית משלוחים ביטחוניים שנתקעו על ידי הממשל הקודם״. לייטר הוסיף: ״נתניהו רואה בטראמפ שותף אסטרטגי, וטראמפ רואה בישראל מגדלור של חירות במזרח התיכון״.
במישור האזורי, התייחס לייטר לנורמליזציה עם סעודיה. לדבריו, ״אם טראמפ היה ממשיך לכהונה שנייה, כנראה שכבר הייתה נורמליזציה. יש בציבור הסעודי רצון כנה להתקרב לישראל. אך כל עוד איראן ממשיכה לאיים, הם מהססים״. לדבריו, עשויים להתקיים מהלכים מקדימים דווקא בזירות פחות צפויות: ״בסוריה ובלבנון נראים סימנים ראשונים של מוכנות לשינוי, אך זאת בתנאי שהן יתנתקו מהשפעת איראן וחיזבאללה״.
מנגד, כשנשאל על קטאר, הגיב לייטר בחריפות: ״מדובר באחת השחקניות המסוכנות ביותר בזירה. הם מארחים את שיחות המשא ומתן על החטופים מחד, ומממנים את חמאס, האחים המוסלמים ואת מערכות ההשפעה שלהם במערב מאידך. זוהי צביעות ערכית שצריך לחשוף״.
לייטר גם ביקר נחרצות את השלטון בטורקיה תחת הנשיא ארדואן: ״היינו רוצים שטורקיה תהיה בת ברית, אך יש לה נשיא שמכנה את ראש ממשלתנו 'היטלר'... נשיא שמדבר על אימפריה עות׳מאנית שמשתרעת בין ירושלים למכה... יש למצוא דרך להחזיר את טורקיה לעידן של המתינות לפני ארדואן״.
על האיום האיראני, אמר: ״כשמנהיגי טהרן אומרים בגלוי שבכוונתם להשמיד אותנו – צריך להאמין להם. אם נשק גרעיני יהיה בידיים שלהם, הם ישתמשו בו״. לדבריו, גם אם ישראל תיאלץ לפעול לבדה, היא תעשה זאת: ״לא נאפשר לאיראן להפוך למעצמה גרעינית. זו לא רק שאלה ביטחונית – אלא קיומית״.
השגריר התייחס גם לשיח הגובר במערב סביב הלחימה בעזה והאשמות ב״רצח עם״: ״מדובר בעלילת דם. אנחנו עושים מאמצים אדירים למנוע פגיעה באזרחים. אם היינו אשמים בפשעי מלחמה, בני אולי היה חי היום״, ציין בהתייחס לבנו, רס״ן במיל׳ משה לייטר ז״ל, שנהרג בפעילות מבצעית מספר שבועות לאחר ה-7 באוקטובר.
על עתיד הרצועה אמר: ״לאחר חיסול חמאס, נוכל לחשוב על אפשרויות חדשות, לרבות הגירה מרצון. כרגע, המצרים חוסמים את השערים. הפלסטינים הינם בני ערובה של נרטיב אנטי-ישראלי שהעולם הערבי חושש לוותר עליו״.
גם שאלת הסיוע האמריקני עלתה. לייטר הדגיש שמדובר בסיוע ביטחוני בלבד, שרובו מושקע בתעשייה האמריקנית: ״אנחנו לא מקבלים סיוע חוץ. מדובר בתמיכה צבאית שחוזרת לארה״ב כנכסים ומספקת עבודות אמריקניות. ישראל עצמאית כלכלית ויכולה לטווח הארוך לוותר על רוב הסיוע, אבל שותפות אסטרטגית חשובה לשני הצדדים״.
בסיום השיחה הרחיב לייטר על משמעות המלחמה בעזה: ״זוהי לא רק מלחמה טריטוריאלית או צבאית. זו מלחמה על עצם קיומה של האמת. על עצם היכולת להבחין בין טוב לרע, בין תרבות לברבריות. ישראל לא תיכנע – כי היא נושאת על גבה את ערכי התרבות המערבית כולה״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו