עסקה או מלחמה: המתווה, הפער בין ארה"ב לחמאס - והדד-ליין הישראלי

השיחות בדוחא מתמקדות כעת במתווה הכולל שחרור מיידי של עשרה חטופים חיים וכעשרים חללים • חמאס דורש הארכה של הפסקת האש מ-45 יום שהיו במתווה המקורי. האמריקנים הציעו 60 יום • הדילמה בישראל: דחייתו של התמרון הקרקעי העצים לתקופה ממושכת

עסקה או מלחמה?. צילום: רויטרס, קוקו

אמש (שבת) מתקיימות התייעצויות בישראל לאור תוצאות השיחות בדוחא, לקראת חידושן היום. השיחות בדוחא מתמקדות כעת במתווה הכולל שחרור מיידי של עשרה חטופים חיים וכעשרים חללים. חמאס דורש הארכה של הפסקת האש מ-45 יום שהיו במתווה המקורי. האמריקנים הציעו 60 יום.

בנוסף, יש דיון סביב סוגיית הנסיגה של כוחות צה"ל מהשטחים שנכבשו מאז חידוש התקיפות לפני חודשיים וחצי. ביממה האחרונה העמיקו כוחות צה"ל את החדירה לשטח הן בדרום הרצועה והן בצפונה, כן הותקפו יעדים במרכז הרצועה.

ביממה האחרונה העמיקו כוחות צה"ל את החדירה לשטח הן בדרום הרצועה והן בצפונה. בתמונה: פעילות כוחות החטיבה הצפונית ברצועת עזה, צילום: דובר צה"ל

הדילמה בישראל היא דחייתו של התמרון הקרקעי העצים לתקופה ממושכת, כשחמאס עדיין מסרב לפירוקו מנשקו ולעזיבת הרצועה. לפי גורמים ערבים, חמאס מוכן לוותר על מעורבותו בוועדה שתפקח על שיקום הרצועה, אך דורש להיות חלק מכוחות הבטחון. אמש דרש יו"ר הרשות אבו מאזן מחמאס למסור את נשקו ולהכיר באש"ף כנציג הבלעדי של הפלסטינים.

בישראל אומרים כי חמאס עוד לא מסכים למתווה הזה, אך השיחות יימשכו, כאמור, גם מחר כדי למצות את האפשרויות כל עוד חמאס סביב השולחן. בניגוד לציפיות המתווכות וחמאס, המבצע שהחל בשבת ברצועה יימשך ויעלה בעצימותו בהדרגה במקביל לשיחות ולא יתקיימו שיחות ללא אש.

בישראל נותנים לחמאס את הזמו הקרוב לקבל החלטה, ואם לא, "מרכבות גדעון" צפוי לצאת לדרך. במקרה הצורך ידחו את תחילתו במספר שעות, אבל בישראל לא מתכוונים לתת למו"מ להימרח.

גורם ישראלי אומר כי ישנו משתנה משמעותי אחד על האפשרות להגיע לעסקה, אך אינו ברור: מצבו של מוחמד סינוואר ומי יהיה מחליפו. כל עוד צה"ל לא מאפשר לחמאס להגיע לאזור, אין אפשרות לוודא כי סינוואר חוסל מצב שלדברי הגורם הישראלי עשוי להמשך עוד תקופה ממושכת.

המשתנה העיקרי שישפיע: מצבו של מוחמד סינוואר ומי יהיה מחליפו., צילום: ללא קרדיט

בחוסר הוודאות הזו חמאס נדרש להתארגן מחדש על הכוחות בין חמאס פנים לחוץ, שמכתיבים את התנאים, מה שיוצר עמימות בשיחות. כאמור, בניגוד לדיווחים הערביים אין כל אינדיקציה להתקדמות עד כה, אך אין פירוש הדבר שישראל מרימה ידיים. השיחות צפויות להימשך כל עוד חמאס מצדו יישב גם הוא באחד מחדרי המשא ומתן.

גורם ישראלי אמר לפני יומיים כי הסיוע ההומניטרי במתווה עליו הודיעו האמריקניים ואושר בקבינט יוכנס לעזה "בקרוב" בהתאם לצורך ההומניטרי ובמתחמי החלוקה בלבד. זאת ללא קשר להתקדמות במשא ומתן.

בהתאם תגבר האש ברצועה כדי להגיע ליעדי המבצע. היום בשעה 04:00 יתכנס הקבינט המדיני ביטחוני לדון בתמונת המצב בעזה, ויקבל גם עדכונים מהמשא ומתן וכן ביחס להכנסת הסיוע. לא מן הנמנע שעל השולחן יעלו זירות נוספות שהושפעו בשבוע החולף מביקורו של טראמפ באזור- סוריה ואיראן.

לא מן הנמנע שעל השולחן יעלו זירות נוספות שהושפעו בשבוע החולף מביקורו של טראמפ באזור- סוריה ואיראן. בתמונה: קבלת הפנים לנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, בביקורו בסעודיה, צילום: אי.פי

בישראל מבהירים כי ארה"ב מעורבת גם היא במגעים בין ישראל לחמאס, וסבורים כי הודעתו של חמאס על הסכמתו לשבת למו"מ ללא תנאים נובעת מהעובדה שהארגון הבין שישראל רצינית בכוונותיה להיכנס לרצועת עזה.

בהתאם לתכנית המבצעית, צה"ל מתכנן "להפוך את עזה לקטנה", כפי שהגדיר זאת היום גורם ביטחוני בכיר, לבתר אותה, ולתפוס את מרבית שטחה מבלי לצאת ממנה. כמו כן, ל"ישראל היום" נודע כי החברה האמריקנית שאמורה לחלק את הסיוע ההומניטארי לתושבי עזה תהיה מוכנה להתחיל לפעול רק בשבוע הבא, ולא בשבוע הקרוב. בינתיים, אומרים בישראל, אין רעב בעזה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר