"צה''ל אומר שהטרור צומח איפה שיש עוני. זה דבר מטומטם" | ריאיון

הוא חוקר כבר שנים את המידע הגלוי בתקשורת הערבית, והפך למתריע בשער מפני דו־הפרצופיות של קטאר • "נתניהו פוחד לנקוט נגדם צעד כלשהו", אומר יגאל כרמון, נשיא מכון ממרי • ועל חמאס הוא אומר: "הוא נלחם בניגוד לחוק הבינלאומי" • ראיון

יגאל כרמון . צילום: אורן בן חקון

לפני 7 באוקטובר לא ידעו בישראל מה המצב הכלכלי האמיתי בעזה ("שגשוג ובניינים רבי־קומות"), ולא ידעו מהי קטאר ("מעוז טרור בינלאומי אסלאמי ג'יהאדיסטי") - כך פותח נשיא מכון ממרי (המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון), יגאל כרמון, את טענותיו כלפי עצימת העיניים הישראלית אל מול שליחת הזרועות הקטארית למערב.

אלה הזרועות שלדעתו מימנו את הטרור והגיעו עד לתמונות שראינו השבוע, שבהן נשיא ארה"ב טראמפ חיבק בחום את האמיר הקטארי, תמים בן חמד א־'תאני .

כרמון, שעוסק במידע הגלוי בתקשורת הערבית זה עשרות שנים, הפך למתריע בשער מפני דו־הפרצופיות של קטאר. וגם עכשיו - הוא אינו מרפה: "כבר ב־2019 הודה נתניהו באחד מהראיונות שהכסף הקטארי הולך למנהרות, ולא לאזרחים. אנחנו ידענו את זה קודם. ביום השני למלחמה התראיינתי בטלוויזיה ואמרתי שקטאר היא חמאס ושחמאס הוא קטאר. אז חשבו שנפלתי מהירח".

כרמון אומר שפנה גם למשפחות החטופים וביקש מהן להפסיק לפנות למדינה שהפכה למתווכת בעסקה. הוא הציע שבמקום לעלות לרגל לאמיר, יש לתקוף את קטאר באמצעים שונים.

"אני פונה לכל ענקי הסייבר בהרצליה - תתקפו את כלכלת קטאר, יש שם 200 אלף מקומיים ושני מיליון זרים שבאו לעשות כסף. ברגע שייפול בנק מרכזי אחד - הם בורחים משם".

אבל אמיר קטאר אומר בראיונות לכלי תקשורת ישראליים שהכסף שהושקע בעזה היה לבקשת מדינת ישראל, אז למה לבוא אליו בתלונות?
"הם ביקשו לממן את חמאס וחיכו לאישור מאיתנו, כדי לוודא שהם לא נכנסים לרשימות התמיכה בטרור העולמיות. הם ביקשו שישראל תסדר להם אישור אמריקני לכסף הזה, וישראל עשתה את זה".

יגאל, ממשלת ישראל ביקשה את הכסף ויצרה את הנתיב.
"זה אנחנו ביקשנו והם רצו. שני הדברים יחד".

וכעת גם הדרך להחזרת החטופים עוברת בקטאר, כולל המשא ומתן שמתקיים שם שוב בימים אלה. אולי כדאי לעבוד אחרת?
"צריך לעבוד מול הקטארים רק בכוח. יש פה הזניה של השפה. קטאר היא מתווכת? היא מייצגת את חמאס בשיחות, והאמריקנים הם הנציגים שלנו. אין פה שום עסקה, זו סחיטה טרוריסטית. צריך לומר שאין משא ומתן בלי מנופי לחץ. הרעיון שמשיגים דבר בליקוקים הוא מופרך. כשאת הולכת לקנות דירה, את אומרת לבעל הבית הזה יש לי עוד שלוש דירות לראות - גם כשאין לך שום דבר לראות".

בעוד טראמפ פועל במסע הדילוגים שלו באזור למען האינטרסים של ארה"ב, כולל הבסיס הקדמי שהקימה שם, הודף כרמון את הטענות שלפיהן ארה"ב זקוקה לקטאר.

כסף לא יקנה שקט, צילום: רויטרס

הוא אומר: "הבסיס הוקם כאשר הקטארים היו זקוקים לארה"ב שם, כאשר כל העולם הערבי היה נגדם. הבסיס הזה מגן על קטאר, ולא קטאר משרתת את האינטרס האמריקני. האמריקנים מצידם יכולים להעביר אותו מחר בבוקר לאמירויות או לסעודיה".

כרמון כופר גם בכל שיטת ה"כסף יקנה שקט" שישראל וגם מדינות מערביות נוספות מנסות להפעיל במזרח התיכון פעם אחר פעם. "עשיתי משאל אצלנו פעם: מי מוכן לשנות את האידיאולוגיה שלו בשביל בצע כסף? אף אחד לא הצביע. אבל כולם חושבים שאפשר לקנות את הערבים בבצע כסף כי הם ערבים. זו גזענות. האמת היא שבסוף קונים את היהודים".

עצימת עיניים ותסכול

התסכול העמוק של כרמון לנוכח עצימת העיניים אל מול קטאר חוזר שוב ושוב בשיחתנו. "כל סוחר ירקות יודע את מה שכתבתי אז על קטאר, אבל ראשי המודיעין בישראל ובאמריקה לא ידעו כלום. הבעיה השלישית שאנחנו כותבים עליה במכון היא שלא ידעו כאן מה זה חמאס, ואנחנו כתבנו ופרסמנו הכל על האידיאולוגיה שלהם.

הרי הכל היה גם בפני המודיעין שלנו. אבל מה היה ההבדל? אנחנו האמנו למה שהם אומרים. ומה אומרים בכירים בצה"ל? שהטרור צומח איפה שיש עוני. זה דבר מטומטם. הטרור הוא תוצאה של אליטות אינטלקטואליות אידיאולוגיות, בעוד כל מה שאנשים עניים חושבים עליו זה להביא אוכל הביתה".

"במקום המאבק ברוע, בג'יהאד ובטרור - יש לנו דיל"

על מסעו של טראמפ, שיגיע היום לסיומו, אומר כרמון שיש להסתכל באופן גלובלי בשל השפעותיו על המרחב כולו, ולא רק על ישראל הקטנה. "נראה שהוא הופך להיות מקדם האסלאם הג'יהאדיסטי בעולם. הוא כפה הפסקת אש על ההודים מול פקיסטן, והם מייד הכריזו על ניצחון. אותו דבר הוא יעשה לנו. הוא מביא אסון על העולם".

לדבריו, "טראמפ לא מדבר עוד על המילה 'שלום' והחליף אותה במילה המזוהה עימו, 'דיל'. במקום המאבק ברוע, בג'יהאד, בטרור, באסלאמיזם הקיצוני - יש לנו דיל. זה לא שהוא חסר ערכים, הוא חושב שהעולם מורכב מאינטרסים וכדי שכולם יהיו מבסוטים צריך שלכולם יהיה ביזנס. אבל אתה צריך להכיר במי שהם וברוע. אתה לא יכול להתעלם מאידיאולוגיה".

"כולם חושבים שאפשר לקנות את הערבים בבצע כסף, כי הם ערבים. זו גזענות. האמת היא שבסוף קונים את היהודים"

ביחס לדיווחים על הציר הישיר בשיחות בין ארה"ב לחמאס, אומר כרמון: "הובסנו. ומה שהביס אותנו בשדה הקרב היה זה שחמאס נלחם מתוך האוכלוסייה שלו בניגוד לחוק הבינלאומי והקריב אותה. מה שהביס אותנו ברמה המדינית הוא שיתוף הפעולה של נתניהו עם קטאר בבניית כוחו של חמאס, ואי־יכולתו לפעול נגדם מפחד שיחשפו את קשריו עימם".

לכרמון יש טענות חריפות מאוד כלפי נתניהו בהקשר הקטארי. כשבידיו מסמכים שהוא טוען לאותנטיים, למרות סימני השאלה הרבים לגבי אמינותם, הוא טוען שקטאר העבירה לנתניהו עשרות מיליוני דולרים בשנים האחרונות.

"ביבי רימה את המחנה שלו. האנשים האלה פטריוטים, לוחמים. והוא התחזה ללאומי, הלך עם האויב ושיתף פעולה עם קטאר. נתניהו יעמוד למבחן בחקיקה שמנסים לקדם חברי כנסת ממפלגתו, להכריז על קטאר כמדינת אויב. הוא ייכשל גם במבחן הזה, כי הוא לא מעז לעשות דבר נגד קטאר כבר מלפני המלחמה".

הצבעה על תקציב המדינה לשנת 2024 במליאה בכנסת ישראל, צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"למה לא תובעים אותי?"

במכון ממרי פרסמו מסמכים הנטענים להיות חלק ממסמכי "רבניו", שמראים כיצד קטאר משקיעה כסף במנהיגי העולם, כולל בנתניהו.

"המסמכים שפרסמתי, שלפיהם גורמי שלטון קטאריים בכירים הורו לשלם לנתניהו עשרות מיליוני דולרים אינם ראיה כשלעצמה, אך הם עילה לחקירה וזו לא נפתחה, אף שהעברתי את החומר ליועמ"שית ולפרקליט המדינה בדצמבר 2023.

"מה שהביס אותנו ברמה המדינית הוא שיתוף הפעולה של נתניהו עם קטאר בבניית כוחו של חמאס, ואי־יכולתו לפעול נגדם מפחד שייחשפו קשריו עימם"

"עם זאת, בעוד המסמכים כשלעצמם אינם ראיה מספקת - התנהלותו של ביבי מול קטאר היא של שבוי, חטוף ומשתף פעולה. הוא פוחד לנקוט נגדם צעד כלשהו. בכך הוא מונע את שחרור החטופים שנותרו", אומר כרמון.

טראמפ עם שליט קטאר אל־ת'אני. "מביא אסון על העולם", צילום: צילום:GettyImages

"את בוגי תובעים, כי הוא מצטט מהמסמכים האלה. אז למה נתניהו לא תובע אותי? הרי לא יעלה על הדעת שאני מוציא עלילת זוועה על ראש הממשלה, ולא יתבעו אותי. גם הפעולות של נתניהו להעברת כסף לחמאס דרך קטאר הן בניגוד לחוק למאבק בטרור מ־2016. זו עבירה פלילית".

עד לסגירת הגיליון לא נמסרה תגובת לשכת ראש הממשלה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר