הסיבה שצה"ל נמצא בסוריה והחשש מ-7 באוקטובר בצפון

החזקת השטחים בסוריה על ידי צה"ל נועדה לתת מענה לתרחישי אימה • בברית הנרקמת בין ארדואן, טראמפ ואל-ג'ולאני ישראל עם היד על התחתונה • כמו מול החות'ים ואיראן - מתברר שישראל שוב תידרש לשמור על האינטרסים הביטחוניים שלה בעצמה

טראמפ, בן סלמאן וא-שרע (אל-ג'ולאני) בפגישה ההיסטורית הראשונה. צילום: אי.פי

עד כמה המציאות במזרח התיכון מתעתעת? בעוד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לוחץ יד בחום למנהיג סוריה החדש והג'יהאדיסט המוכר אל ג'ולאני, ואף מבטיח לו את הסרת הסנקציות על מדינתו, בישראל מזהים כבר שבועות ארוכים מגמות ישנות-חדשות מצד ארגוני הטרור במדינה השכנה.

הנשיא טראמפ: נסיר את כל הסנקציות מעל סוריה//רויטרס

החזקת שטחים בסוריה על ידי כוחות צה"ל נועדה לתת מענה לתרחישים שונים אך הנקודה העיקרית היא המוטיבציה. עצם הצבת הכוחות במרחב נועד למנוע מצב שבו כמו בעוטף עזה בשבעה באוקטובר הייתה חדירה של מחבלים ליישובים בגבול. בעוד בעולם מקדמים את פניו של אל ג'ולאני בחליפה, הוא מסתיר מאחוריו מחבלים, ארגוני טרור לרוב וגם אנשים שטובחים ללא רחם במיעוטים בסוריה ולא יהססו להפנות את נשקם ומרצם נגד ישראל.

להימנע מתמונות כאלה בגבול עם סוריה. טבח 7 באוקטובר, צילום: ללא

גם במפלגה הרפובליקנית בישראל מתחו אתמול ביקורת על הנשיא טראמפ שמיהר להוריד את הסנקציות מעל סוריה מבלי לקבל התחייבויות של ממש על שינוי הדרך או הגנה על מיעוטים. בברית הזו הנרקמת בין ארדואן, טראמפ ואלג'ולאני ישראל מוצאת את עצמה עם היד על התחתונה, שוב כמו במקרה החות'י ובמקרה האיראני - מחוץ לתמונה, אך זו שתישא בהשלכות.

בתוך כך גורם ישראלי בכיר אומר ל"ישראל היום" כי חרף החששות לעיל ישנו ציר ישראלי-סורי שמתקיים אף הוא. לדבריו "החיבור בין ארה״ב לסוריה מהווה התפתחות בעלת פוטנציאל חיובי. ישראל, כמו כל העולם המערבי, שמחה על נפילת אסד וניתוק הציר האיראני מסוריה. זו הייתה פגיעה דרמטית בחיזבאללה ובמשטר בטהרן. ישראל השמידה את מרבית היכולות האסטרטגיות של צבא אסד והרחיבה את האחיזה באזור החיץ ובפסגת החרמון. במקביל, כפי שא-שרע עצמו עדכן בפגישתו האחרונה בפריז, מתנהל שיח בין סוריה לבין ישראל כדי להעצים את ההבנה שלנו לגבי טיבו של המשטר החדש".

ראש המל"ל לשעבר וראש מכון משגב מאיר בן שבת אמר ל"ישראל היום" בהקשר הזה כי "מעל גבי עיתון זה כתבתי שהולך וקרב הרגע שבו א-שארע יזכה להכרה בינלאומית ולהפחתה של הסנקציות והמלצתי לנקוט גישה פרואקטיבית שתעגן את אזור הביטחון הישראלי בסוריה, תבטיח את חופש הפעולה למניעת התבססות של יכולות ויריבים מאיימים, תביא לסילוק גורמי הטרור הפועלים מסוריה נגד ישראל ותשלב את סוריה כמדינת יעד להגירה מרצון של תושבי עזה, בהתאם ליוזמת טראמפ. כל זאת כחלק ממה שהסוריה יצטרכו לתת בתמורה להסרת הסנקציות ולהכרה האמריקאית במשטר החדש. לדעתי, למרות ההתפתחויות, עדיין לא מאוחר לפעול לכך".

בפועל חרף המחוייבות לידידים באמריקה, ישראל מתברר שוב תידרש לשמור על האינטרסים הביטחוניים שלה בעצמה כמו מול החות'ים כך גם בגבול הקרוב יותר מול סוריה. אולי גם מול איראן. נתניהו הבטיח בעבר כי כוחות צה"ל ישארו בסוריה עד לשנת 2025 , את הדד ליין הזה הוא יידרש לחשב מחדש נוכח ההתפתחויות והאיומים, כאשר טורקיה מקבלת על ידי ארה"ב דריסת רגל משמעותית במרחב הסמוך לנו. בעוד המהלכים הצבאיים פגעו קשות ביכולות של סוריה, בחיל האוויר ועוד, הם לא השמידו את המוטיבציה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר