"זה אולי הנושא החשוב ביותר שעליו דן נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עם ראשי מדינות המפרץ, שכן יש בו כדי לסיים את המלחמה בעזה ולהסיר את המכשול העיקרי מעל תוכניתו הגדולה, ה'מגה דיל', לסדר חדש במזרח התיכון ולפתרון ארוך טווח לסכסוך הישראלי-פלשתיני".
במילים האלה מגדיר גורם דיפלומטי בכיר מאחת ממדינות המפרץ את סוגיית עסקת סיום המלחמה בעזה וממנה המתווה להסדר האזורי הכולל. מאחורי הקלעים מתקיימים בימים אלה מגעים קדחתניים עם ישראל והצדדים האחרים, עם מאמץ להגיע למטרה החשובה מאוד לטראמפ: הסכמות להפסקת אש לפני תום הביקור באזור.
"מתווה לפרס נובל לשלום"
לישראל יותר מנרמז כי אם יצליחו להגיע להפסקת אש, הנשיא עשוי להיפגש עם נתניהו. הפסקת האש הייתה נושא השיחה העיקרי בין ראש הממשלה לשליח וויטקוף אתמול ועל כך דנה המשלחת הישראלית בדוחא.
ההצעה הבסיסית נמצאת על השולחן זה חודשים, אבל בחירת טראמפ והחלטתו להגיע במסעו הראשון בכהונתו למפרץ, האיצו אותה לסדרה ארוכה של מגעים וחילופי טיוטות. "מתווה לפרס נובל לשלום", כפי שהגדיר אותו הדיפלומט מהמפרץ.
טראמפ בנאום הפסגה בערב הסעודית מול יורש העצר הנסיך מוחמד בן סלמאן // רויטרס
היוזמה באה מידידת ישראל הגדולה ביותר במפרץ, איחוד האמירויות, העומד בראשה מוחמד בן זאיד, ושר החוץ, אחיו עבדאללה. יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הצטרף אליה עם כל כובד משקלו, ושר החוץ שלו, פייסל בן פרחאן, הציג את המתווה הרחב בוושינגטון בביקורו שם לפני כחודש. מעורבות שתי מדינות אלה חשובה, שכן הן נוטות להסכים עם רוב הדרישות הישראליות, בניגוד לקטאר ולמצרים.
במפגשים בין הנשיא טראמפ וצוותו לבן סלמאן ואנשיו עלתה התוכנית לדיון נוסף, ולפי שר החוץ הסעודי, הצדדים הסכימו "על הצורך לסיום המלחמה ולשחרור החטופים" - מילים כלליות המעידות על הסכמה גם למתווה בכללותו.
לפרטים, כפי שנודעו ל"ישראל היום" מפי גורמים ערבים ואמריקנים, יש כמה גרסאות וניסוחים שונים, אבל הרוח זהה:
- הפסקת האש תחל לאלתר לפי בסיס מתווה וויטקוף. בתוך ימים ספורים ישוחררו מחצית מהחטופים ויחל מו"מ על סיום המלחמה המלא.
- חמאס ישחרר במהלך המו"מ את כל החטופים הישראלים לרבות הגופות, ובתמורה ישראל תשחרר מחבלים פלשתינים, על פי המפתח שהיה עד כה. תחודש האספקה והסיוע ההומניטרי לתושבי הרצועה.
- ישראל תסיים באופן מלא את פעולותיה הצבאיות ברצועת עזה. לאחר תקופת ביניים והצבת ערבויות ביטחוניות, תיסוג נסיגה מלאה לקו הגבול.
- חמאס ימסור לגורם ערבי את כל נשקו - מרקטות ועד נשק קל. מנהיגים צבאיים בכירים של חמאס, הג'יהאד האסלאמי ושאר ארגוני "ההתנגדות" ייצאו מהרצועה.
- יוקמו מחנות מגורים זמניים לתקופת השיקום, ותהיה אפשרות לצאת מהרצועה, עם עדיפות לחולים ולפצועים.
- מיד עם ההכרזה על סיום המלחמה, יתחיל שיקום הרצועה, והוא ינוהל על ידי ועדה ערבית-אמריקנית. הוועדה תיקח את השליטה על הרצועה ובה יהיו שותפות איחוד האמירויות, סעודיה, מצרים, ירדן, ארה"ב ונציגות אירופית. את הפלשתינים ייצגו בוועדה גורמים אזרחיים, מהנדסים, אנשי ניהול וכלכלה ואחרים.
- הרשות הפלשתינית תיתן את ברכתה, ובהמשך, לאחר שתבצע רפורמות מהותיות, תצורף לניהול השיקום שיארך כעשר שנים. מעורבות הרש"פ מותנית ברפורמות המבניות שנועדו לייעל את עבודתה ולצמצם את השחיתות.
- סוגיית האבטחה, השמירה על הסדר ומניעת חידוש התקפות על ישראל תבוצע בצעדים מדורגים שיחלו בנטילת אחריות על השטחים שלא בשליטת ישראל על ידי כוחות בינלאומיים, ערביים ופלשתיניים, במקביל להתפרקות חמאס מנשקו. לא נשללת האפשרות שמי ששירת כ"שוטר" בממשל חמאס יוכל להשתתף בהמשך בכוחות השיטור הפלשתינים.
במסגרת הרפורמות הללו עמדו האמירותים על כך שמערכת החינוך הפלשתינית תעבור שינוי של ממש ותנוקה מההסתה נגד ישראל. תהליך דומה אירע במערכת החינוך הסעודית, למשל. ריאד ואבו-דאבי תפקחנה על השינוי הזה.
מבחינת ישראל, כנראה שאי אפשר יהיה להשיג הסדר טוב יותר, אולם הוא נוגד את עמדת חלקים בקואליציה, לרבות בליכוד, הסוברים שיש להשתלט על הרצועה ביטחונית ובהמשך לחזור ולהקים שם ישובים ישראלים. גם סוגיית הפרימטר הביטחוני לא טופלה. בישראל יתקשו להסכים לנסיגה ממנו בטווח זמן קצר ואף ידרשו שליטה ארוכת טווח על שטחים שולטים כמו התוחמת הצפונית. בנוסף חלקים נרחבים בקואליציה מתנגדים למעורבות הרש"פ בניהול השיקום ובשליטה על הרצועה.
בינתיים, חמאס סירב לשני התנאים הבסיסיים של פירוק מנשק והגליה, וכאן הגיעה הפניה של מנהיגי האמירויות וסעודיה לטראמפ, להפעיל לחץ על פטרונית חמאס, קטאר, שתוריד את הנהגת הארגון מהעץ בדרך למציאת נוסחה לפתרון הסוגייה. חיסולו, אם התממש, של מוחמד סינוואר בחאן יונס, אמור לסייע בשכנוע הזה.
תיעוד המפגש בין טראמפ, א-שרע ובן סלמאן // רשתות ערביות
בנוסף, האמריקנים מנהלים מגעים ישירים עם חמאס למורת רוחה של ישראל, אבל אולי במגעים אלה תקרה פריצת הדרך. בחמאס טוענים כי האמריקנים הסכימו שחמאס ישתתף בעתיד בהנהגה הפלשתינית, בוושינגטון הכחישו אבל גורם אמריקני אמר בהקשר לכך, כי "בסופו של דבר, הפלשתינים יבחרו את מנהיגיהם". אמירה מעוררת חשש לאור תוצאות הבחירות האחרונות והיחידות ב-2006, שבהן ניצח חמאס את פת"ח.
צומת דרכים מהותי
במפרציות ובארה"ב מודעים כמובן לקשיים הקואליציוניים של נתניהו, ומבטיחים את הפרס הגדול להמשך, תהליך נורמליזציה עם עוד מדינות, בראשן סעודיה, שתיתן את האות, ולאחריה, סוריה ולבנון ועוד מדינות ערביות ומוסלמיות. (זה המהלך שיוביל לנובל, מציין המקור הדיפלומטי) אבל גם המהלך הזה תלוי בהתקדמות בסוגיה הפלשתינית.
הסעודים הקשיחו את דרישת הבסיס לנורמליזציה, העומדת כעת על מתווה שיחות בטווח זמן מוקצב שבסיומו הקמת מדינה פלשתינית. גם כאן יש וריאציות שונות, בעיקר על המונח "מדינה", ועל תהליך הקמתה שלפי אחת מהגרסאות יהיה מדורג, ובהתקדמות מקבילה לרפורמות ברש"פ.
בתוך הממשל האמריקני יש גם מי שמקדם את הפתרון המוכר כ-"תכנית טראמפ" מ-2020 ובה הקמת מדינה פלשתינית בתהליך מדורג על 70 אחוזים משטח יו"ש והכרה בריבונות ישראלית על 30 אחוזים נוספים. המטרה כאן היא לפתות את הימין הישראלי במהלך ההכרה. הימין אז היה מפולג, במועצת יש"ע, למשל, היה מי ששמח והיה מי שהתנגד ובסופו של דבר התכנית נגנזה.
סעודיה, ורוב מדינות ערב, מתנגדות לכך ודבקות ב"תכנית הסעודית" של מדינה פלשתינית בגבולות 67' עם תיקוני גבול - תמורת הנורמליזציה המלאה. אבל ממשל טראמפ נחוש להביא את ההסדר הכולל על פרקיו הכלכליים הנרחבים לידי מימוש, והוא ישים על כך את מלוא כובד משקלו. לאחר המהלכים האחרונים שבהם פעל ללא שיתוף ישראל או בניגוד לבקשותיה, יתכן וגם הפעם, לאחר התייעצויות וניסיונות תיאום, טרמפ יבקש לכפות הסדר.
עבור ראש הממשלה נתניהו יהיה זה צומת דרכים מהותי, אם יחליט ללכת על הסדר כזה, סביר שיאבד את החלק הימני הניצי שלו, ויוביל לבחירות, אבל יקבל גיבוי לפחות עד הבחירות מחלקים באופוזיציה.
לא מופרך שינקוט בהיענות לשלב הראשון בלבד, וינסה להפריד בין סוגיית עזה למהלך הגדול. היטיב לנסח זאת מי שהיה ראש המל"ל לשעבר מאיר בן שבת, מקורבות של נתניהו: ישראל צריכה לסמוך רק על עצמה ולהימנע מכניסה לתהליכים שיהיה קשה לצאת מהם. הסכמי שלום ונורמליזציה עם סעודיה הם יעדים חשובים מאוד לישראל, אך לא בכל מחיר. ישראל צריכה להגיע לכך מתוך עוצמה, לאחר הסרת האיום מעזה, הסדרת סוגיית הגרעין האזרחי ומדיניות זהירה בסוגיה הפלשתינית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו