אם סינוואר אכן חוסל - זהו הרגע למו"מ בין חמאס לארה"ב שיביא לסיום המלחמה

ביקורו של הנשיא טראמפ במזרח התיכון הוא סיכון לישראל אך גם סיכוי • הסיכון עלול להיות בהצהרות חד-צדדיות שיקשו על ישראל, ומנגד הסיכוי הוא שלחץ צבאי בשילוב הלחץ של טראמפ ומדינות האזור יוביל לסיום המלחמה

ניסיון החיסול של סינוואר, צילום: אי.פי

שחרורו של עידן אלכסנדר והתמונות שלו ושל משפחתו מתאחדים הציף שוב, ולו למספר שעות, את רגשות השמחה בעם ישראל והבהיר כמה אנו מייחלים לשובם של שאר 58 החטופים שעדיין נמצאים בידי חמאס.

עידן אלכסנדר מתאחד עם משפחתו באיכילוב// רועי אברהם/ לע"מ

השחרור שהתממש לאחר מו"מ ישיר בין חמאס לגורמי ממשל אמריקאים העלה שאלות באשר לקשר הישיר בין ארגון הטרור חמאס לאנשי ממשל טראמפ, והאם השחרור נעשה כמחווה לנשיא טראמפ או שיהיה על ישראל לשלם מחיר שהובטח לחמאס על ידי המתווכים האמריקאים.

וויטקוף ובוהלר שמעו את הפגזות צה"ל

צה"ל נמצא מזה חודשיים בלחימה מחודשת בעזה תחת הרמטכ"ל החדש אייל זמיר, במהלכה כבש כ-40% משטח הרצועה וביתר אותה במסדרון נצרים שמפריד את צפון הרצועה מדרומה וכן הוקם מסדרון מורג שמבתר את העיר רפיח מחאן יונס ושאר חלקי הרצועה. רוב התושבים מרוכזים כעת במואסי, בחאן יונס ובמחנות המרכז.

וויטקוף עם נחיתתו בארץ, צילום: רויטרס

המהלך הבא של צה"ל "מרכבות גדעון" יאפשר לבצע תמרון אל תוך השטח ולפגוע במה שנותר מתשתיות חמאס ומחבליו. כל שטח שייכבש ירוקן מתושביו ויוחזק על ידי כוחות צה"ל כדי למוטט את שלטון חמאס ולהעבירו מן העולם. הסיוע ההומניטרי ייכנס לרצועה לאחר שיוקמו מרכזי חלוקה שבהם יחולקו מנות משפחתיות על פי רשימות שהוכנו מראש.

הצבא הציב את משימת שחרור החטופים כמשימה עליונה והלחץ הצבאי שמופעל על חמאס בשילוב לחץ אמריקאי של ממשל טראמפ והמתווכות הוא זה שבסופו של דבר יעשה את העבודה. חמאס מבין כי למרות המחווה לטראמפ, מדינת ישראל פועלת בחופשיות ברצועה והלחץ הצבאי ילך ויגבר. המתווכים האמריקאים וויטקוף ובוהלר שהו במחנה רעים כשברקע נשמעו הדי התקיפות של צה"ל ברצועה והם מודעים היטב למעשי ישראל.

חיסול משנה כיוון

חיסולו האפשרי של מוחמד סינואר במבצע מודיעיני-מבצעי מבריק, עשוי להשפיע מאוד על המשך המו"מ לעסקה מול חמאס. המתווכים ובעיקר האמריקאים יודעים כי מוחמד סינואר הוא מקבל ההחלטות הדומיננטי בחמאס ועד עתה לא היה נכון להתפשר בסוגיה של החזקת הנשק ופירוז הרצועה.

הסתלקותו מהזירה משנה את האיזון בין גורמי הפנים והחוץ בחמאס ומקדמת את האפשרות להגיע לעסקה כוללת לשחרור החטופים ולסיום המלחמה בתנאים שישראל תוכל לקבל.

תיעוד של מוחמד סינוואר, מוביל פרויקט בניית המנהרה ואחיו של יחיא סינוואר, צילום: דו"צ

האסטרטגיה האמריקאית באזור רחבה יותר והיא כוללת אינטרסים כלכליים אמריקאים בסעודיה ובמדינות המפרץ וכן הבאת שלום ויציבות לאזור כדי שזה יימצא תחת השפעה אמריקאית, ואפשר שתביא גם פרס נובל לשלום לנשיא טראמפ.

ישראל מבינה כי ארה"ב היא הידידה הגדולה ביותר של ישראל בעולם ולכן עליה לנסות ולמצוא את האזורים בהם האינטרסים חופפים ולפעול על פיהם, תוך עמידה על אינטרסים ישראליים שהם קו אדום מבחינתה.

החזרת החטופים בראש ובראשונה והמגעים עם איראן הם כרגע האינטרס המרכזי של ישראל. בשאר המקומות ישראל יכולה להתפשר. הנשיא טראמפ, שמנהל את העולם כאיש עסקים, מבין היטב את שפת ה"תן וקח" ואנו חייבים לפעול על פי שפה זו.

מה הסיכון, מה הסיכוי?

ביקורו של הנשיא טראמפ במזרח התיכון הוא סיכון לישראל אך גם סיכוי. הנשיא טראמפ מצפה לצאת מהאזור עם עסקת רכש והשקעות של סעודיה ומדינות המפרץ בסך של למעלה מטריליון דולר. במקביל, הוא ישמח להצהיר כי סעודיה עומדת להצטרף להסכמי אברהם, מהלך שמחייב את סיום המלחמה בעזה.

טראמפ בריאד, צילום: רויטרס

הסיכון עלול להיות הצהרות חד-צדדיות שיקשו על ישראל. הסיכוי עשוי להתממש באמצעות הלחץ הצבאי בשילוב הלחץ של טראמפ ובסיוע מדינות האזור שיובילו לסיום המלחמה בעזה, להחזרת החטופים ולפריצת דרך במגעים עם סעודיה שיובילו לשלום אזורי.

הסתלקותו האפשרית של מוחמד סינואר פותחת חלון הזדמנויות שבו חמאס (ללא סינואר) יסכים להתפשר והמו"מ אותו מובילה ארה"ב יביא להחזרת החטופים ולסיום המלחמה. מהלך כזה, אליו מייחלים האמריקאים ורבים בישראל, יכריע את שלטון החמאס, יבודד את איראן ויביא לפריחה ולשגשוג אזורי ממנו נהנה כולנו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר