צוות המשא ומתן יגיע היום (שלישי) לקטאר לשוחח על מתווה וויטקוף לשחרור החטופים שבשבי חמאס, זאת כמהלך המשך לשחרור החייל בעל האזרחות האמריקנית עידן אלכסנדר היום. לדברי גורם המעורה בפרטים, ישראל צפויה להשתתף בשיחות בקטאר כל זמן שביקור טראמפ באזור יתקיים, כלומר למשך שלושה ימים.
חרף הדיווחים על מהלך בכפייה האמריקנית, בישראל אומרים כי ישנו רצון למצות את הניסיונות להשבת החטופים לפני תחילת המבצע ברצועה. נתניהו הצליח לקבל את תמיכת יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' למיצוי המגעים, תוך הסכמות לחידוש האש בסופם.
המהלך לשחרור החטוף האמריקני למעשה התניע את ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במזרח התיכון היום. לטראמפ סדר יום עמוס בין המפרציות עד ליום שישי במטרה לקדם עסקאות לטובת הכלכלה האמריקנית, ודווקא ישראל ונושא המלחמה כאן הם עניין זניח ביחס לאינטרסים של ארה"ב אל מול קטאר וסעודיה.
עידן אלכסנדר חובר לכוח צה״ל//דובר צה"ל
למרות זאת נראה כי טראמפ מנסה לשזור הצלחות מדיניות גם במהלך הנסיעה שלו החל משחרור החטוף הישראלי-אמריקני, עידן אלכסנדר, דרך התנעת המשא ומתן, דרך הודעתו אתמול כי ישקול להסיר את הסנקציות מעל סוריה ולאפשר לה "התחלה חדשה", ועד לאפשרות כי לביקורו הקצר תתלווה תחנה נוספת: טורקיה. בה הוא מבקש לתווך שיחת הפסקת אש בין פוטין לזלנסקי.
בציר מקביל לפגישות שינהל טראמפ באזור, ינסה צוות המו"מ הישראלי ללחוץ את חמאס למתווה וויטקוף - מחצית מהחטופים החיים תחילה, ולאחר מכן דיונים על סיום המלחמה. בישראל מבהירים כי גם אחרי השיחות שקיים נתניהו עם וויטקוף ועם טראמפ אתמול כי עמדת מדינת ישראל לא השתנתה: זו ההזדמנות האחרונה של חמאס לעסקה לפני תחילת מבצע "מרכבות גדעון".
ארה"ב במובן הזה שימשה זו שהחזירה את הצדדים לחדרי המו"מ להזדמנות האחרונה, אך את התנאים להסכם ישראל מתעקשת להמשיך להכתיב בעצמה.
בכל זאת מי שמדברים עם נתניהו מתרשמים כי נותר חשש עיקרי אחד ביחס לטראמפ והוא לא נודע במלחמה בעזה אלא אם בשיחות עם איראן. טראמפ חילק מחמאות גם אתמול לאיראנים והתנהלותם במשא ומתן ובדרג המדיני הבכיר חוששים מחוסר העקביות של טראמפ ביחס לקווים האדומים שתציב ארה"ב בסופו של דבר למשטר האייתולות במסגרת הסכם. הנושא הזה גם עמד במרכז השיחה של נתניהו עם וויטקוף, אם כי תוכנה "נשמט" מההודעה לעיתונות של לשכת ראש הממשלה לאחר מכן.
נתניהו היה רוצה שיתוף פעולה הדוק יותר בנושא הקריטי הזה אך חושש מהפתעות נוסח ההסכם עם החות'ים. "זה הנושא האסטרטגי האמיתי היחיד על השולחן", אמר ל"ישראל היום" גורם מדיני. בינתיים במישור הגלוי בכירים במערכת הפוליטית בישראל אומרים כי העדכון שהעניק להם נתניהו אתמול סולל את הדרך לדחייה בפעולה הצבאית ברצועה כדי לאפשר את המשא ומתן עם חמאס.
החבל שיעניקו לו לטובת השיחות, הן סמוטריץ' והן בן גביר, לא צפוי להיות דומה לחודשים האחרונים כאשר ישנו מהלך צבאי מבושל ומתוכנן ברקע ועשרות אלפי חיילי מילואים שממתינים לביצוע. בממשלה מתרשמים כי חרף אלמנט ההפתעה של הנשיא האמריקני הוא עדיין מגבה את ישראל בפרקטיקה - ממשיך את משלוחי הנשק ומגבה את המלחמה בעזה במוסדות האו"ם.
לצד הגיבוי הזה, בישראל נערכים לתחילת הזרמת הסיוע לרצועה אך טוענים כי לא מדובר בתמורה לשחרור עידן אלכסנדר אלא בשל הערכות מצב אחרונות לפיהן המצב בעזה יחייב זאת בקרוב. הערכת המצב הזו בראשות נתניהו מתקיימת באופן תכוף ולפיה תתקבל ההחלטה מתי להתחיל במתווה הכנסת הסיוע החדש לתוך הרצועה וזאת גם במנותק מתחילת המהלך הצבאי. בישראל גם אישרו כי ישנה הכנסת סולר מדודה לתוך הרצועה לטובת הפעלת בתי החולים שבה וגם הנושא הזה מלווה בהערכות ביטחוניות ביחס ליכולת של חמאס להשתלט על המאגרים.
משאיות סיוע הומניטרי נכנסו לעיר עזה//ארכיון
לסיום, קובעים גורמים בכירים בישראל - הימים הבאים יהיו גורליים. ביקורו של טראמפ ימדד בעסקאות אמריקניות באזור אך עבור ישראל הוא יהיה נקודת התפנית ביחס לעתיד המערכה בעזה: עסקת חטופים והפסקת אש לטובת תכנון סיום המערכה כאשר חמאס מסכים לתנאים הישראלים או לחלופין תחילת התמרון הצבאי בעזה לאחר שטראמפ יעזוב את האזור.
"אנחנו בימים קריטיים שבהם מונחת בפני החמאס עסקה שתאפשר את שחרור חטופינו. המו"מ יימשך תחת אש ותוך כדי הכנות להעצמת הלחימה", הבהיר נתניהו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו