דרמה מדינית: ישראל תכננה לתקוף מתקן גרעין באיראן - טראמפ בלם את המהלך

ישראל גיבשה תוכנית לתקוף את מתקני הגרעין של איראן כבר במאי, כך דווח ב"ניו יורק טיימס" • לפי הדיווח, המבצע דרש סיוע אמריקני מלא • טראמפ הודיע לנתניהו על סירובו במהלך הפגישה בבית הלבן - והורה לפתוח במו״מ מול טהראן

טראמפ והגרעין האיראני (ארכיון). צילום: רויטרס, אי.פי

ישראל גיבשה בחודשים האחרונים תוכנית לתקיפת מתקני הגרעין של איראן כבר במאי הקרוב, כך לפי דיווח שפורסם הלילה (חמישי) ב"ניו יורק טיימס".

התוכנית הייתה אמורה לכלול גם סיוע אמריקני נרחב – אך נבלמה על ידי הנשיא טראמפ, שהעדיף לנסות ולהגיע להסכם חדש עם איראן על תוכנית הגרעין שלה. לפי הדיווח, ההחלטה התקבלה לאחר ויכוחים פנימיים חריפים בקרב אנשיו של טראמפ, בין תומכי פעולה צבאית נגד איראן לבין בכירים שחששו מהידרדרות למלחמה כוללת.

על פי הדיווח, התוכנית הישראלית כללה אפשרות למבצע קומנדו משולב עם תקיפות אוויריות, ומאוחר יותר הותאמה למתווה שדרש תקיפות אוויריות בלבד. כמעט כל הגרסאות של התוכנית דרשו השתתפות או סיוע אמריקני – גם כדי להבטיח את הצלחת המבצע וגם כדי להגן על ישראל מתגובה איראנית. לפי מקורות שמעורים בפרטים, ישראל קיוותה כי הסיוע האמריקני יכלול מטוסים, מערכות הגנה ושיתוף מודיעין. בשלב מסוים אף נשקל פריסת מטוסי תקיפה אמריקניים בישראל.

מטוס על נושאת המטוסים "טרומן", צילום: פיקוד מרכז האמריקני

בעקבות הלחצים בישראל וההיערכות האמריקנית למקרה של עימות, נשלחו מטוסי חמקן מדגם B-2 לבסיס באי דייגו גרסיה, נפרסו מערכות טילים מתקדמות מסוג THAAD ו"פטריוט" במזרח התיכון, ונשלח נושאת מטוסים נוספת לאזור. באופן רשמי, ארה"ב טענה כי ההיערכות נועדה לתקיפות נגד החות'ים בתימן – אך לפי הדיווח, מדובר היה גם בהיערכות לאפשרות של תמיכה בתקיפה ישראלית באיראן.

פריקה של מערכת THAAD, יירוט של המערכת (ארכיון), צילום: .

עם זאת, בתוך ממשלו של טראמפ הלכה והתגבשה התנגדות למהלך. ראש המודיעין הלאומי טולסי גבארד הציגה הערכה לפיה ריכוז הכוחות האמריקניים באזור עלול להצית עימות רחב שהממשל אינו חפץ בו. גם שר ההגנה פיט הגסת', סגנית הנשיא ג'יי.די. ואנס, ראש הסגל סוזי וויילס והיועץ לביטחון לאומי מייקל וולטס – כולם הביעו הסתייגות, כל אחד מסיבותיו.

תרגיל אווירי של צבא איראן (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

בעקבות ההתפתחויות, טראמפ החליט להעדיף דיפלומטיה – בניגוד למדיניותו בקדנציה הראשונה, אז נסוג מהסכם הגרעין של ממשל אובמה. לפי הדיווח, הוא הודיע לנתניהו בפגישתם בבית הלבן כי ארה"ב תפתח מגעים ישירים עם איראן, וכי תינתן לטהראן תקופת זמן קצרה לנסות ולהגיע להסכם חדש. נתניהו הבהיר לאחר הפגישה כי מבחינתו, הסכם כזה צריך לכלול יכולת של ארה"ב "להיכנס, להשמיד את המתקנים ולפרק את הציוד – תחת פיקוח וביצוע אמריקני".

שער "ישראל היום" מתאריך 27.2.2025, צילום: ללא
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר