לאחר 18 חודשים של קרבות ברצועת עזה, המשא ומתן לשחרור החטופים מגיע לצומת קריטי. בימים אלה מתנהלים מגעים אינטנסיביים בתיווך מצרי וקטארי, כאשר הלחץ הציבורי בישראל גובר. בין דרישות חמאס לסיום המלחמה לבין עמדת ישראל הדורשת את החזרת כלל החטופים, מסתמנת הצעה מצרית חדשה שעשויה לאפשר התקדמות.
מהם עיקרי ההצעה המצרית?
לפי ההצעה, כבר בתחילת המהלך ישוחררו 9 חטופים ובהם עידן אלכסנדר, החייל שלו גם אזרחות אמריקנית, וכן 15 גופות חללים לפחות. האמריקנים הציעו הגדלת מספר המחבלים המשתחררים, הפסקת אש, נסיגה מסוימת של כוחות צה"ל ואת חידוש האספקה. לפי גורמים דיפלומטים המעורים בהצעה, הצימוק היה הבטחה של האמריקנים לחמאס כי השיחות יעסקו בסיום המלחמה, כפי שאמר בהסכם הקודם מינואר לגבי שלב ב'.
איפה עומדות השיחות כרגע?
על פי הפרסומים בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" המצטט מקור מצרי המעורה בפרטי המו"מ כל הצדדים מסכימים ומוכנים להתגמשות. אולם, עד כה עדיין לא הגיעו הצוותים להתקדמות משמעותית שניתן להגדירה פריצת דרך.
מהי הדרישה המרכזית של ישראל?
בישראל דורשים את שחרור כלל החטופים ללא יוצא מן הכלל. זוהי הדרישה הרשמית של מדינת ישראל מאז חודשו המגעים. אולם הלחץ הציבורי בישראל והאמריקני דורשים מהדרג המדיני להניע את התהליך גם במחיר של שחרור החטופים בפעימות. בישראל נצמדים למתווה שהציע שליחו של הנשיא טראמפ, סטיב וויטקוף, לפיו ישוחררו בפעימה אחת מחצית מהחטופים החיים.
מה הדרישה המרכזית של חמאס?
חמאס דורש לקבוע במסגרת המו"מ את סיומה של המלחמה ונסיגת כלל הכוחות משטח רצועת עזה. אולם בימים האחרונים, במסגרת השיחות המתקיימות בתיווך מצרי וקטארי, מסכימים ראשי חמאס לשחרור 9 חטופים – בעוד שארה"ב דורשת להגדיל את המספר.
מה חמאס מוכן לתת כרגע?
העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" דיווח כי ארגון הטרור מוכן לשחרור של 9 חטופים חיים למסור לישראל 8 ארונות חללים חטופים. זאת בתמורה להפסקת אש של בין 40 ל-70 ימים, ובנוסף דורש את שחרורם של 1,100 אסירים ביטחוניים פלשתינים. אם וכאשר הפסקת האש תימשך 70 ימים עשוי מספר החטופים ומספר ארונות החללים לגדול ל-11 חטופים חיים ו-16 ארונות חללים.
חמאס חזר על הסכמתו להפסיק את שליטתו האזרחית ברצועה, ולא להיות חלק מהגוף שינהל את השיקום. בנוסף בחמאס קיבלו עקרונית את ההבטחה האמריקנית של מו"מ על תום המלחמה אך הם דורשים לכך ערובות. מצרים וקטאר אמורות לתת את הערבות הללו, וגם ישראל.
מהי נקודת המחלוקת העיקרית בין ישראל לחמאס?
המחלוקת נותרה הגדרת סיום המלחמה ללא שחמאס מוותר על נשקו. אבל גם בנקודה הזו נרשמה התקדמות בשבועיים האחרונים. בראשית החודש דיווחנו על הצעה מצרית שנועדה להביא להמשך תהליך שחרור החטופים לצד הפסקת אש, באופן ששני הצדדים יוכלו לבלוע ולו זמנית.
דובר צה"ל
עם זאת, ראשי ארגון הטרור לא מוכנים לדבר על מסירת הנשק, אלא רק על השתלבות בכוחות הביטחון הפלשתיניים העתידיים ברצועה. חמאס חזר על אמירה עקרונית נוספת שדווחה בישראל היום והיא שהמו"מ צריך לתת לפחות בסיס למו"מ על הקמת מדינה פלשתינית. בנוסף הוא דורש כי הנסיגה הישראלית תהיה לכל הפחות לקווי תום שלב א' בתוספת ציר פילדלפי. הגורמים העוסקים במו"מ מעריכים את הסיכוי להגיע להסכם בימים הקרובים ב-50%.
מה הובטח לישראל?
לישראל הובטח כי המשמעות של דיון סיום המלחמה הוא דיון על הוצאת חמאס כולו מהמשוואה, ובעיקר הגליית מנהיגי הארגון ופירוז הרצועה. חמאס חוץ הסכים עקרונית, אבל נסוג בו בהמשך. הארגון העלה תנאים חדשים שישראל לא קיבלה ובהם נסיגה מלאה מהרצועה.
.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו