גורמים בינ"ל: שר החוץ האיראני הזמין את וויטקוף לטהרן - כך הוא השיב

שלושה גורמים בינלאומיים מסרו כי שליחו של טראמפ לא פסל את ההזמנה לביקור בבירה • נציגו של טראמפ שוחח ישירות עם ערקאצ'י וציין כי היענות איראן לארצות הברית תביא לה השקעות גדולות מהמערב • בישראל ובוושינגטון חוששים ממשיכת השיחות בידי הרפובליקה האסלאמית, שתנסה להגיע להקפאת ולו חלק מהעיצומים המוטלים עליה

סטיב וויטקוף ושר החוץ האיראני עבאס ערקצ'י . צילום: AP,AFP

שלושה מקורות בינלאומיים המעורים בשיחות בין ארצות הברית לאיראן, חושפים פרטים נוספים על השיחות בין השתיים בנושא הגרעין, שאירעו ביום שבת האחרון במסקט שבעומאן.

בשלב הראשון, שתוכנן מראש כאירוע "מקרי" נכנסו שתי המשלחות לאולם אחד, שם נפגשו כאילו במקרה, וויטקוף ועראקצ'י. השניים שוחחו וחלק מחברי המשלחות פרשו לחדרים שהוקצו לכל אחת.

מתקן הגרעין האיראני בבושהר, צילום: אי.פי.איי

השיח הישיר, בנוכחות שר החוץ של עומאן באדר אל בוסיידי, נמשך יותר מ-40 דקות, כשברוב הזמן עראקצ'י, אל בוסיידי ו-וויטקוף ישבו מסובים בפינה המפוארת.

באיראן הכחישו נמרצות את הדיווחים על משך הזמן הזה וטענו כי הייתה שיחה קצרה בת דקות ספורות, ואף יחסו את היוזמה לכך לעומאן. כאן יש הודאה כי השיחה הייתה מתוכננת ולא כפי שטענו בתחילה במפגש מקרי בדרך לחדרי הישיבות הנפרדים.

השיחה הישירה הזו, כך לפי המקורות הייתה יותר משיחת נימוסין. וויטקוף אמר כי הנשיא טראמפ מעדיף לפתור את המחלוקות בהסכם וכי היענות של איראן תביא לה עתיד כלכלי ומדיני טוב יותר, והשקעות גדולות מהמערב ואולי אף מארה"ב. עראקצ'י מצידו שב על האמירה כי אין לאיראן עניין לפתח נשק גרעיני, וכי על ארצות הברית להתחיל בהסרת העיצומים כבר כעת במהלך המו"מ כמחווה של רצון טוב. הוא הזמין את וויטקוף לביקור בטהרן, וזה לא פסל היענות למחווה.

שרי החוץ של עומאן ואיראן במסקט, צילום: אי.אף.פי

אחר כך פרשו השניים כל אחד לחדר משלחתו, והעומאנים החלו להעביר את המסרים והתשובות מצד לצד.

האמריקנים דרשו באופן חד משמעי לפירוק מלא של כל מה שקשור לנשק גרעיני, אך לא פסלו גרעין לצרכים אזרחיים.

כן דרשו האמריקנים פיקוח קבוע והדוק על מתקני הגרעין שיישארו, לא רק של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה גרעינית אלא גם של גוף אמריקני/בינלאומי נוסף לפחות בשנים הראשונות להסכם.

טילים ודגלים איראניים, צילום: רויטרס

האמריקנים לא העלו דרישות בנוגע לתכנית הטילים 

ככל הידוע האמריקנים לא העלו בשלב הזה את הדרישות האחרות על הגבלת תכנית הטילים הבליסטיים והתמיכה בארגוני הטרור כמו חיזבאללה החות'ים, המיליציות בעיראק והארגונים הפלשתינים. זו הסיבה המרכזית לאופטימיות הנשקפת מהמשטר ומכלי התקשורת המקורבים אליו באיראן.

האיראנים העלו בראש וראשונה את הקפאת העיצומים או לפחות את חלקם לאלתר, וציינו במיוחד את חברות הנמלים והזיקוק הסיניות, שדרכן עובר רוב יצוא הנפט האיראני. העיצומים עליהן בחודשים האחרונים הקטינו בעשרות אחוזים את היצוא ואת הכנסותיה של איראן. הם טענו כי הסכם 2015 (JCPOA) מילא אחר הדרישות הבינלאומיות וכי צריך לחזור אליו. עוד דרשו ערובות לכך שהסרת העיצומים לא תבוטל בהחלטה עתידית כפי שעשה טראמפ ב-2019. דרישה דומה הועלתה בפני אנשי ממשל ביידן במגעים לפני שנתיים אך התקבלה תשובה שלילית שכן אי אפשר למנוע מנשיא עתידי לשנות מדיניות.

הכנות לפגישה הבאה - והרמז למעצמות בארופה

בסוף הדיון נקבעו סדרי השיחות לפגישה הבאה, שגם בה ינכחו שר החוץ של עומאן וכמה מאנשיו. באיראן מתעקשים שעיקרון השיחות העקיפות ישמר. כלי התקשורת באיראן דיווחו על "חוסר שביעות רצון" בישראל מהתקדמות השיחות, וטענו כי ישראל מנסה לחבל בהן. הטענה הזו מסייעת לחברי פרלמנט שמרנים שהתנגדו לשיחות, להסביר את הגמישות המפתיעה והשינוי בעמדה בתוך זמן קצר.

שרי חוץ של המעצמות ואיראן בחתימת הסכם הגרעין בוינה, ב-2015, צילום: אי.פי

השיחות תתחדשנה בשבת הקרובה, לאחר דיונים בין הצדדים. באיראן העדיפו וינה האמריקנים לא רצו יותר מדי קשר להסכם הקודם מ-2015 שנחתם בבירת אוסטריה, ולבסוף הוסכם על רומא כמארחת סבב השיחות הבא, אולי כמחווה לראש ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני שקשריה עם טראמפ טובים.

המעבר לאירופה עשוי להעיד גם על איתות למעורבות במו"מ של שלוש המעצמות שהיו מעורבות בהסכם הקודם, בריטניה צרפת וגרמניה. אלה פרסמו הודעה משותפת האומרת כי הן עוקבות בדריכות אחר השיחות וכי הדרך הדיפלומטית היא הנכונה להגעה למטרה העיקרית – מניעת נשק גרעיני מאיראן.

החשש העיקרי בישראל, וכן בקרב גורמים רבים בממשל בוושינגטון הוא כי הרפובליקה האסלאמית תמשוך את השיחות ותנסה להגיע להקפאת ולו חלק מהעיצומים. על החשש הזה ענה הנשיא טראמפ כשאמר כי יחליט "ממש בקרוב". עם זאת חובה לומר כי עד כה לא הוסכם דבר מעבר להמשך השיחות. העיצומים בעינם וכך גם האיום הצבאי של ארה"ב וישראל על איראן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר