דאגה בירושלים משיחות איראן-ארה"ב: "ברור שהאיראנים ינסו לשדר הצלחה"

בישראל עוקבים בדאגה אחר האופטימיות בדיווחים מאיראן • מקור דיפלומטי טוען כי איראן הציעה להפסיק העשרת אורניום לרמות גבוהות בתמורה להסרת חלק מהעיצומים • דובר משרד החוץ האיראני מבהיר כי לא ידונו בטילים ובתמיכה בטרור, "רק בגרעין ובהסרת עיצומים" • חמינאי ממשיך להורות לצבא להישאר בכוננות

שר החוץ העומאני בדר בן חמד אל-בוסעידי בפגישה עם מקבילו האיראני עבאס ערקאצ'י. צילום: רשתות ערביות

"זה היה רק דיון ראשון, ברור לנו שאיראן מנסה לשדר שהיה מוצלח מבחינתה. לא בטוח שמה שהם מציגים מדויק". תגובה קצרה מאוד זו שהתקבלה אחרי פניות רבות מאז אתמול, עשויה אולי להעיד על דאגה מסוימת בישראל לנוכח האופטימיות השופעת בדיווחי התקשורת האיראנית.

עראקצ'י נפגש עם סולטאן עומאן לקראת השיחות עם האמריקנים

לצד האמירות הדיפלומטיות על שיחות פוריות ומעניינות, זולגים פרטים חלקיים ואולי גם לא מדוייקים. לפי דיווח אחד השליח האמריקני וויטקוף הציג בשיחות אתמול במסקט בירת עומאן, נייר טיוטה ראשוני ובו אין איזכור ל"פירוק תכנית הגרעין של איראן" או איום בפעולה צבאית אם המו"מ לא יצלח. הדיווח מצטט את הדברים מפי חוסיין שריאטמדרי, אחד מאנשיו של השליט חמינאי.

הנשיא טראמפ הדהים: "אנחנו מנהלים שיחות ישירות עם איראן" // טוויטר

דובר משרד החוץ האיראני, אסמעיל בקאי, אמר במסיבת עיתונאים כי השיחות עם ארצות הברית התמקדו אך ורק בסוגיית הגרעין והסרת העיצומים. "אנחנו מחויבים לדיונים רק על נושאים אלה", אמר הדובר, ובכך דחה למעשה את הדרישות הישראליות והאמריקניות להכליל בשיחות גם את סוגיית הטילים הבליסטיים והתמיכה האיראנית בארגוני טרור אזוריים.

בראיון לסוכנות הידיעות IRNA, תיאר בקאי את המפגש במוסקט כסבב ראשון של שיחות לא-ישירות בין המדינות, במהלכן הסכימו הצדדים על "מסגרת כללית" למשא ומתן עתידי. הוא הדגיש כי התקשורת התנהלה במתווה עקיף בתיווך שר החוץ העומאני וכללה ארבעה סבבים של חילופי מסרים, וכי מתכונת זו תישמר גם בהמשך.

סטיב וויטקוף ושר החוץ האיראני. הסכימו על "מסגרת כללית" למשא ומתן עתידי, צילום: AP,AFP

"אמרנו שוב ושוב והוכחנו במעשים שאין לנו חששות בנוגע לאופי השלו של תוכנית הגרעין האיראנית", הצהיר בקאי, תוך שהוא מזכיר את הסכם הגרעין משנת 2015. "איראן עמדה במלואה בהתחייבויותיה, ובסופו של דבר ארצות הברית פרשה ממנו באופן חד-צדדי". למרות המחלוקות, ציין הדובר כי שני הצדדים הסכימו שהשיחות היו בונות ונערכו באווירה מכבדת.

מזכיר המדינה האמריקני מודר מהשיחות?

לפי מקור דיפלומטי ערבי, הנציג האיראני עראקצ'י הציע צעדי אמון - הסרת חלק מהעיצומים הכלכליים האמריקנים בתמורה להפסקת העשרת האורניום לרמות גבוהות.

אחד מחברי הפרלמנט האיראני, מחמוד נבביאן, טען בשיחה עם עיתונאים כי איראן הטילה וטו על השתתפות שר החוץ האמריקני מרקו רוביו בשיחות, בשל עמדותיו כלפי איראן, וטראמפ שהתכוון לשלוח אותו יחד עם וויטקוף, נענה לדרישה. אין לידיעה הזו אישור ממקורות אמריקנים.

משרד החוץ האיראני הבהיר היום כי הסבב הבא של השיחות עם ארה"ב יתקיים בעומאן ובתיווך שר החוץ העומאני, וזאת בניגוד לדיווחים בתקשורת הבינלאומית שטענו כי המשא ומתן צפוי לעבור לאירופה. הכחשה זו מטהרן מפריכה את הספקולציות על שינוי זירת המגעים והמשמעויות הדיפלומטיות הנלוות למהלך כזה.

האיתוללה חמינאי וסולטן עומאן היית'ם בן טארק בטהרן. "משרד החוץ האיראני הבהיר היום כי הסבב הבא של השיחות עם ארה"ב יתקיים בעומאן ובתיווך שר החוץ העומאני", צילום: רויטרס

הדיווחים האופטימיים הביאו לעליה חדה של 18% בשער המטבע האיראני הריאל והוא נסחר היום בשער של 870 אלף ריאל לדולר, לאחר שהגיע כבר למעל מיליון ריאל לדולר.

חמינאי ממשיך לדבר בשפת הכוח

אבל האופטימיות הזו לא מונעת מהמנהיג העליון עלי חמינאי, להמשיך לדבר בשפת הכוח. בשיחה עם המפקדים העליונים של הצבא הורה להם לשמור על כוננות עליונה כדי להתמודד עם מה שהגדיר "הלחץ העוין". הוא הבטיח מימון לכל נשק שידרש ולשדרוג בכל התחומים הנדרשים לכוחות המזויינים. הוא האשים כי "שחקנים זרים" פועלים באיראן על מנת לערער על הלגיטימיות של המשטר.

חמינאי. על אף האופטימיות, שליט איראן ממשיך לדבר ב"שפת הכוח", צילום: ללא

השיחות והרוח הנושבת מהן, מתקבלות בדאגה רבה בקרב האופוזיציה באיראן, שקיוותה כי הלחץ הכלכלי והצבאי יובילו לפגיעה של ממש במשטר ואלי גם להפלתו. את אחד הביטויים לכך נתנה ליילה מהדאווי, אמו של סיבאש מחמודי, תלמיד תיכון שנרצח אל ידי כוחות המשטר בעת הפגנות החירות לפני שנה. בפרסום באחד מכלי התקשורת של האופוזיציה האיראנית אמרה מהדאווי כי "אלפי צעירים וצעירות הקריבו את חייהם, כאשר קראו למען צדק, שוויון וחירות, וכעת הנושא שעליו מדברים הוא רק האם המו"מ ישיר או עקיף?".

הסנאטור הרפובליקני מארקנסו, תום קוטון. ביקורת מתונה על המשא ומתן, צילום: Getty Images

לעמדה הזו שותפים חברי קונגרס בארה"ב המותחים ביקורת, מתונה בינתיים, על המו"מ. כך הסנטור הרפובליקני טום קוטון שהזכיר כי הנשיא לשעבר אובמה ומזכיר המדינה שלו קרי, שחתמו על הסכם הגרעין ב-2015, אמרו שיש לעשות כן כי אפשר לסמוך על איראן. "בגלל הבדיחה הזו הענקנו מיליארדים למשטר הזה, בעסקה מלאת פרצות". הוא הזכיר לטראמפ כי האיום הגרעיני ואיום הטילים והטרור האיראני הם לא רק על ישראל והמזה"ת אלא גם על ארה"ב.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר