חמאס דורש: הפסקת אש לשלושה חודשים ושחרור חטוף אחד ביום - זו עמדת ישראל

בגיבוי מצרי, הארגון דורש את הארכת הפסקת האש לשלושה חודשים ושחרור של חטוף אחד ביום בלבד • בישראל מעריכים: יש אפשרות להסכם על כמחצית מהחטופים, אך הסיכוי לשחרור כולם בבת אחת נמוך • בתוך כך, מתחזקת התפיסה כי הלחץ הצבאי מביא להתגמשות חמאס בתנאי המו"מ

המתח בין עזה לקטאר עלול לעכב את עסקת החטופים. רכבים של הצלב האדום ברצועה בעת שחרור חטופים (ארכיון). צילום: אי.אף.פי

הנהגת חמאס מתעקשת על הגדרת המו"מ שיתנהל מול ישראל והמתווכות במהלך הפסקת האש המוצעת כמו"מ להפסקת המלחמה. הארגון דורש כי הפסקת האש תהיה לשלושה חודשים לפחות - כמעט פי שתיים ממה שהועלה בהצעה האמריקנית-מצרית.

גורמים המעורים במו"מ אומרים ל"ישראל היום" כי יש סימנים מעודדים בתגובת חמאס להצעה, אך לדבריהם אין תשובה מוסמכת מלאה של חמאס, זאת בשל התדיינות פנימית בין בכירי הארגון ברצועת עזה להנהגה השוהה בקטאר.

החטופות הועברו לצלב האדום בעיר עזה

מהמידע שהגיע אלינו מפי גורמים ערבים ואמריקנים, חמאס מבקש הבהרות על חלק מהסעיפים ומעלה דרישות נוספות, כמו הארכת מועד הפסקת האש. לעומת זאת, על סעיפים אחרים כמו מספר המחבלים שישוחררו תמורת כל חטוף, חמאס לא העלה דרישות מרחיקות לכת והם לא יהוו מכשול. חמאס דורש קצב איטי של שחרור - חטוף אחד ביום, עד תשעה חטופים בסך הכל בשלב הראשון של הפסקת האש.

באופן פומבי, אנשי חמאס מצהירים מחד כי יתעקשו על הישגי המלחמה ומדגישים כי גם יכולת ירי הרקטות עדיין נשמרה, ומנגד מביעים אופטימיות לגבי הפסקת האש. דובר חמאס בחו"ל, ג'יהאד טהא, אמר בריאיון לערוץ אלג'זירה כי בשעות הקרובות או בימים הקרובים "נגיע לתוצאה חיובית שתפסיק את התוקפנות ותחייב את ישראל לבצע את השלב השני של הסכם ינואר". כלומר, לפיו, עמדת חמאס היא נסיגה של צה"ל מהשטחים שכבש מאז הפסקת ההסכם וגם מציר פילדלפי. ככל הידוע, בהצעה יש אזכור של הסכם ינואר כבסיס להסכם כעת, אך לא כסעיף חובה ליישום כבר מהרגע הראשון להפסקת האש.

אמר בתחילת השבוע כי חמאס לא יוכל להיות חלק מהשלטון העתידי ברצועה. נשיא צרפת עמנואל מקרון, צילום: AP

נקודה מעניינת נוספת היא מעורבות חמאס בשלטון העתידי. נשיא צרפת מקרון אמר בביקורו בקהיר בתחילת השבוע כי חמאס לא יוכל להיות חלק מהשלטון העתידי ברצועה ולא יוכל להוות איום על מדינת ישראל, קרי להתפרק מנשקו. מקרון מבקש להיכנס גם לזירה הזו כפי שהיה מעורב בלבנון. הדברים נאמרו בנוכחות נשיא מצרים א-סיסי ומנוגדים לגיבוי שנתנה מצרים לעמדת חמאס, לפיה יטול חלק בהנהגה הפלשתינית לאחר המלחמה וישולב בכוחות הביטחון הפלשתינים החדשים.

ההצעה שעל השולחן מדברת באופן כללי על שחרור כלל החטופים בתום התהליך, אבל חמאס מתנה זאת כזכור בנסיגה ישראלית מלאה, לצד הישארות שלו ברצועה לרבות סירוב למסירת נשקו - נוסף על מו"מ על הסדר להקמת מדינה פלשתינית.

בישראל מעריכים כי יש אפשרות מסוימת להגעה להסכם לשחרור עד מחצית מהחטופים, אבל מטילים ספק בנכונות חמאס לשחרר את היתר ללא קבלת מלוא תנאיו. בד בבד, מתחזקת התפיסה כי המשך הלחץ הצבאי, שבמסגרתו צה"ל משתלט על עוד ועוד שטחים וממשיך לחסל מפקדים בדרגים שונים, מביא להתגמשות חמאס - ועדיין, ההנהגה הצבאית שברצועה ממשיכה להציג קו נוקשה מאוד לעומת הנהגת החוץ הנתונה ללחץ מכיוונים שונים להתפשר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר