בימים הקרובים יחלו שיחות השלב השני לעסקת החטופים בהובלת השליח האמריקני למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, והפעם - הלחץ יוטל על חמאס בחזית מאוחדת ישראלית־אמריקנית.
אמש דנו בצוות השרים המצומצם בהובלת ראש הממשלה נתניהו בהפעלת מנופי לחץ לזירוז שחרור יתר החטופים בזמן שהשהו את פעימת שחרור המחבלים האחרונה. אף שבשבוע הבא אמורה ישראל להשלים נסיגה מציר פילדלפי בהתאם להסכם, גורמים ישראליים טוענים כי המהלך הזה גם הוא בסימן שאלה. מנוף לחץ נוסף שנשקל הוא עצירת הסיוע ההומניטרי. כל הצעדים האלה יחד מקווים בישראל ילחצו את חמאס להתקדם להמשך שחרור חטופים נוספים לצד תחילת השיחות על שלב ב'.
אתמול בלילה כינס נתניהו דיון ביטחוני שבמרכזו כאמור דרכי הפעולה האפשריות לשחרר את החטופים שעוד נותרו בשבי. גם במהלך השבת הביע נתניהו את מחויבותו לשחרור כל החטופים החיים והמתים וכן להשמדת חמאס. גורמים המעורים בפרטי העסקה אמרו כי לצד החזרת גופתה של שירי ביבס רק בערב שבת לאחר לחצים שהפעילה ישראל, ייגבה מחמאס "מחיר כבד" על הפעולה הצינית האחרונה שלו והמניפולציות בשחרור החטופים כולם ובפרט הגופות בחמישי. "לא נשכח, לא נסלח", אמר נתניהו. "בידי חמאס נותרו 63 חטופים. ממשלת ישראל מחויבת להמשיך לפעול בנחישות להשבת כל חטופינו הביתה".
מזכיר המדינה האמריקני מרק רוביו, כתב אתמול: "יותר מ־30 בני ערובה שוחררו בהפסקת האש בשלב א'. בעזה נשארו כמעט פי שניים – כולם חייבים להשתחרר עכשיו".
"נאלץ את ישראל להסכם"
בחמאס מנסים לאותת כי כוונתם להסכם. ראש תיק יו"ש בחמאס זאהר ג'בארין (ששוהה בחו"ל) אמר אמש כי בארגון הטרור מנסים לפתור את "הבעיות הקיימות" מול המתווכים בקטאר ובמצרים. "הודענו למתווכים ולעולם שאנחנו מוכנים לשלב השני של ההסכם", אמר.
ג'בארין טען כי "ההתנגדות (חמאס) לא איבדה את הקלפים שלה ומסוגלת לאלץ את ישראל להגיע להסכם (לגבי השלב השני, ש"ק). האינטרס של נתניהו הוא להמשיך במלחמה כי האלטרנטיבה שלו היא ללכת לבית המשפט. מלכתחילה בחמאס הציעו עסקת חטופים בפעימה אחת אבל בישראל סירבו".
דובר חמאס בעזה, חאזם קאסם, אמר כי יש "רצינות מלאה בחמאס" להשלים את כל שלבי עסקת החטופים ולבצע שחרור בפעימה אחת בשלב השני בתמורה למחויבות ישראל להפסקת אש ממושכת, נסיגה מעזה ושחרור מחבלים מבתי הכלא.
אלפי משתתפים הגיעו אתמול בערב לכיכר החטופים בעצרת למען השבתם של 63 החטופים שנותרו בשבי חמאס. בין הנואמים היה גם גלעד קורנגולד, אביו של טל שהם ששב רק אתמול מהשבי.
"זכינו לקבל את טל שלנו בחזרה אחרי 505 ימים ארוכים שבהם הוא נשם את אוויר הגיהינום", אמר קורנגולד. "אני מודה לכל העוסקים בדבר ולכלל אזרחי מדינת ישראל שלא ויתרו ועזרו לנו להגיע לרגע הזה. להביט בעיניים שלו, אחרי כל כך הרבה פעמים שדמיינתי את המפגש הזה, שווה כל רגע שלנו ושלכם במאבק הזה".
"לקבוע דד ליין ליום הזיכרון"
עומרי ליפשיץ, בנם של עודד ליפשיץ ז"ל ושורדת השבי יוכבד ליפשיץ, סיפר כי נשאל למה הגיע לכיכר בשבוע שבו אביו הוחזר לקבורה, והשיב: "באתי לשמוח על השחרור החשוב כל כך של ששת החטופים החיים. המאבק לא הסתיים - משפחתנו תמשיך עד השבת החטוף האחרון".
ליפשיץ פנה לממשלה ודרש להכריז על יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה כיום האחרון להחזרת כל החטופים החיים והנרצחים מעזה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו