נהוג לחשוב שאמירות של מדינאים וראשי מדינות באירועים פומביים ובראיונות מתוכננות ומחושבות לפרטים. לא בטוח שזה מה שקרה בשבוע האחרון בארה"ב עם שניים, הנשיא דונלד טראמפ וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.
אצל טראמפ אנחנו אולי מורגלים בכך: האיש הוא אנטיתזה לדיפלומט, גם אם הישירות שלו מביאה לתוצאות, כמו במקרה פנמה. ואילו המפגש החיובי עם טראמפ הביא את נתניהו לשגר, ספק בהומור, אמירה על "מדינה פלשתינית בסעודיה", שגם היא נשמעת כפליטת פה. במקרה הזה, כך לפי גורמים מדיניים סעודים ואמירותיים, שני האישים הרחיקו את האפשרות להגעה להסדר אזורי כולל, שבתוכו נורמליזציה נרחבת עם ישראל, שיקום ופיתוח כלכלי של המדינות הערביות הנחשלות וסוג של מהפכה במזרח התיכון המדמם כבר יותר ממאה שנה.
אך לפני שבועיים, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הבטיח בשיחת טלפון עם טראמפ הגדלה של היקף הסחר וההשקעות עם ארה"ב בהיקף עצום של של 600 מיליארד דולר. הציפיות בריאד הן לקידום ההסכם הביטחוני, לטיפול בבעיית הגרעין של איראן וגם למעורבות בכירה של סעודיה במגה־דיל, ההסדר האזורי, שיבסס אותה כמדינה הערבית המובילה. אשר על כן, ההפתעה מהצהרות טראמפ היתה גדולה: האחת - על כך שסעודיה לא מתנה את הנורמליזציה עם ישראל בהקמת מדינה פלשתינית, והשנייה - על הצורך בפינוי עזה מתושביה לשם שיקומה, מבלי להבטיח את חזרתם.
מבחינת הסעודים, ההצהרה הראשונה בעייתית הרבה יותר, והעידה על כך המהירות שבה הגיבה לה: בחלוף כשעה לאחר שטראמפ השמיע אותה בבית הלבן. התגובה היתה חד־משמעית: סעודיה לא תנרמל את יחסיה עם ישראל מבלי שתוקם מדינה פלשתינית. גורם סעודי אומר ל"ישראל היום" כי ההצהרה העמידה את בן סלמאן במצב רגיש מול השותפות הערביות ואיימה לפגוע במעמדה המוביל של סעודיה. "אני לא מבין איך אף אחד מיועצי טראמפ לא הזהיר אותו על כך, בוודאי כשקיבל כל כך הרבה תמיכה מיורש העצר לאחר בחירתו מחדש", אמר הגורם.
המעמד הסעודי מחייב
סעודיה, אם לומר בעדינות, לא מחבבת את הרשות הפלשתינית ורוצה בשינויים מפליגים בה, בטרם תקבל מעמד שלטוני כלשהו ברצועה ובטרם תתקדם במו"מ עם ישראל. היא היתה מוכנה לקבל אמירה ישראלית על חידוש מו"מ לפתרון הסכסוך ואופק מוגדר, ולפי גורמים אמריקניים - בלי התחייבות ממשית להקמת מדינה. ההתבטאות של טראמפ הקשיחה אצלה את העמדות לפחות כלפי חוץ, וכתוצאה מכך הרחיקה את ההסדר הגדול.
התעמקות בהודעות הרשמיות של סעודיה ובראיונות שהעניק טורקי אל־פייסל, שהיה ראש סוכנות הביון הסעודית והשגריר הסעודי לשעבר בארה"ב, מראה הקשחה בשיח הן כלפי ארה"ב והן כלפי ישראל, אבל עם השארת דלת פתוחה.
גורם אמירותי מסביר כי לראשי מדינות המפרץ המובילות את המהלכים המדיניים, סעודיה והאמירויות, לא היתה כל ברירה אלא לספק הצהרות נוקשות יותר מבעבר כדי להבהיר לטראמפ ולנתניהו שהן לא יבואו לעסקה בלי לקבל פתרונות לסוגיה הפלשתינית, גם אם ברור שהמהלך מרחיק את העסקה הגדולה. "ואני אוסיף: ההצהרות הגיעו כדי לשמר את הלגיטימציה שלהן ובעיקר של סעודיה בעולם הערבי", אמר הגורם הסעודי. "המעמד של סעודיה בעולם הערבי הוא זה המאפשר את המהלכים מרחיקי הלכת, ואם הוא ייפגע, אנחנו חוזרים לוועידת מנאמה ולתוכנית המאה (בכהונה הקודמת של טראמפ; ד"ז) שלא קרתה".
"לא עוזר למצוא פתרון"
והיתה גם ההתבטאות של נתניהו בשיחה עם יעקב ברדוגו. המראיין אמר בטעות "מדינה סעודית" ונתניהו תיקן: "מדינה פלשתינית - אלא אם כן אתה רוצה שהמדינה הפלשתינית תהיה בסעודיה. יש להם הרבה שטח, הרבה מאוד שטח". בסעודיה ובשאר מדינות ערב לא קיבלו זאת כבדיחה. "נתניהו איבד כאן הרבה קרדיט ויצטרך לשקם אותו אם הוא רוצה להתקדם לנורמליזציה", אמר הגורם הסעודי. יכול להיות שנתניהו מסונוור מעט מהצלחת הביקור ומהצהרות טראמפ. כדי לעשות את המהלכים הבאים, מרחיקי הלכת, ארה"ב לבדה לא תספיק.
בסוף החודש תתקיים בקהיר הפסגה הערבית, מקום שבו האמירות בדרך כלל מוקצנות, והיא תיוחד לביקורת ולציפוף שורות נגד אמירות טראמפ בדבר הוצאת העזתים. בינתיים אנו מתקרבים לסופו של שלב א' בעסקת שחרור החטופים ובתוך זה גם הדיונים על המשך - או ליתר דיוק: הסיום - של המלחמה.
שני הגורמים, הסעודי והאמירותי, אומרים שההתבטאויות של טראמפ לכל הפחות לא מסייעות למציאת פתרון שלא יכלול את חידוש הקרבות, אבל שניהם מודים שבכל מקרה, בגלל סירוב הנהגת חמאס לצאת מהרצועה, מהלך כזה נראה הכרחי. "אצלנו מבינים לגמרי את הדרישה הישראלית למחיקת שלטון חמאס ולפירוז הרצועה, וברור ששום כוחות לא ייכנסו לרצועה מבלי שחמאס כבר לא יהיה גורם משמעותי", אמר הגורם האמירותי. "אבל חמאס קיבל עכשיו גיבוי ולו עקיף ממדינות ערב".
ביום ראשון אמר טראמפ כי סבלנותו לגבי שחרור כלל החטופים פוקעת, לאור מצבם של השלושה ששוחררו בשבת. האם הוא מסתיר מהלך שובר שוויון כלשהו? יכול להיות שמהלך כזה יכלול גיבוי אמריקני להפסקת הכנסת משאיות ומכליות הסיוע בתום שלב א'. המטרה: להפעיל לחץ ממשי על חמאס לשחרור החטופים הנותרים. גיבוי כזה יינתן בכל מקרה לחידוש הפעילות הצבאית העצימה ברצועה, אם וכאשר המו"מ ייתקע. הנוסחה הגואלת של שחרור כלל החטופים יחד עם מיטוט חמאס טרם נמצאה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו