משמעות האירוע שהתרחש הלילה (בין שלישי לרביעי) בבית הלבן בוושינגטון היא שובה המלא של מדינת ישראל למעמד המעצמה של המזרח התיכון. מעמד זה ירד במהלך העימות הפנימי סביב מהלכי החקיקה המשפטית והמחאה, ונפגע קשה במיוחד בטבח 7 באוקטובר.
מאז, הצליחה ישראל בעמל רב ובהקרבה של חיילי צה"ל לשקם חלקית את המעמד הזה, מחיסול מוחמד דף, דרך מבצע הביפרים וחיסול נסראללה והנהגת חיזבאללה, עבור בחיסול הניה בטהראן ולסיום חיסולו של יחייא סינוואר מנהיג חמאס.
כל זה נעשה עם תמיכה אמריקנית מסויגת, שהשאירה את עתיד המלחמה לוט בערפל. אך הלילה, השיב דונלד טראמפ את הבכורה האזורית לישראל באופן מלא תוך שהוא מעניק לה באמצעות ראש הממשלה נתניהו גיבוי מלא וזהות אינטרסים מוחלטת.
זה הופגן באופן מודגש במחוות הרבות במהלך הביקור הראשון של ראש מדינה בוושינגטון של טרמפ בכהונתו השנייה. נתניהו התקבל בבית הלבן בטקס רב רושם, טראמפ החמיא לנתניהו, סייע לו להתיישב על הכיסא בחדר הדיונים ושני המנהיגים חלקו תשבוחות ההדדיות במסיבת העיתונאים המסכמת.
הנכס האסטרטגי הגדול ביותר של ישראל הוא עוצמת הקשר שלה עם ארצות הברית ויכולת ההשפעה שלה בוושינגטון. כעת נדמה שמעולם לא היה כזה קשר הדוק וכזאת לגיטימציה אמריקנית לאינטרסים הישראליים.
מעבר למחוות, האירוע המרכזי של הערב הייתה הפצצה המדינית של טראמפ, שזכתה כבר לכינוי טראמפספר: רילוקיישן לכל תושבי הרצועה לפרק זמן ממושך, שבמהלכו הרצועה תשוקם, שייתכן שיימשך לעד. נתניהו אמר שאחת משלוש המטרות של ישראל לצד השבת החטופים ומיטוט חמאס, היא נטרול הסכנה הנשקפת ממנה לביטחון ישראל. טראמפ לקח את זה הרבה צעדים קדימה. תוכניתו פשוטה, לכאורה: הוצאת 1.8 מיליון עזתים לארצות שיסכימו לקלוט אותם. שיקום הרצועה והפיכתה למרכז אזורי שבו יהיו "גם פלשתינים" כדברי הנשיא, עם הרבה מקומות תעסוקה, תיירות ועוד.
הסירוב של מדינות ערב לקבל את הוצאת העזתים לא מדאיג את טראמפ - וגם אם המהלך לא יצליח באופן מלא, הרי שאת מכת ההלם על כל האזור ניתן היה לראות בעין בלתי מזוינת.
ברשתות החברתיות בלטה הודעה של עזתי שכתב ליד תמונת טראמפ ממסיבת העיתונאים "איפה נרשמים" (להגירה). ההודעה זכתה להרבה לייקים ושיתופים, אבל גם לנאצות ולאיומים בשל מה שכונה ויתור על אדמת הקודש. העזתי הסיר את ההודעה עוד במהלך הלילה.
טראמפ דיבר על השתלטות אמריקנית על רצועת עזה וניהול שיקומה בדרך להפיכתה לסיפור הצלחה אזורי, ובתשובה לשאלה אמר כי אם תהיה התנגדות רבתי של חמאס, ארה"ב תהיה "תוקפנית יותר". יש מי שראה בכך רמז שארצות הברית תסייע ממשית לישראל בהמשך המלחמה לחיסול הכוח הצבאי והשלטוני של חמאס ברצועה.
היעד המשותף הזה והאמירות של נתניהו ושל טראמפ יצרו את הרושם כי הממשל לא רק שלא ימנע מישראל לחדש את המתקפה בעזה, אלא גם יסייע לה בכל דרך. מה זה אומר על החטופים? ניכר בטראמפ שהנושא חשוב לו. הוא הוסיף עוד איום בנושא כלפי חמאס, וגם ראש הממשלה נתניהו דיבר על המחויבות המלאה לשחרור כל החטופים. איך זה ישתלב עם המטרה המשותפת של מיטוט חמאס? עדיין לא ברור, אבל שלב המו"מ, שאמור למצות את המהלך הדיפלומטי ולשחרר עוד חטופים, יקבל בינתיים עדיפות.
האמירה המפתיעה השנייה של טרמפ הייתה שסעודיה לא דורשת הקמת מדינה פלשתינית בתמורה לנורמליזציה. גם כאן, עוד מכת הלם בעיקר בצד של הרשות הפלשתינית. שם יודעים שהסעודים לא ממש מחבבים אותם, אבל לא האמינו שהם יהיו מוכנים לוותר על התחייבות ישראלית למדינה. התגובה הסעודית שנמסרה במהלך הלילה, ולפיה לא יושג שלום ללא קבלת הזכויות הלגיטימיות של הפלשתינים, לא מרגיעה את האחרונים.
נושא שבו נתניהו "התיישר" לפי הכוונות של טראמפ הוא איראן. נתניהו נשאל ואמר שאם ניתן יהיה למנוע נשק גרעיני מאיראן באמצעות לחץ כלכלי הוא ישמח. טראמפ, שרק כמה שעות קודם לכן חתם על צו נשיאותי למקסימום לחץ כלכלי על איראן, רואה באכיפה המלאה של העיצומים את הכלי המרכזי שיאלץ את איראן לזנוח את תוכנית הגרעין. לצד זה גם אמר שירצה לדבר עם נשיא איראן, כלומר הדיפלומטיה והלחץ הכלכלי יהיו הכלים ולא מתקפה צבאית.
לפי גורם ישראלי בכיר, רוב הנושאים סוכמו מראש בין הצוותים של שתי המדינות, אבל האווירה המאוד ידידותית והשיחה בארבע עיניים בין המנהיגים הרחיבה את ההסכמות, ובעיקר חיזקה את העמידה המשותפת. "יש לנו הזדמנות שלא הייתה כמותה בתולדות מדינת ישראל לבסס את ביטחון המדינה לטווח ארוך תוך שינויים מפליגים במזרח התיכון", אמר הגורם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו