גורם מדיני ל"ישראל היום": לוח הזמנים לסיום המערכה בלבנון קרוב וכולל שבועות בודדים

נתניהו מכנס הערב דיון ביטחוני על החזית הלבנונית יחד עם צמרת מערכת הביטחון • הם צפויים לדון במשימות וכן באפשרות לסיום המלחמה שם והגעה להסדר מדיני • עוד קודם לדיון המכריע, נתניהו ידון עם פורום השרים המצומצם באותו הנושא כדי לבחון את תמיכתם בהליכה בכיוון הזה • במסגרת ההסכם, כוחות צה"ל ייסוגו מלבנון, אך יוכלו לשוב ולפעול כל אימת שחיזבאללה יפר אותו

כוחות צה"ל בלבנון (ארכיון). צילום: דובר צה"ל

ראש הממשלה נתניהו מכנס הערב (שלישי) בשעה שמונה דיון ביטחוני על החזית הלבנונית יחד עם צמרת מערכת הביטחון, כדי לדון במשימות וכן באפשרות לסיום המלחמה שם והגעה להסדר מדיני.

עם כ-400 טון חומר נפץ: כוחות צה"ל השמידו מתקן אסטרטגי תת-קרקעי בלבנון (ארכיון) // דובר צה"ל

עוד קודם לדיון המכריע, נתניהו ידון עם פורום השרים המצומצם באותו הנושא כדי לבחון את תמיכת השרים בהליכה בכיוון הזה: סיום מלחמה תוך שבועות בודדים ומעבר ליישום הסכם מדיני שבמסגרתו כוחות צה"ל ייסוגו מלבנון, אך יוכלו לשוב ולפעול כל אימת שחיזבאללה יפר את ההסכם. על פי מסגרת ההסכם שישראל מתכוונת להוביל בתיאום עם האמריקנים: כוחות יוניפי"ל ייפרשו בסמוך לגבול עם ישראל, ובקו הפנימי יותר ייפרש הצבא הלבנוני.

עוד נודע כי במסגרת ההסכם שיתבסס על החלטה 1701 ישראל תקבל תמיכה אמריקנית מלאה בזכותה של ישראל לפעול אל מול העברת נשק איראני לתוך לבנון וכן אל מול כניסה של חיזבאללה למרחב סמוך הגבול עם ישראל. המטרה היא לא לסיים את המלחמה ולאפשר שוב לחיזבאללה להתבסס לפתח היישובים אלא לפעול במו במערכה שבין המלחמות ובמדיניות תמידית של כיסוח דשא אל מול ניסיון התבססות איראני במרחב המאיים על ישראל. נתניהו אמר בישיבת הקבינט האחרונה על מסמך ההסכם 1701 כי "מדובר בנייר. גורנישט. יכולת האכיפה היא החשובה" ועל זה תדרוש ישראל לעמוד במסגרת הסכם מחודש.

נתניהו (ארכיון), צילום: מארק ישראל סלם

גורם מדיני אמר ל"ישראל היום" כי לוח הזמנים לסיום המערכה בלבנון קרוב וכולל שבועות בודדים אך ציין כי "לא נוציא כוחות עד להגעה להסדרה שעומדת בצרכי הביטחון של מדינת ישראל". האמריקנים נדרשים על פי התוכנית הזו לתת גיבוי מלא ליכולת של ישראל לפעול גם ביום שאחרי באופן חופשי בלבנון. מסר נוסף עליו עובדים בישראל הוא אל מול סוריה שתפעל לסגור את גבול ההברחות עם לבנון. האיום הוא בפעולה צבאית ישירה שם ולא רק דרישות מדיניות מעונבות. מדובר בגבול ההברחות הפעיל שחימש את חיזבאללה בשנים האחרונות וישראל נחושה כעת לשים לכך סוף.

תקיפה בלבנון (ארכיון), צילום: רשתות ערביות

עוד צפוי נתניהו לדון עם צמרת הדרג הביטחוני באופן שבו כוחות צה"ל ייצאו מלבנון שכן בכל הסכם מסתמן כוחות צה"ל לא צפויים להישאר בשטח לבנון. כאמור הדיון המשמעותי ייערך הערב עם הדרג הביטחוני אך קודם לכן ידון נתניהו עם שריו על הדרך שבה יפעלו ליישום הסכם מהסוג הזה. בניגוד להמלצתו של ראש המוסד דדי ברנע לקשור בין הזירות ולא לסיים את המלחמה בלבנון עד להשגת עסקת חטופים בעזה - הדרג המדיני נוטה לנתק בין הזירות ולפעול לסיום המלחמה בלבנון במנותק מהזירה המתמשכת בעזה וניסיונות חידוש המגעים לעסקה.

המתווך האמריקני בלבנון, עמוס הוכשטיין (ארכיון), צילום: רויטרס

מסמך אחד שמכין בנושא הפסקת האש הוא המתווך עמוס הוכשטיין, אך כאמור, סיום המלחמה בלבנון יהיה רק בכפוף להישגים הצבאיים בשטח. לפי מסמך שהגיע לעיני שרים, הוכשטיין למעשה מחדש את אותה החלטה 1701 שבה מנגנון יוניפי"ל מתוגבר עם מנדט חדש מוצב לאורך הגבול עם ישראל עד לליטאני ומעבר לו צבא לבנון. בנוסף יוקם מנגנון פיקוח בינלאומי נוסף משותף ליוניפי"ל ולבנון למנוע מכוחות חיזבאללה להתקרב את הגדר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר