שוב נורות אזהרה באשר לפעילות המסוכנת של אונר"א בשטח המדינה-נגדה: בדיון חסוי שהתקיים השבוע בוועדת חוץ וביטחון בשלוש הצעות חוק שנועדו לבלום את פעילות הסוכנות לפליטים, הזהירה נציגת שב"כ כי "אונר"א מהווה סכנה ביטחונית למדינת ישראל ולכן חשוב לקדם את סגירתה". העמדה הביטחונית הזו שכבר הושמעה בעבר בחדרים סגורים לא הובילה עדיין את ממשלת ישראל לפעול לסגירתה וכעת מתבררת הסיבה. לאחר דבריה של נציגת שב"כ אמרו נציגי משרד החוץ והמל"ל כי "קידום חקיקה אגרסיבית מדי בנושא אונר"א עשויה להוביל לצווי מעצר נגד בכירי הדרג המדיני".
כמו שפורסם ב"ישראל היום" רק בסוף השבוע מתאם פעולות הממשלה בשטחים ממשיך לעבוד מול הסוכנות בעזה חרף מעורבות אנשי הסוכנות בטרור. כאשר במזרח ירושלים וביהודה ושומרון פעולתה נמשכת באין מפריע. במהלך הדיון התרשמו חברי הכנסת כי החשש הגדול מפגיעה בפעילות הסוכנות שמחנכת לטרור ונגד מדינת ישראל נשען על כך שבית הדין בהאג עודנו דן בבקשת התובע להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט.
גם נציג משרד המשפטים בדיון תמך בסגירת הארגון אך הזהיר מפני ההשלכות. במהלך הדיון התגלע ויכוח בין ח"כ עמית הלוי מהליכוד לנציגי יעוץ וחקיקה במשרד המשפטים שטענו שלהגדיר את אונרא "ארגון טרור" זה חוק עוקף חוק קיים- חוק הטרור 2016 שמקנה לשר הביטחון סמכות להכריז על ארגונים כארגוני טרור. הלוי אמר בדיון כי אין דבר כזה חוק עוקף חוק אלא מדובר בחוק מרחיב ובהצהרה מוסרית של המחוקק שבתחום סמכותו".
במהלך הדיון הפומבי התייחס יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין לפרסום של ישראל היום מסוף השבוע אודות חלקה של הסוכנות במבצע החיסונים בעזה בחסות ממשלת ישראל ואמר "המכנה המשותף של ההצעות הוא להכניס בהירות ביחסה של מדינת ישראל כלפי אונר"א. כשאני שומע שחיסוני פוליו בעזה יינתנו על ידי אונר"א, אז אני לא מבין מה עמדתה של מדינת ישראל. לעיניי כל העולם להשתמש בשירותי אונר"א אחרי שלוועדה הזו דווח שהכוונה לצמצם בכל דרך אפשרית את שיתוף הפעולה והשימוש באונר"א. לכן חסרה בהירות ודווקא כן צריך חקיקה".
בהמשך אמר אדלשטיין כי "אני באופן אישי ואני בטוח שגם רבים אחרים, לא הייתי צריך את 7.10 כדי להבין מה זה אונר"א אבל אני חושב שאחרי ה-7.10 זה די ברור. הניסיונות להסביר כאילו מדובר רק בעשבים שוטים אבל הארגון הוא בסדר, בעייני אלה ניסיונות פתטיים". בעקבות הדיון הסתמן כי מבין שלושה חוקי אונרא, יקודם החוק של בועז ביסמוט העוסק בירושלים בלבד מאחר שלו סיכויי הקידום הגבוהים ביותר. ועדת החוץ והביטחון צפויה להתכנס בשבועות הקרובים כדי להצביע על החוק להכנה לקריאה שנייה ושלישית ובלחץ תנועת אם תרצו דוחפים חברי הכנסת להעביר את החוק בטרם תחלוף שנה מהטבח.
בפני הוועדה עלו שלוש הצעות כאמור ההצעה הראשונה, של ח"כ בועז ביסמוט, מציעה לאסור על אונר"א לפעול בשטחה הריבוני של ישראל, כך שהיא לא תפעיל כל נציגות, לא תספק כל שירות ולא תקיים כל פעילות, בין במישרין ובין בעקיפין בירושלים.
ההצעה השנייה, של ח"כ יוליה מלינובסקי, מבקשת להכריז על אונר"א כארגון טרור וכן כי מדינת ישראל תפסיק את יחסיה עם אונר"א בין במישרין ובין בעקיפין. ההצעה השלישית, של ח"כ רון כץ, שמוזגה יחד עם הצעה דומה של ח"כ דן אילוז, מבקשת לקבוע כי הוראות פקודת החסינויות וזכויות היתר של האומות המאוחדות לא יחולו על אונר"א, על פקידיה או על בני האדם המועסקים מטעמה.
יוזם ההצעה הראשונה, ח"כ בועז ביסמוט: "אמרנו שיש לפני ואחרי ה-7.10. כשאחרי ה-7.10 אונר"א ממשיך לפעול, על אחת כמה וכמה בבירת מדינת ישראל, אז אנחנו שמים את עצמנו ללעג. אונר"א לא נולד כדי לפתור בעיה אלא כדי להנציח בעיה. ב-7.10 הם לא סייעו לטרור אלא השתתפו בטרור. קיבלנו נתונים ומספרים וזה דבר מזעזע".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו