16 ימים עברו מאז הכריז הקבינט המדיני ביטחוני על מטרת העל של המלחמה בעזה, במוצאי השבת שבה אירע הטבח המחריד ביישובי עוטף עזה: "השמדת היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס והג'יהאד האסלאמי באופן שישלול את יכולתם ורצונם לאיים ולפגוע בישראל שנים רבות". ככל שהימים נוקפים והתקיפות האוויריות נמשכות, נראה כי יותר ויותר משתנים חדשים מעצבים את האסטרטגיה של הגורמים המדיניים שמנהלים את המערכה – הלחצים הבינלאומיים ובראש ארה"ב, שאלת היום שאחרי ברצועה, גורל החטופים הנמצאים בשבי חמאס והסיכוי להתפתחות זירה נוספת מול לבנון.
כניסה קרקעית
חרף העובדה כי כוחות צה"ל עדיין לא נכנסו ללוחמה קרקעית בעזה, מדובר בהחלטה טקטית שצפויה לקרות. בניגוד לטענות כי ישראל מעדיפה להמשיך את המערכה רק מהאוויר, וחרף הדיווחים בעיתונות הזרה על כך שארה"ב מייעצת לישראל שלא להיכנס עדיין, גורמים מדיניים אומרים ל"ישראל היום" כי ההחלטה הזו תתקבל והיא בידיים של הדרג המדיני והצבאי בלבד ולא של אף גורם זר. למרות שאלות על העיתוי, באופן טבעי מקבלי ההחלטות מעדיפים להותיר מעט מאוד מידע זמין לעיני האויב. "ערפל הקרב חשוב. הנחישות בדרג המדיני והצבאי לפעול קרקעית לא השתנתה ואף התחזקה ככל שהזמן עובר", אמר ל"ישראל היום" הגורם המדיני.
תיעוד היערכות כוחות צה״ל לכניסה הקרקעית // צילום: דובר צה"ל
המטרה הייתה ונותרה כניסה למהלך קרקעי בו ייהרגו כמה שיותר מחבלי חמאס בכל מקום בו הם מסתתרים, אולם עד להינתן האות תמשיך ישראל לכתוש את מחבלי חמאס מהאוויר. היועצים האמריקניים שנשלחו לישראל אומרים בדיונים הסגורים למקבלי ההחלטות ללמוד מ"הטעויות של ארה"ב במלחמות קודמות" וממליצים לפעול בתנאים המיטביים עבור חיילי צה"ל כדי שיוכלו לנצח בקרב. כאשר ההבנה הבסיסית של כל המנהיגים שנחתו בישראל ואנשיהם כפי שהועברה על ידי נתניהו עצמו: אין מנוס מכניסה קרקעית לרצועה.
הערב צפוי הקבינט להתכנס פעם נוספת, ובינתיים, ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל דוחים את הדיווחים אודות מתיחות ביניהם וטוענים לעבודה מתואמת. ל"ישראל היום" נודע כי מאז פרצה המלחמה נפגש נתניהו לא רק עם האלוף במיל' יצחק בריק, אלא גם עם הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, וכן שוחח עם ראשי המל"ל יעקב נגל ומאיר בן שבת וגם עם האלוף במיל' יעקב עמידרור. גורמים המעורים בעבודה הנעשית אומרים כי ההחלטה לצאת למלחמה שלא הייתה כמותה מול חמאס היא החלטה משמעותית שעשויות להיות לה השלכות על חיי חיילינו ועל כן ראש הממשלה מרבה להתייעץ בימים שלפני הכניסה הקרקעית.
הלחצים
הרכבת האווירית של מנהיגי העולם שממשיכה להביא לישראל מנהיגים חשובים כל העת, מובילה גם להצעות מטעם אותם מנהיגים שמתרכזים בשאלותיהם באשר לשמירה על האוכלוסייה הפלשתינית בעזה והסיוע ההומניטרי וכן בסוגיית היום שאחרי חיסול חמאס. לכל מי שהגיע עד כה היה ברור כי מטרת ישראל להשמיד את ארגון הטרור הרצחני איננה נתונה לדיונים, אך כן בתמורה לתמיכה הגורפת המתקבלת, ישראל נדרשת גם לגמישות בנושאים ההומניטריים בהתייחס לתושבי הרצועה.
זו הסיבה שגם נתניהו עצמו ממשיך וקורא לצד צה"ל לתושבים להתפנות לאזור דרום הרצועה, שם תסופק תמיכה. באופן הזה ניתן גם להעריך כי הפעולות ההתקפיות של ישראל יהיו רק בצד הצפוני של הרצועה. שר האנרגיה וחבר הקבינט המדיני ביטחוני ישראל כ"ץ אמר אתמול בראיון לעיתון הגרמני "בילט" כי "אנחנו מעדיפים שא־סיסי, נשיא מצרים, יפתח את מעבר הגבול ברפיח וייתן להם להישאר בסיני כמה שיותר זמן. הוא לא מסכים. יש לנו הסכם שלום. לכן אנחנו מקבלים את החלטתו. בדרום בקעת עזה יש אזור עם מרחב שבו אין הפצצות, מי ששוהה בו נותר ללא פגע. לשם הולך הסיוע ההומניטרי".
באשר ל"אזהרות" מאמריקה אמר כ"ץ: "הם נתנו עצות. הנשיא האמריקני דיבר על השיעור האמריקאי ויש הרבה הבדלים בין ארה"ב לישראל. תחילה אויביהם היו בעיראק, אחר כך באפגניסטן, אלפי קילומטרים משם. האויבים שלנו נמצאים מחוץ לחלונות שלנו, הם כבר פרצו לבתים שלנו. לכן אנחנו מכבדים את נשיא ארה"ב, שלא נותן לנו הוראות, ישראל מקבלת את ההחלטות שלה לבד, אנחנו מקבלים עצות ותמיכה טובה".
החטופים
מדיניות "טפטוף" החטופים החיים חזרה לישראל על ידי חמאס נועדה על ידו לדחות ככל הניתן את התגברות הפעולות ברצועה, אך בישראל שבים ומבהירים כי החזרת החטופים לא תהווה מגבלה לפעולה קרקעית. למרות זאת, ההערכה בקרב מקבלי ההחלטות היא כי מי שילוו את המשך העסקאות יהיו הקטארים שהוכיחו עד כה כי הם מסוגלים להביא תוצאות אל מול חמאס, חרף העובדה שקטאר עצמה היא תומכת טרור מוכרת וידועה.
יוכבד ליפשיץ ששוחררה משבי החמאס מדברת לראשונה // צילום: משה בן שמחון
בקבינט המלחמה הוחלט שלא לתת יד לאותה מדיניות של "טפטוף" שבויים וכן לדחוף לעסקה משמעותית שתוביל לשחרור עשרות אזרחים שנמצאים בשבי ארגון הטרור הרצחני. ההחלטה נמצאת בידי חמאס וההערכה היא כי הדברים יתבררו בקרוב. גם השר כ"ץ אמר בראיון לעיתון הגרמני כי "כרגע אנחנו מניחים שחמאס רוצה לשמור על החטופים למטרות משא ומתן. אבל חמאס לא יכולים למנוע את הכניסה הקרקעית".
העיניים לצפון
כבר 16 יום שישראל מכילה את החזית בגבול הצפון ומגיבה במענה נקודתי אל מקורות הירי בלבנון, כאשר ראש הממשלה וראשי הצבא ממשיכים לאיים כלפי חוץ כי אם חיזבאללה יצטרף למערכה גורלו וגורל לבנון יהיה מר כמו בתוצאות מלחמת לבנון השנייה. בפועל, בישראל לא יודעים לחזות את צעדי חיזבאללה והחשש הוא מכשל מודיעיני בדומה לזה שפתח את אירועי השבת השחורה. לכן רוב החיילים שגויסו נמצאים בגבולה הצפוני של ישראל כדי להיות מוכנים במקום לכל תרחיש שיתפתח במקביל לכניסה הקרקעית לעזה.
שתי גישות נידונות בקבינט: האחת כתוצאה מכניסה קרקעית ופגיעה אנושה בחמאס ־ חיזבאללה יורתע ולא יצטרף למערכה. השנייה ־ הוא לא יוכל לעמוד מנגד ולכן ינצל את ההזדמנות ויצטרף למתקפות על ישראל מצפון. ישראל העבירה דרך נשיא צרפת שביקר אתמול בישראל מסר ברור ללבנון להימנע מהסלמה בעת הזו. ועדיין שואלים את עצמם לא מעט חיילים המוצבים בגבול הצפוני ותושבים באזור ־ האם המלחמה הנוכחית תוכל להסתיים מבלי להסיר ולהשמיד את האיום הנשקף מצפון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו