"נמשיך את שיתוף הפעולה": נתניהו שוחח עם ארדואן

נשיא טורקיה שיגר איגרת ברכה לראש הממשלה המיועד: "אני מברך אותך על ניצחונך" • יו"ר הליכוד התקשר גם לשולץ: "נרחיב את מעגל השלום עם מדינות ערב, לגרמניה יש תפקיד חשוב במהלך" • בין היתר התקיימו גם שיחות עם מנהיגי הונגריה ופולין • מלוני שוחחה עם נתניהו, וזו הייתה השיחה הראשונה של ראש ממשלת איטליה החדשה עם נבחר ציבור ישראלי

ארדואן ונתניהו., צילום: אי.אף.פי ואורן בן חקון

מנהיגי העולם ממשיכים בזה אחר זה בשיחות ברכה לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו: יו"ר הליכוד זכה לשיחות ברכה ממדינות אירופיות שבהן מכהנות ממשלות ימין, וביניהן הונגריה ואיטליה. כמו כן, נתניהו זכה לאיגרת ברכה מנשיא טורקיה ארדואן על רקע התחממות היחסים בין אנקרה לישראל בשנה האחרונה. 

כאמור, נשיא טורקיה ארדואן שיגר איגרת ברכה לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ובירך אותו על ניצחונו בבחירות: "אני מברך אותך על ניצחונך בבחירות, ומאמין שהממשלה החדשה תמשיך את שיתוף הפעולה בין המדינות בכל התחומים, בדרך שתביא שלום ויציבות לאזור".

בתוך כך, נערכה שיחה נתניהו לבין נשיא איחוד האימרויות מוחמד בן זאיד. נתניהו הבטיח לשייח׳ בן זאיד שהיחסים בין המדינות יפרחו אף יותר לאחר הסכם השלום ההיסטורי שהשניים השיגו יחד.

בן זאיד ונתניהו, צילום: אי.אף.פי

השייח׳ בן זאיד הזמין את נתניהו לביקור באימרויות. ראש הממשלה המיועד נתניהו נענה לבקשתו ואמר לו: ״השגנו הסכם שלום היסטורי בינינו ויש לנו עוד המון מה להשיג יחד לטובת שתי המדינות ולטובת העולם כולו. אשמח לבקר אותך בקרוב ולקדם את היחסים בינינו, חבר יקר״.

חששות בזירה הבינלאומית ושיחות עם ממשלות ימין אירופיות

כפי שניתן לראות, חילופי השלטון הצפויים בישראל מעוררים חששות באשר ליחס שלו תזכה הממשלה החדשה בזירה הבינלאומית, וחששות אלה זוכים באופן טבעי לסיקור נרחב בתקשורת. עם זאת, במקביל מתחולל בימים האחרונים תהליך נגדי, אשר במסגרתו מתהדקים היחסים בין ירושלים לכמה מדינות אירופיות שבהן מכהנות ממשלות ימין, ושהקשר עימן היה צונן בשנים האחרונות.

גם ראש ממשלת איטליה החדשה, ג'ורג'ה מלוני, התקשרה לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ובירכה אותו על ניצחונו בבחירות. בהודעה שיצאה מלשכת נתניהו נמסר כי השניים שוחחו על פגישה קרובה בין שתי הממשלות, על תמיכה של איטליה במדיניות ישראל בפורומים בינלאומיים ועל העמקת הקשרים והיחסים בין המדינות. כלומר סוכם עקרונית שתיערך ישיבת ממשלה משותפת לממשלות איטליה וישראל, דבר שיהיה כחלק מהידוק הקשרים. 

השיחה עם מלוני הייתה הראשונה של נבחר ציבור ישראלי בכיר עימה, לאחר שהממשלה היוצאת נקטה קו בלתי רשמי של חרם חלקי כלפיה, בשל הטענות שמפלגתה, "האחים של איטליה", נגועה באנטישמיות. זאת אף שמלוני מחזיקה בעמדות אוהדות כלפי ישראל, שאותן הביעה בהזדמנויות רבות בשנים האחרונות, ואף ביקרה במוזיאון "יד ושם" כחלק מביקורה האחרון בארץ.

ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני, צילום: אי.אף.פי

לפני כן, נתניהו שוחח עם קנצלר גרמניה אולף שולץ, אשר משתייך למפלגה הסוציאל-דמוקרטית מהשמאל הגרמני. השיחה ארכה כחצי שעה. מלשכת נתניהו נמסר כי "ראש הממשלה המיועד אמר לשולץ שבכוונתו להרחיב את מעגל השלום בין ישראל למדינות ערב, ושלגרמניה יש חלק חשוב בתהליך היסטורי זה. נתניהו הדגיש בפניו שנשק גרעיני בידי איראן הוא סכנה ממשית לביטחון ישראל ולשלום העולם".

השבוע שוחח נתניהו גם עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, והשיחה הוגדרה כ"לבבית במיוחד". אורבן עומד גם הוא בראש מפלגת ימין, שזכתה לכתף קרה מהממשלה הקודמת למרות עמדותיה הפרו-ישראליות המובהקות, וזאת בשל טענות לקיומם של אלמנטים אנטישמיים בקרב חלק מתומכיה, בעיקר בעבר.
בשבוע הבא צפוי נתניהו להיפגש עם נשיאת הונגריה, קטלין נובאק, שמשתייכת למפלגתו של אורבן ותגיע לביקור בישראל.

ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, צילום: רויטרס

יתר על כן, ראש הממשלה הנבחר קיים בתחילת השבוע שיחה ארוכה יחסית עם ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי, והשניים דנו בנושאים המעיבים בשנים האחרונות על יחסי שתי המדינות. הנושא העיקרי שבמחלוקת הוא הגישה הפולנית לסוגיית זיכרון השואה, שבין היתר יצרה לאחרונה משבר סביב קיום משלחות התלמידים מישראל לסיורים במחנות ההשמדה.

הפולנים מבקשים לשנות את התכנים "האנטי-פולניים" לטענתם, שמועברים לתלמידים הישראלים - דרישה שישראל דוחה על הסף ורואה כהתערבות פסולה בנושא רגיש במיוחד. כמו כן, פולין מערימה קשיים על ליווי המשלחות בידי מאבטחים חמושים מישראל. על רקע הנסיבות הללו, המשלחות אינן מתקיימות בימים אלה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר