הר של זבל בגליל? תושבים מזהירים כי המטמנה היחידה בצפון עולה על גדותיה

"מטמנת חג"ל מולאה מעבר למותר והפכה לפצצה מתקתקת - והמשרד להגנ"ס מעלים עין", הם טוענים • בקרוב האתר צפוי להימכר להפעלה נוספת, זאת הרבה מעבר ליכולת הקיבול שלו • המשרד להגנ"ס: אין שום חריגה בכמות הפסולת באתר - אנו מפקחים על הפעילות במקום באופן שוטף

מטמנת חג"ל. צילום: -

סוגיית ההתמודדות עם כמות הפסולת הענקית שכולנו מייצרים, לא יורדת מסדר היום - בעיקר בגלל מיעוט המטמנות בישראל והעלות הגבוהה של הובלת הזבל אליהן.

כעת מתברר, כי אתר פסולת בצפון הארץ, מטמנת חג"ל, עומד להימכר להפעלה נוספת, זאת הרבה מעבר ליכולת הקיבול שלה.

מטמנת חג"ל משתרעת על פני כ-360 דונם בלב עמק הירדן, מדרום לכנרת, באזור שבין שמורת טבע נחל תבור ואשדות יעקב. זו המטמנה היחידה בצפון שקולטת כיום את הפסולת העירונית של כלל הגליל ועמק הירדן.

הטמנת פסולת (אילוסטרציה). המשיכו להטמין פסולת במשך שנים מעל לגובה המותר , צילום: GettyImages

המטמנה הופעלה בעבר על ידי "תהל מהנדסים" (שבעבר הייתה חברה ממשלתית), אולם החברה נכנסה בשנת 2023 להליך פירוק והבעלות בה עברה לבנקים, שהפעילו את המקום באמצעות נאמן. כעת, המפרקים מעוניינים למכור את האחזקה במטמנה לגורמים עסקיים.

פעילי סביבה בגליל מזהירים, כי אמנם על פני השטח מדובר בעסקת נדל"ן ריווחית, אך בפועל יש כאן סכנה לפצצה סביבתית מתקתקת. לדבריהם, הנפח של המטמנה נוצל עד תומו, אך למרות החריגה, המשיכו להטמין פסולת במשך שנים מעל לגובה המותר.

היקף ההטמנה הבלתי-חוקית במקום מוערכת ביותר ממיליון טון, כמות זבל עצומה. אך למרות החריגה הברורה, הציבור הרחב כלל לא מודע לבעיה. חוסר המודעות הזה מאפשר לגורמים שונים להעלים עין מהבעיה. לטענת פעילי הסביבה, אחד הגורמים שמעלים עין הוא המשרד להגנת הסביבה, שאמור לפקח על ההטמנה החריגה והבולטת.

עוד הם אומרים, כי הבנקים צפויים לעשות רווח משמעותי ממכירת המטמנה, בזמן שהציבור עלול להיתקע עם ההשלכות הסביבתיות.

שריפת ענק באתר פסולת פיראטי בשפרעם (ארכיון). בצפון הארץ אין חלופה אמיתית למטמנת חג"ל , צילום: אריאל בן עמי, המשרד להגנת הסביבה

אין חלופה למטמנה

אחד הגורמים למצב הבעייתי הזה, היא העובדה שבצפון הארץ אין חלופה אמיתית למטמנת חג"ל. האתרים האחרים ששירתו את הצפון כבר נסגרו ונותרו רק תחנות מעבר בנהריה ובעפולה.

מטעם המשרד להגנ"ס נמסר בתגובה: "המשרד מפקח באופן שוטף על פעילות מטמנת חג"ל בעמק הירדן, ודואג להבטיח את תפעולה בהתאם להוראות החוק והדרישות הסביבתיות. האתר פועל כיום בכפוף לרישיון עסק ולתנאים סביבתיים מחמירים. נדגיש כי ככל הידוע למשרד, הפסולת באתר הוטמנה בהתאם לתוכנית המאושרת ובמסגרת התנאים ברישיון העסק".

"על פי המדידה האחרונה שבוצעה בחודש פברואר 2024 המטמנה אינה חורגת מהרומים הסופיים כפי שמופיעים בתוכנית המאושרת. דוח מדידה עדכני צפוי להגיע למשרד בשבועות הקרובים במסגרת הדיווחים השנתיים של האתר והנושא ייבדק שנית. כמו כן, האתר מחויב לעבוד לפי תוכנית סגירה ושיקום, והמשרד מפקח על ביצוע התוכנית בהתאם לתנאי רישיון העסק של האתר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר