חוקרים יפנים פיתחו חומר פלסטי מתכלה שמתמוסס במהירות בסביבה ימית ללא שאריות. התגלית הוכרזה על ידי צוות משותף ממרכז RIKEN למדע החומר המתהווה ואוניברסיטת טוקיו, שהציגו את החומר באירוע במעבדתם בעיר וואקו, ליד טוקיו.
בניסויי מעבדה, חתיכות קטנות של הפלסטיק הונחו במיכל מלא במי ים מלאכותיים. לאחר כשעה של ערבוב, הפלסטיק התמוסס לחלוטין ללא עקבות. התמוססות מהירה זו מציעה פתרון פוטנציאלי למגפה המודרנית של זיהום פלסטיק המזהם אוקיינוסים ופוגע בחיות הבר.
"ילדים אינם יכולים לבחור באיזה סוג של כוכב לכת הם יחיו. זוהי אחריותנו כמדענים להבטיח שהם יירשו את הסביבה בצורה הטובה ביותר האפשרית", אמר טקוזו איידה, מוביל המחקר. איידה הסביר שהחומר חזק כמו פלסטיק מבוסס נפט אך מתפרק למרכיביו המקוריים כאשר הוא נחשף למלח. מרכיבים אלה יכולים לאחר מכן להתעכל על ידי חיידקים טבעיים, ובכך נמנעת יצירת מיקרופלסטיק שעלול לפגוע בחיים הימיים ולהיכנס לשרשרת המזון.
הפיתוח משך תשומת לב ממגזרים מסחריים שונים כולל תעשיית האריזות. צוות המחקר מתמקד כעת בשיטות ליצירת ציפויי פלסטיק מתכלה כדי להבטיח שימושיות ויעילות ביישומים בעולם האמיתי.
תחזיות מתוכנית הסביבה של האו"ם מצביעות על כך שזיהום הפלסטיק צפוי לגדול פי שלושה עד 2040. עלייה זו תוסיף 23-37 מיליון טון של פסולת לאוקיינוסים בעולם מדי שנה. מאמצים למאבק בפסולת פלסטיק נתמכים על ידי מסעות הסברה כמו יום הסביבה העולמי בחמישה ביוני.
איידה הוסיף שחתיכת פלסטיק בגודל של כחמישה סנטימטרים מתפרקת על הקרקע לאחר יותר מ-200 שעות. יתר על כן, הוא ציין שהפלסטיק אינו רעיל, אינו דליק ואינו פולט פחמן דו-חמצני, מה שהופך אותו לאלטרנטיבה ידידותית לסביבה.
החומר החדש אינו משאיר שום שארית לאחר שהוא מתמוסס, ובכך מתמודד עם אחת הבעיות הקריטיות של פלסטיק מסורתי הנותר בסביבה במשך מאות שנים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו