"נקים עמק מימן בישראל": משרד האנרגיה מקדם מיזם אנרגיה ראשון מסוגו

לראשונה בישראל משרד האנרגיה מקדם הקמת תשתית ענק של הובלת גז מימן למפעלים ברחבי ישראל • המטרה: להפחית את זיהום האוויר שנגרם משימוש בדלקים במפעלי התעשייה • האתגר: להתגבר על הביורוקרטיה המקומית

מימן ירוק (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

לראשונה בישראל: משרד האנרגיה והתשתיות יקדם הקמת צינור מימן ברצועות התשתיות המשולבות בישראל - מהלך שעל פי המשרד יביא להפחתת פליטות ויגדיל את תמהיל ייצור האנרגיה הנקייה בישראל.

לבקשת המשרד, אישרה היום (שלישי) המועצה הארצית לתכנון ובנייה הוראה להכנת תוכנית שתאפשר הקמה של צנרת מימן ברצועות התשתיות המשולבות - שאורכן עומד על מאות קילומטרים, מאלון תבור שבצפון ועד קיבוץ אילות שבדרום.

עבודות תשתית להנחת צינור גז (ארכיון). ההערכה היא שעד סוף 2025, ההצעה תקודם, צילום: רויטרס

העבודה כללה סקירה בינלאומית בנושאי בטיחות ותקנים של מימן וכן השפעות של מימן על הסביבה.

בשלב הבא, משרד האנרגיה, בשיתוף צוות התכנון, ידייק את נושאי הבטיחות והסביבה, בשיתוף משרדי הממשלה הרלוונטיים, כאשר ההערכה היא שעד סוף 2025, ההצעה תקודם על פי חוק התכנון והבנייה.

הקמת צנרת המימן, שתגיע גם לאזורי תעשייה, תאפשר לחבר את המפעלים שמשתמשים בדלקים מזהמים לצינור וכך ולהמיר שימוש בדלקים מזהמים במימן, מה שיפחית פליטות ויגוון את תמהיל הדלקים בישראל.

בנוסף, משום שכשני שליש מייצור האנרגיה בישראל מתבצע בדרום הארץ, ניתן יהיה להשתמש בלהעביר את עודפי הייצור, בדגש על ייצור אנרגיה מתחדשת, לאזורי התעשייה והמפעלים שנמצאים בדרום. כך, גם תיחסך התוספת לרשת החשמל וגם ניתן יהיה לייעל את עודפי ייצור האנרגיה.

תחנת הכוח מבוססת המימן REFHYNE, בגרמניה (ארכיון)., צילום: רויטרס

על פי הודעת המשרד, החזון הוא "להקים עמק מימן ראשון בישראל". עמק מימן כזה יכלול את כל שרשרת הערך של המימן, החל מטכנולוגיות ייצור המימן, דרך אחסון, שינוע והובלה ועד לשימוש הסופי שלו בסקטורים שונים – תחבורה, תעשייה וחשמל.

"הקמת עמק מימן בישראל תקדם את היכולת ליישם בפועל שימוש במימן הן בהיבט התשתיתי והן בהיבט המסחרי, תסייע בגיבוש רגולציה מותאמת, תקדם חדשנות ומחקר ופיתוח, ותייצר תשתית לכלכלת מימן בישראל", נמסר מהמשרד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר