אלו פגעי מזג האוויר שגרמו למותם של הכי הרבה אנשים באירופה ב-2024

העולם משתגע: דו"ח אקלים חדש חושף את נזקי הטבע העצומים ביבשת, כשבשנה שעברה נספו מאות אנשים באסונות השונים • כמה אנשים הושפעו בסך הכל מההרס הרב?

שיטפונות בפולין, 2024. צילום: AFP

דו"ח חדש של שירות האקלים האירופי קופרניקוס ושל ארגון המטאורולוגיה העולמי (WMO), מצא כי ב-2024 הושפעו לרעה מפגעי מזג האוויר באירופה 413 אלף בני אדם.

הפגיעות נגרמו בין היתר משריפות ושיטפונות ברחבי היבשת. בנוגע לשטפונות, ב-30 אחוזים מרשת הנהרות באירופה המים עלו מעל גדות הנהר ו-12 אחוזים מהשטפונות הוגדרו כחמורים. שתי דוגמאות לנזקים אלו הן גלי הגשם החריגים שפקדו את מרכז אירופה בספטמבר ואת מזרח ספרד באוקטובר.

בשני אירועים חמורים אלו מצאו את מותם יותר מ-250 בני אדם כשסך כל ההרוגים מפגעי מזג האוויר ב-2024 עומד על 335 בני אדם.

אחת הסיבות לגלי הגשם החריגים היא ההתחממות העולמית. כל עלייה בשבריר מעלה, גורמת לעננים לצבור בתוכם יותר משקעים שמגיעים בסופו של דבר לקרקע.

סלסט סאולו, מנכ"לית ארגון המטאורולוגיה העולמי אומרת ביחס לדו"ח: "חברות האיחוד צריכות להתחיל להסתגל לעולם חם יותר. במקביל אנחנו מתקדמים (מבחינת הקטנת השימוש בדלקים ממאובנים, א"ג) אבל אנחנו צריכים ללכת רחוק יותר ולהתקדם מהר יותר. כמו כן אנחנו חייבים לפעול יחד בתחום הזה".

שריפות באירופה, צילום: AP

נתון מעניין בדו"ח קשור לחלוקת היבשת לשני חלקים שונים: מערב היבשת ומזרח היבשת. חלקה המערבי של היבשת חווה גלי גשם ורטיבות גדולים ואילו מזרח היבשת היה חם ושטוף שמש.

עוצמת הזרימה בנהרות היתה מעל הממוצע במערב ונמוכה מהממוצע במזרח. כמו כן, בחלק מהחודשים במהלך החורף רשמו נהר התמזה בבריטניה והלואר בצרפת שיא של 33 שנים בעוצמת הזרימות שלהם.

ביטוי נוסף של שינוי מזג האוויר קשור לגלי החום הארוכים וכן גם לשריפות הענק שהתחוללו באירופה. בהתייחס לגלי החום, דרום מזרח אירופה חוותה ביולי שעבר את גל החום הארוך ביותר בתולדותיה. בחלק מהאזור גל החום נמשך 13 ימים ברציפות.

בנוסף, 42 אלף בני אדם הושפעו משריפות הענק שהתחוללו בספטמבר בפורטוגל. למעשה, רבע מהשטח שנשרף ברחבי היבשת היה בפורטוגל. השריפות ההרסניות התבטאו בין השאר בכך שבשבוע אחד נשרף במדינה שטח כולל של כ-424 קילומטרים מרובעים.

מחברי הדו"ח עסקו גם בהמסת הקרחונים ביבשת וציינו כי בכל מקום נרשמה נסיגה בגודל הקרחונים. אלא שבמדינות סקנדינביה וכן בארכיפלג האיים סבאלברד באוקיינוס הארקטי, אובדן המסה היה רב מכל מה שנמדד בעבר.

כמו כן מציינים המחברים את הטמפרטורות הגבוהות באופן חריג שנמדדו מצפון לחוג הארקטי ואת העובדה שבים התיכון נמדדה הטמפרטורה החמה אי פעם (טמפרטורת מים ממוצעת של 28.9 מעלות צלזיוס).

בתוך כך יש לציין כי יבשת אירופה מתחממת בקצב של פי 2 מקצב התחממות האקלים הממוצעת בכל העולם. מנגד, מדובר בכלכלה הגדולה ביותר בעולם שעוסקת בצמצום הפליטות. האיחוד האירופי מתכנן להגיע למצב של אפס פליטות נטו בשנת 2050. כמו כן האיחוד צפוי להכריז על יעד הפחתה נטו של 90 אחוז פליטות עד 2040.

תומס ג'לין, איש ארגון גרינפיס באירופה, התייחס לדו"ח וציין כי הממשלות ברחבי היבשת לא מצליחות לעצור את פעילותם של חברות וגורמים ששורפים דלק מאובנים ופולטים גזים רבים לאטמוספירה: "החלקים היחידים ביבשת שלא חווים בישול בטמפרטורות גבוהות, סובלים משטפונות. האיחוד חייב לעדכן את יעדי מניעת התחממות האקלים שלו כך שישקפו את המציאות המדעית.

כמו כן, על האיחוד לעצור לחלוטין פרויקטים חדשים שתהיה בהם שריפת דלקים ממאובנים. זה יהיה הצעד הראשון בדרך להפסקה מלאה של שימוש בדלקים האלו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר