שליש מהמזון בעולם נזרק לפח: דו"ח חדש וקשה של האו"ם חשף היום (רביעי) כי מידי יום העולם זורק לפח יותר ממיליארד מנות מזון. בשנה רמת זריקת המזון של העולם עומדת על 1.05 מיליארד טונות.
הנתון הזה מצטרף לעובדה שכ-13 אחוז מהתוצרת העולמית נהרסת בתהליך ההובלה של המזון ממקומות הגידול שלו אל המשווקים והמפיצים השונים.
המצב הבזבזני הזה מתקיים בעולם כאשר במקביל על פי נתוני האו"ם 783 מיליון בני אדם בעולם חווים רעב וכשליש מאוכלוסיית העולם סובלת מחוסר ביטחון תזונתי. במילים אחרות, ניצול טוב יותר של המזון בעולם היה פותר למעשה את בעיות הרעב וחוסר הביטחון התזונתי בכלל הכדור.
הדו"ח שמתייחס לשנת 2022 חילק לתחומים שונים את אחוזי זריקת המזון ומציין כי משקי בית זרקו 631 מיליון טונות של מזון בשנת 2022 - 60% מכלל המזון שנזרק, תחומי ההסעדה ושירותי המזון זרקו 28 אחוז מהכמות העולמית וחברות הקמעונאות בזבזו 12 אחוז מהמזון. כמו כן האדם הממוצע זורק כל שנה 79 קילוגרם של מזון.
נתון מעניין שמתגלה בדו"ח הוא שתופעת זריקת המזון קיימת לא רק במדינות עשירות אלא גם במדינות בעלות הכנסות בינוניות. למעשה הפער בין שני הסוגים האלו של המדינות עומד על 7 קילוגרמים בלבד. כלומר במדינות המפותחות האדם זורק גם כמות עצומה של פסולת.
מעבר לאובדן האוכל, זריקת המזון פוגעת באופן ברור מאוד בכדור הארץ ובאקלים, זאת משום שרוב מכריע של הפסולת מוטמן באדמה ומייצר גז מתאן בתהליך הפירוק. המתאן הוא גז חממה גרוע מפחמן דו חמצני כיון שב-20 השנים הראשונות לקיומו הוא מחמם את האטמוספירה פי 80 מהפחמן הדו חמצני ובכך תורם להאצת התחממות כדור הארץ והחמרת משבר האקלים.
יש לציין כי המדינות בהן יותר מזון מתקלקל הן המדינות החמות כיון שקשה בהן יותר להוביל את המזון ולאחסן אותו. משום כך התחממות של העולם רק תגדיל את זריקת המזון.
"בזבוז המזון הוא ממש טרגדיה עולמית. מיליונים בעולם רעבים כאשר כל יום מזון מזין נזרק לפח", אמרה אינגר אנדרסן, מנהלת התוכנית הסביבתית העולמית של האו"ם (UNEP), ביחס לדו"ח.
לדבריה "זו לא רק סוגייה הקשורה לחלוקה טובה יותר של המזון בעולם, אלא הפסולת שנזרקת גורמת לנזקים אקלימיים ולנזקים לטבע".