מתקן טיהור חדש ושדרוג התשתיות הקיימות: התוכנית להצלת נחל אלכסנדר

בעיית הזיהום הקשה בנחל מוכרת כבר שנים • כעת מנסה השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, להביא להפסקת הזיהום בנהר שמגיע משטחי הרשות • במכתב ששלחה לשרי האוצר והאנרגיה הדגישה בפניהם את המצב הקשה באזור - "צחנה קשה, תמונות חוזרות ונשנות של תמותת דגים הצפים בנחל, וכמובן זיהום מקורות מים" • לישראל היום מסרה: "יש לקדם בדחיפות הקמת מתקן טיהור שפכים חדש"

זיהום בנחל אלכסנדר, האם ימצא פתרון?, צילום: אייל עמרמי

הבעיה המוכרת של נחל אלכסנדר, החוצה את המדינה באזור עמק חפר וסובל מזיהום קשה ביותר של שפכים שמקורם בישובים בתחום הרשות הפלסטינאית, איננה חדשה לאיש. מדובר בשפכים המגיעים מנחל שכם ומאופיינים בריכוזי מזהמים גבוהים במיוחד. כבר ב-2002 נחנך פרויקט מט"ש (מכון טיהור שפכים) יד חנה במטרה לטפל בשפכים אלו כדי להגן על בריאות הציבור ולשקם את נחל אלכסנדר.

אלא שבמרוצת השנים, הפרויקט שבזמן אמת נחשב כ"מתקן חירום זמני" לא עבר כל הרחבה ו/או שדרוג.  נכון להיום, המתקן איננו מסוגל לטפל בשפכים המגיעים אליו, הן בשל נפח הספיקות שעלו מהותית והן בשל תהליכי בלאי שעבר המתקן לאורך התקופה. בפועל, כיום המט"ש קולט מעל 21,000 מ"ק, כאשר הוא תוכנן לכ- 6,500 מ"ק בלבד. במצב זה המט"ש אינו יכול למלא את ייעודו וכמות גדולה מאד מהשפכים הגולמיים המגיעים מהרש"פ, כלל אינה מטופלת במתקן. יתרה מזה, בשל בלאי של תשתיות המט"ש, מעת לעת ישנן תקלות שמשביתות את פעילותו כך שביוב גולמי מוזרם ישירות אל הנחל ללא כל טיפול למשך מספר ימים.

כעת, מנסה השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, להביא במסודר, להפסקת הזיהום. לשם כך, פנתה לשרי האוצר והאנרגיה בבקשה להתערבותם הדחופה על מנת לקדם את הקמת המט"ש החדש הלכה למעשה. במכתבה תיארה השרה את המציאות הקשה באזור: "המשמעות היא צחנה קשה, תמונות חוזרות ונשנות של תמותת דגים הצפים בנחל, וכמובן זיהום מקורות מים".

זנדברג: "יש לקדם בדחיפות הקמת מט"ש חדש", צילום: יהושע יוסף

לישראל היום מסרה זנדברג כי הקמת מתקן הטיהור החדש הינו צעד הכרחי ודחוף: "בשל הזיהום הקשה והמתמשך יש לקדם בדחיפות הקמת מט"ש חדש שיביא באופן מסודר להפסקת הזיהום. עד אז, נדרשת הסדרת מימון לתחזוקה שוטפת כולל לתיקוני חירום בכל תקופת הביניים עד להקמת המט"ש החדש".

מלשכת שרת הארגיה נמסר כי: "לפני כשנה הוקמה ועדת משנה של מועצת רשות המים לצורך טיפול בנושא ולאחרונה אף אושרה התכנית לשדרוג המט"ש. הצפי הוא כי המט"ש החדש יחל לפעול באופן מלא בעוד כשלוש שנים. השרה, משרדה ואנשי רשות ימשיכו לחפש פתרון לזיהום".

ממשרד האוצר נמסר: "הצורך בטיפול במט״ש יד חנה והזיהום בנחל אלכסנדר מוכר למשרד ואנו מגבשים בימים אלה מענה בשיתוף עם רשות המים והמועצה האזורית".

מרשות המים נמסר: "רשות המים יחד עם משרד האוצר ומתאם פעולות הממשלה בשטחים ובהנחיית מועצת רשות המים, גיבשה תוכנית מפורטת לפתרון בעיית הזיהום הכבד בנחל.
התוכנית לשדרוג מט"ש יד חנה והתקציב לכך אושרו לאחרונה. בחודשים הקרובים יפורסם מכרז להקמה ותפעול של מתקן טיפול שפכים. סיום עבודות הקמת המט״ש החדש והפעלתו צפוי - בתוך כשלוש שנים. עבודות דחופות, שאמורות לתת מענה זמני ומיידי לשטף השפכים - צפוי שיסתיימו בתוך כשנה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר