299 שקלים לבגרות: כך פועלות קבוצות ההעתקה שמוכרות פתרונות בזמן אמת

ערוצי טלגרם מציעים לתלמידים לקבל תשובות לבחינות במתמטיקה ואנגלית במהלך המבחן עצמו • המפעילים מבטיחים “צוות מורים וסטודנטים” וגם מדריך להימנעות מחשד לרמייה • במשרד החינוך מבהירים: “כל חריגה נבדקת ומטופלת”

בגרויות (ארכיון). צילום: דודו גרינשפן

לקראת בחינת הבגרות במתמטיקה שתתקיים בשבוע הבא, ברשתות החברתיות ובטלגרם כבר פועלות קבוצות המציעות לתלמידים פתרונות בזמן אמת, תמורת תשלום של מאות שקלים.

כלי העזר מבינה מלאכותית של גוגל שיעזור לעבור את הבגרויות

בכמה מערוצי הטלגרם שנבדקו, הוצעו לתלמידים "פתרונות מלאים" לבחינות במתמטיקה ואנגלית בעלות של 299 שקלים. באחת הקבוצות נכתב: "אנחנו חוזרים לפתור לכם את הבגרויות הקרובות במתמטיקה ואנגלית", לצד הבטחה כי צוות “המומחים", שמורכב לדבריהם ממורים וסטודנטים, יספק את התשובות במהלך הבחינה עצמה.

לפי ההודעות שהופצו, התלמידים מתבקשים לשלוח צילום ברור של השאלון בזמן הבחינה, ולאחר מכן לקבל את הפתרונות דרך קבוצת פרימיום". בנוסף, המפעילים מבטיחים לרוכשים גם "מדריך VIP” ובו טיפים כיצד "לא לקבל חשד להעתקה", לצד "שירות תמיכה מסביב לשעון".

"פתרונות מלאים" לבחינות במתמטיקה ואנגלית בעלות של 299 שקלים, צילום: ללא

בפועל, בשל מנגנוני האבטחה של משרד החינוך, שאלוני הבחינה נשמרים בכספות בבתי הספר ונפתחים רק בבוקר הבחינה באמצעות מערכת מרחוק. המשמעות היא שהפתרונות נכתבים רק לאחר שהתלמידים עצמם מקבלים את הטופס, מה שמחייב שימוש בטלפון נייד במהלך הבחינה או יציאה מהכיתה.

בשנים האחרונות הידק משרד החינוך את מנגנוני הפיקוח והאכיפה סביב בחינות הבגרות, והעונשים על העתקה עשויים להגיע עד לפסילת בחינות ואף למניעת היבחנות במקצוע למשך שנה שלמה, בהתאם לחומרת המקרה.

נזכיר כי נתונים שפורסמו בעבר ב"היום" העלו כי עלות "מבצע הבגרויות" נאמדת בכ-300 מיליון שקלים בשנה, לא כולל כתיבת השאלונים עצמם. לפי הנתונים, על כתיבת שאלוני הבגרות במתמטיקה משלם משרד החינוך מיליוני שקלים לגורמים חיצוניים בשל מורכבות הבחינה וריבוי השאלונים.

 "שאלוני הבחינה נשמרים בכספות בבתי הספר ונפתחים רק בבוקר הבחינה", צילום: ללא

ממשרד החינוך נמסר: "משרד החינוך מכיר את קיומן של קבוצות ברשתות החברתיות, לרבות בטלגרם, ומפעיל באופן שוטף מגוון רחב של אמצעים לשמירה על טוהר הבחינות ולאיתור חריגות. כל חשד להפרת נהלים נבדק ומטופל. בהזדמנות זו משרד החינוך מאחל הצלחה רבה לכלל התלמידים העומדים בפני הבחינות בתקופה זו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר