עליה בחומרת האיום ובמספר אנשי החינוך המאוימים, משרד החינוך מוציא מאות אלפי שקלים על אבטחתם. מערכת החינוך הישראלית הופכת לעיתים לשדה קרב, כאשר מורים, מנהלים ומפקחים חווים איומים מצד הורים – לפעמים עד כדי חשש ממשי לפגיעה פיזית.
במקרים קיצוניים, בעיקר במגזר הערבי, תועדו אף מקרי תקיפה של אנשי צוות חינוכי, לרבות אלימות פיזית בתוך שטח בית הספר או מחוצה לו. חלק מהם חווים תחושה של חוסר הגנה בשל העובדה שההרתעה נמוכה, ואף חוששים לדווח.
נתונים שהגיעו לידי "ישראל היום" מראים כי גם בשנת הלימודים הקודמת הייתה עליה במספר עובדי ההוראה המאוימים - מדובר במקרים חמורים שדרשו לאבטח את עובדי ההוראה, בין אם במאבטחים או אמצעי אבטחה כמו התקנת מצלמות בסביבתם.
בסך הכל בין השנים 2022-2024 טופלו כ- 48 עובדי הוראה מאוימים, בשנת 2024 המספר עמד על 17 עובדים, שנה קודם לכן על 15 עובדים ובשנת 2022 על 15 עובדים. בשנת 2024 מרבית המאוימים היו מנהלים (7), 3 מהם מורים ועוד 3 גננות ו-2 מהם היו עובדי מטה משרד החינוך ועוד מפקח.
קשה להאמין, אבל בחלק מהמקרים המאיימים הם מורים בעצמם (4 מקרים), תלמידים (4 מקרים), בחלק מהמקרים הם הורים לתלמידים (9 מקרים). ביתר המקרים המאיימים הם גורמים אחרים. באשר לכלל המקרים, 6 מהם מתייחסים למגזר היהודי והיתר, 42 מקרים הם מהמגזר הערבי, כאשר מרבית המקרים (54%) קשורים לבתי הספר היסודיים ו- 23% לגני הילדים.
כשמסתכלים על 48 העובדים המאוימים בתקופה זו, אזור הדרום הוא האזור הבעייתי ביותר עם 26 עובדים מאוימים, אחריו הצפון עם 13 עובדים, המרכז עם 6 עובדים וירושלים עם 3 עובדים.
לאיום על עובדי ההוראה יש גם מחיר כלכלי – אבטחתם על ידי גורמים שונים, בשנת הלימודים האחרונה תשפ"ה משרד החינוך הוציא סכום לא מבוטל של כ- 100 אלף שקל (95,940 ₪) עבור אמצעי אבטחה. בשנת הלימודים לפניה, תשפ"ד יצאו 310 אלף שקלים עבור אמצעי אבטחה שונים כמו מצלמות או ביתן מחוץ לבית ועוד 12 אלף שקל עבור מאבטח צמוד. מדובר בעליית מדרגב שכן בשנת הלמודים תשפ"ג עובדי ההוראה לא היו מאוימים ברמה כזאת שחייבה הצבת מאבטחים או אמצעים נוספים, כלומר רמת האיום הייתה נמוכה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו