ישר מהרפת: תלמידי כפר הנוער שהקימו את עגלת הקפה הכי מיוחדת שיש

עגלות קפה אומנם צצות כפטריות אחרי הגשם, אך כאן מדובר בעגלת קפה מיוחדת תרתי משמע • בעגלת הקפה ששמה "פסיפלורה" שבכפר גלים (חוף הכרמל) עובדים זה לצד זה תלמידי כפר הנוער (כפר גלים) וצעירים עם צרכים מיוחדים לצד עובדים מקצועיים • וזה לא הדבר היחיד שיוחד בה - בסנדויצ'ים שמגישים בה תמצאו גבינות שמיוצרות על ידי התלמידים עצמם

עגלת הקפה הכי מיוחדת. צילום: מישל דוט קום

בכפר הנוער גלים השיקו לאחרונה בכניסה לכפר עגלת קפה בסגנון בייקרי שבה עובדים התלמידים לצד צעירים עם צרכים מיוחדים. אלא שלא מדובר בעגל קפה רגילה – הגבינות שאיתם משתמשים מגיעות מהחלב של הפרות ברפת שהתלמידים חולבים בעצמם, החלב הופך לגבינות איכותיות וטעימות במחלבה של כפר הנוער.

עגלות קפה אומנם צצות כפטריות אחרי הגשם, אך כאן מדובר בעגלת קפה מיוחדת תרתי משמע. בעגלת הקפה ששמה 'פסיפלורה' שבכפר גלים (חוף הכרמל) עובדים זה לצד זה תלמידי כפר הנוער (כפר גלים) וצעירים עם צרכים מיוחדים לצד עובדים מקצועיים – כך שמדובר במיזם מודרני וחברתי. וזה לא הדבר היחיד שיוחד בה - בסנדויצ'ים שמגישים בה תמצאו גבינות שמיוצרות על ידי התלמידים עצמם. איך הם עושים את זה? בכפר הנוער יש רפת, התלמידים חולבים את הפרות, באמצעות מערכות מתקדמות ומייצרים את הגבינות במחלבה. 

גבינות ישר מהרפת,

עגלת הקפה כשרה וחלבית, הא מגישה קפה, מאפים מתוקים, כריכים ועוד - היא פועלת בכל ימות השבוע למעט שבת, הכל מתחיל ברפת שם התלמידה ניקול ליטוינצב, מכיתה ט' מקרית ים עובדת כבר שנתיים: "כשהגעתי לרפת לא ידעתי שחניכים יכולים לעבוד שם, אבל אז נכנסתי לעבוד שם ואני מרגישה שעברתי תהליך של התבגרות והשכרתי הרבה מאוד חברים. יש ימים שאני קמה בארבע בבוקר, זה קשה אבל גם כיף כי אתה מגיע לעבוד עם אנשים שאתה אוהב. אחרי המשמרת ברפת אני ממשיכה ללימודים".

לאורך כל השלבים אין לתלמידים מקום לטעויות מיותרות, שכן טעות בתהליך הייצור תביא לכך שהגבינות לא יעמדו בסטנדרט והכל צריך להיות מדויק. גלינה רוסינובה, כיתה י"ב, הגיעה לכפר מאוקראינה בתכנית נעל"ה (נוער עולה לפני הורים). עובדת כבר ארבע שנים ברפת ומשמשת אחראית משמרת: "יש הרבה מאוד מכשירים חכמים שמאכילים וחולבים את הפרות אבל את העגלים הקטנים אנחנו מאכילים בידיים כי יכולים לתת להם חום ואהבה. אני אוהבת שנותנים לנו הזדמנות וסומכים עלינו, בסוף גם בעגלת הקפה וגם בחדר האוכל של כפר הנוער אנחנו אוכלים את הגבינות שעושים מהחלב שלנו – ובעיני זה מדהים. אתה אוכל משהו שיצרת – זו הרגשה טובה". 

אין מקום לטעויות, תהליך הייצור,

ברפת 90 פרות חולבות, המייצרות בשנה כ-1,180,000 ליטר חלב  כחלק מלימודי החקלאות והעבודה המעשית, התלמידים שותפים לכל התהליך ואחראים על חליבה, הזנה, המלטות, ועוד. הם גם לומדים לייצר גבינות במחלבת בוטיק וכן מגבנה, שבהם התלמידים מייצרים כ-2,000 ק"ג גבינות שונות בשנה כמו קממבר, גאודה, ויוגורטים ומעדנים.

כפר הנוער גלים הוקם חמש שנים לאחר קום המדינה, והמשק החקלאי בו נשמר באדיקות. מורכב מבית ספר, פנימייה ומשק חקלאי שהתלמידים עובדים בו. דני גילדין, מנהל כפר הנוער גלים, אני מאמין שהסיבה שילדים כל כך אוהבים את המשק, זה בגלל שזה מאפשר להם ללמוד על עצמם, לעשות דברים שהם אמתיים. אם תלמיד עושה טעות – יכול להיות נזק של אלפי שקלים ליום או נזק לבעל חיים - יש פה אחריות אמתית, וזה מה שמתבגר רוצה, שיאמינו בו".

ד"ר סער הראל, מנהל המינהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי ועליית הנוער במשרד החינוך הוסיף: "תחום החקלאות והסביבה מהווה עוגן ערכי ופדגוגי במרחב הכפרי תוך חיבור לקדמת המדע והטכנולוגיה ולעשיה חברתית. המיזם הזה משלב חינוך, חקלאות ויזמות חברתית ומבטא חיבור עמוק בין אדם, אדמה וקהילה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר