עבור חיזוק החוסן החברתי: תלמידי הצפון יקבלו "ימי הפוגה" מהלימודים

תלמידים ביישובי הגדר, שחוו פינוי או לימודים תחת אש טילים, ייהנו מיום פעילות חווייתי במסגרת תוכנית מיוחדת של משרד החינוך • השר יואב קיש: "התוכנית תאפשר לכל תלמיד ותלמידה לחזק את תחושת השייכות, הערבות והחוסן"

תלמידי תיכון מפונים נאלצים ללמוד בבית ספר יסודי (למצולמים אין קשר לכתבה). צילום: ללא

מנהלים בצפון שימו לב: משרד החינוך מעניק ימי הפוגה לתלמידים גבול הצפון לחיזוק החוסן החברתי. כבר מעל שנה וחצי שעולמם של תלמידי מערכת החינוך, בעיקר אלה שגרים בדרום ובצפון חווה טלטלה איומה. רבים מהתלמידים ביישובי גדר הגבול פונו מבתיהם או נאלצו לחיות וללמוד תחת ירי בלי פוסק של טילים והפצצות. בעקבות כך נוצרו בעיות כמו נשירה מהלימודים, חרדות, פחדים, דיכאון וחוסר שקט שהביאו למצבים חמורים כמו רגרסיה בהתנהגות, אלימות, הפרעות אכילה ועוד.

השר קיש: "מערכת החינוך ערוכה לקבלת פני התלמידים החוזרים לצפון" (ארכיון)

כעת, על מנת לחזק את החוסן החברתי-קהילתי של תלמידי הצפון, משרד החינוך יוצא בתכנית במסגרתה הוא יעניק "ימי הפוגה" לתלמידים. במסגרת התכנית, יזכו תלמידי בתי הספר ליום פעילות חוץ וליום פעילות פנים, מתוך מגוון תכניות חינוכיות, ערכיות וחווייתיות. הימים האלה כוללים גם ימי טיול כמו ביקור בעמק המעיינות, סיורים בירושלים, בשוויצריה הקטנה ונחלי כלח, וגם סדנאות בתוך בית הספר ובהם משימות גיבוש והובלה, שיח על חוסן אישי וקבוצתי ואף סדנאות שנועד לחזק את תחושת השייכות עם העלייה לחטיבת הביניים.

שמה של התכנית הוא "רוח צפונית". היא מיועדת לתלמידי כיתות ד'–י"ב בבתי ספר הנמצאים בטווח של עד 13 ק"מ מגבול הלבנון, במחוז צפון ובמינהל ההתיישבותי. בין הישובים שנכללים בה: קריית שמונה, כפר ורדים, מטה אשר, מרום גליל, צפת, מעלות תרשיחא ועוד. מי שעומד מאחורי התכנית הוא מינהל חברה ונוער במשרד החינוך ועלותה היא כ-9 מיליון שקלים.

מכיוון ששנת הלימודים מגיעה בקרוב לסיומה, בחטיבות הביניים והתיכונים בעוד כחודש (20.6) ובבתי הספר היסודיים ב-30.6. התכנית תופעל כבר בתקופה הקרובה ועד לסוף שנת הלימודים תשפ"ה – ויש חשיבות שמנהלים ינצלו אותה לטובת התלמידים.

הימים האלה כוללים גם ימי טיול כמו ביקור בעמק המעיינות, צילום: גיל אליהו/ג'יני

לדברי שר החינוך, יואב קיש: "אני גאה להוביל השקעה ייעודית של תשעה מיליון שקלים בנוער של הצפון – כדי לאפשר לכל תלמיד ותלמידה לצאת לפעילויות חווייתיות ומחזקות, שמעמיקות את תחושת השייכות, הערבות והחוסן. תכנית 'רוח צפונית' מחברת את הדור הצעיר לתנופת ההתחדשות של הצפון – כי הנוער הזה הוא עתידה של מדינת ישראל".

יש לומר שלא כל התלמידים שפונו מהצפון חזרו אליו. חלק מהמשפחות העדיפו לסיים את שנת הלימודים במסגרות החינוך בטבריה או במרכז לשם פונו ושם גם התחילו את שנת הלימודים. כמעט 30% מהתלמידים בכיתות א'-יב' לא שבו למוסדות ו- 14% מהמורים לא חזרו ללמד בבתי הספר בהם לימדו. במשרד החינוך מדגישים כי מדובר במהלך משמעותי לחיזוק תחושת הלכידות, הערבות ההדדית והחיבור למורשת – דווקא בתקופה רגישה ומאתגרת לתושבי הצפון. התכנית נועדה להעצים את בני הנוער, לחזק את החוסן האישי והקהילתי, ולהוות מרחב תומך ומשמעותי עבור תלמידים החיים בקו העימות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר