מה עשיתם עם האבק של פסח? התלמידים הישראלים ישלחו אותו לחלל. פסח כידוע הוא חג הניקיונות. בניסיון לאתר את החמץ מוצאים גם לא מעט אבק בבתים בישראל. רוב האנשים רוקנו את האבק הישר אל הזבל – אלא שיש תלמידים ישראלים שאוספים אותו ואפילו ישלחו אותו אל החלל.
בפרויקט ייחודי מסוגו תלמידים מתיכון רב תחומי עמל שבעמק חרוד יאספו אבק מבתי משפחות בישראל - וישגרו אותו לירח במהלך 2025. המטרה היא - יוזמה חינוכית-קהילתית לתיעוד החיים בישראל, באמצעות קפסולות אבק שישוגרו לחלל.
במסגרת הפרויקט, שהוא שיתוף פעולה בין מרכז היזמות הרב תחומי עמק חרוד (שנמצא בתוך התיכון) ואגף המשכן לאמנות בעין חרוד. תלמידי התיכון יאספו דגימות אבק מבתי משפחות ברחבי הארץ, יארזו אותן בקפסולות שתוכננו במיוחד ויכינו אותן לשיגור לחלל. זה נעשה כחלק ממשימה בין-לאומית לשימור אנושי שצפויה להגיע לירח במהלך 2025. הדגימות ישלחו בשיתוף עם חברת Life Ship
הפרויקט החל בימים אלה, התלמידים שותפים מלאים לכל שלבי המיזם – הם מתכננים את ערכות האיסוף ומעצבים הקפסולות הם עוסקים בקמפיין גיוס משפחות, ויהיו אחראים על מיון הדגימות, תיוגן ואחסונן. כל משפחה שתצטרף ליוזמה תקבל ערכת איסוף פשוטה, תמלא אותה באבק מהבית, ותשיב את הקפסולה האישית למרכז היזמות. שם תיסרק, תתויג, תקבל ברקוד אישי ותישמר כחלק ממערך לאומי של תיעוד יומיומי. הקפסולות שיישלחו לחלל וישמרו על הירח למשך מאה שנים. אחרות יישמרו בישראל בתנאים מבוקרים – לצורכי מחקר ולהשוואות עתידיות.
כאמור, המשפחות שמשתתפות מקבלות ערכות איסוף פשוטות, ימלאו אותן באבק מבתיהן ומחזירות את הקפסולה האישית למרכז היזמות – שם תתויג, מקבלת ברקוד אישי ונשמרת. חלק מהדגימות ישוגרו בשנת 2026 לירח, כחלק ממשימת שימור בין-לאומית; האחרות יישמרו בתנאי מעבדה בישראל, לצורך מחקר עתידי.
לדברי קארן טל, מנכ״לית קבוצת הרב תחומי עמל: ״בפעם הראשונה, האבק הופך לסיפור. כל קפסולה היא תמונה של חיים – מה שנשאר מאיתנו על הרצפה, יהפוך לזיכרון שמישהו יוכל לקרוא בעוד מאה שנה. מדהים לחשוב שהאבק בבית יוכל לשייט בחלל, ולספר עליי ועל כולנו למי שיבוא אחרינו".
קבוצת הרב תחומי עמל היא רשת חינוך ארצית המפעילה כ-90 מוסדות חינוך ברחבי ישראל, כולל בתי ספר תיכוניים, חטיבות ביניים ומכללות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו