לאחר ששר החינוך שלל את הפרס מפרופ' אווה אילוז: הצעד החריג של האוניברסיטה העברית

שר החינוך ביקש שלא להעניק את הפרס לפרופ' שחתמה על פנייה להאג נגד ישראל • הנהלת האוניברסיטה הודיעה כי תעניק את פרס מפעל חיים למרות הכל • לטענתם, התערבות קיש פסולה • נשיא האוניברסיטה: "לא מתקבל על הדעת שיש שיקולים זרים שגוברים על הישגים אקדמיים"

פרופ' אווה אילוז. צילום: גדעון מרקוביץ

הנהלת האוניברסיטה העברית הודיעה היום (שני), כי בצעד חריג תעניק לפרופ' אווה אילוז פרס מפעל חיים. לטענתם, הצעד נעשה לאור ההתערבות הפסולה של שר החינוך, יואב קיש, בהחלטת ועדת הפרס.

"על ישראל לעצור מייד את המבצע ברפיח": רגעי ההכרזה בהאג // UN Web TV

נציין כי שר החינוך שלל את הזכייה בפרס ישראל מפרופ' אילוז, אשר הומלצה לזכייה בפרס ישראל לחקר הסוציולוגיה. הוא עשה זאת בטענה כי היא חתומה על פנייה לבית הדין הפלילי בהאג כנגד מדינת ישראל.

לטענת השר, ‏"חתימה על פנייה להאג היא לא ביקורת, אלא שלילה עמוקה של עצם זכות הקיום שלנו ופגיעה בלגיטימיות של מדינת ישראל. ‏ללא כל קשר להישגיה האקדמיים, איני מוכן להעניק פרס ישראל למי שפנתה לבית הדין בהאג כנגד המדינה".

נזכיר כי וועדת הפרס דנה שוב בנושא לבקשת משרד החינוך ולא הגיעה להחלטה ברוב קולות, גם לא על זהות של זוכה אחר ועל כן הפרס השנה לא יחולק.

שר החינוך, יואב קיש, צילום: גדעון מרקוביץ'

בשבוע שעבר הצהיר סנאט האוניברסיטה כי הוא "מגנה את הפוליטיזציה של המדע כפי שבאה לידי ביטוי בהחלטה שלא להעניק השנה את פרס ישראל לסוציולוגיה, בעקבות התנגדותו של שר החינוך. בהחלטה זו יש משום הסללת דעות של מדענים ואנשי רוח, על מנת ש'יחשבו פעמיים' לפני שהם מביעים דעה זו או אחרת מחשש שיבולע להם בעתיד".

פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית, אמר: "לא מתקבל על הדעת ששיקולים זרים הקשורים לתפיסות אידיאולוגיות יגברו על שיקולים מדעיים והישגים אקדמיים. לא מתקבל על הדעת שעמדת הוועדה למתן הפרס הופכת לאסקופה נדרסת על ידי חלק מהפוליטיקאים המהלכים אימים על המרצים והחוקרים המצויינים של האוניברסיטה העברית והאקדמיה בכלל".

באוניברסיטה העברית מציינים כי אילוז, פרופסור במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, היא "מופת למחקר ועשייה אקדמית עניפה של עשורים רבים". עוד ציינו כי אילוז כתבה 15 ספרים שתורגמו ל- 25 שפות, ופרסמה עשרות רבות של מאמרים במגוון נושאים.

פרופ' אווה אילוז, צילום: גדעון מרקוביץ

"הפרויקט המחקרי הרחב שלה מתמקד בזיקה שבין היסטוריה, קפיטליזם, תרבות ורגשות. בעבודתה המחקרית, מחלצת פרופ' אילוז את העמוקים שברגשות האדם מחיק הפסיכולוגיה, תוך הדגמת האופנים המחוכמים בהם גופים קפיטליסטיים מייצרים רגשות, מתחזקים אותם וסוחרים בהם למטרות רווח. בעבודתה ובהופעותיה הציבוריות מגוננת פרופ' אילוז על פרויקט הנאורות – בשם האוניברסליות וההומניזם".

בימים אלה מציינת האוניברסיטה העברית את שנת ה-100 להיווסדה, במהלכם ומאז הקמת המפעל החשוב של מדינת ישראל למתן פרס מפעל חיים- ניתנו לחוקריה מאות רבות של פרסי ישראל על הצטיינותם המחקרית והאקדמית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר