תחקיר הירי בבקעת הירדן: ההרוגים והקצין יצאו לסריקות בלי תיאום, חשבו שנתקלו בחמושים - ופתחו באש

בעקבות גניבת ציוד מהמאהל בנבי מוסא, שני הצוותים יצאו לחיפושים בתקווה למצוא את הגנב • הם נתקלו האחד בשני, חשבו שמדובר באויב וקיבלו החלטה בשניות - ככל הנראה שני הצדדים פתחו באש • לא בוצע נוהל מעצר חשוד כפי שדווח בהתחלה • הצבא הקים ועדת מומחים לבחינת נסיבות האירוע

רס"ן אופק אהרון ז"ל ורס"ן איתמר אלחרר ז"ל על רקע בסיס נבי מוסא, צילום: אורן בן חקון ודובר צה"ל

הטרגדיה בבקעת הירדן: מפקד פיקוד מרכז אלוף יהודה פוקס, ודובר צה"ל תא"ל רן כוכב, מסרו היום (חמישי) פרטים נוספים על אודות התקרית שאירעה אתמול בלילה, שבמהלכה נהרגו מירי כוחותינו שני קציני יחידת אגוז, רב-סרן אופק אהרון ורב-סרן איתמר אלחרר. מהפרטים החדשים שנחשפו עולה כי יצאו שני צוותים לפטרול בסמוך למחנה הצבאי ללא תיאום, לאחר שיום קודם לכן נגנבה קסדה וציוד לראיית לילה. הצוותים נתקלו אחד באחר, ונפתחה אש מטווח קצר שהובילה למותם של שני הקצינים.

הרמטכ"ל כוכבי ביצע תחקיר בזירת הירי בבקעת הירדן // צילום: דובר צה"ל

הלווייתו של רב-סרן איתמר אלחרר תיערך היום בשעה 14:30 בחלקה הצבאית בבית העלמין בקריית מלאכי. הלווייתו של רב-סרן אופק אהרון תיערך גם כן היום בשעה 16:15 בחלקה הצבאית בבית העלמין בגן יבנה. לבקשת משפחת אלחרר לא יהיה סיקור תקשורתי.

כאמור, מבדיקת האירוע עולה כי צוות אחד, המונה שלושה מפל"גים (מפקדי פלגות) וחייל בפלוגה נתקל במפק"צ (מפקד צוות) אחר שיצא לסייר גם כן. הקצין שיצא לבדו הלך במרחב שבו ראה מוקדם יותר באותו יום תנועות חשודות. במקביל, כ-200 מטר משם, הרביעייה מזהה דמות חשודה. הם מחליטים לאגף אותו הולכים למטווח אחד משמאל ומתקדמים לכיוונו. בקצה הסוללה הם מטפסים ומזהים אותו עם אמצעי לראיית לילה (חלק מהפריטים שנגנבו לילה קודם; ל"ש) במרחק כ-300-200 מטרים מהם. הלוחמים מתקדמים לכיוונו ומגיעים לטווח קרוב.

איתמר אלחרר מבני ראם הוא אחד הקצינים שנהרג בתקרית בבקעת הירדן // צילום: יניב זוהר

לפתע, הקצין שיצא לבדו שומע רעש מאחוריו. הוא מסתובב, והצוותים נתקלים אחד בשני. הוא משוכנע שיש מולו אויב עם נשקים, והם משוכנעים שהוא אויב. ככל הנראה, שני הצדדים פותחים באש, מטווח קצר מאוד. בחקירת מצ"ח יבררו מי פתח באש ראשון. בתדריך שהעבירו מפקד פיקוד מרכז ודובר צה"ל, הדגישו כי לא היה נוהל מעצר חשוד כפי שסברו בהתחלה אלא היתקלות בטווח קצר של 15-10 מטר, זיהוי מוטעה ופתיחה באש - מבלי שבוצע ירי באוויר לפני.

האירוע נמשך שניות ספורות

אלוף פיקוד המרכז עוד ציין כי האירוע נמשך שניות ספורות, ותוך כדי הצעקות בשניות הללו הם מבינים שאלה כוחותינו ומתחילים לטפל בנפגעים. ככל הנראה, גם הצוות שמנה ארבעה לוחמים פתח באש ולא רק המפק"צ. מייד לאחר שנפתחה האש הלוחמים התחילו לטפל בפצועים ולהזעיק את כוחות הרפואה של הגדוד השכן של שריון, והתחילו להעניק טיפול רפואי, אך מותם נקבע.

עוד ציין האלוף פוקס כי הארבעה לא פגעו במפק"צ, ושבשלב זה לא יודעים מי פתח באש ראשון, אך ההערכה היא שמדובר במפק"צ. כמו כן, הוא הדגיש כי לתקרית אין קשר לשינוי הוראות הפתיחה באש נגד גנבי אמל"ח לאחרונה. הוא הוסיף והסביר כי יש פה זיהוי מטווח אפס של שני חמושים, שמכוונים נשק מטווח קצר לתוך הפנים. המפק"צ הבין שאין לו שנייה אחת אלא שהוא נפל למארב, מכיוון שהנשקים שלהם היו במצב של לחימה. לאחר האירוע הטרגי סיפר מפקד פיקוד המרכז כי צה"ל תומך במפקד הצוות שהיה מעורב באירוע, "אנחנו דואגים לו ומחבקים אותו".

בכל הקשור לגניבת ציוד אמר מפקד פיקוד המרכז כי "היו במרחב גניבות, אתמול בלילה גנבו להם. הם סיימו את האימון, חשבו שאולי הגנבים יבואו שוב או מישהו מטעמם, ורצו ללכוד אותם. יש אנשים במאהל שידעו שהם יצאו - אבל שני הכוחות לא ידעו אחד על השני". 

אופק אהרון מגן יבנה הוא אחד הקצינים שנהרג בתקרית בבקעת הירדן // צילום: משה בן שמחון

תוקם ועדת בדיקה לתקרית

עוד צוין כי צוות מומחים בראשות אלוף במיל' נועם תיבון, יחל לפעול באופן מיידי במקביל לחקירת מצ"ח. תיבון עצמו כבר קיבל תדרוך מהרמטכ"ל, רא"ל כוכבי, שכבר ביקר בזירת האירוע.

תא"ל רן כוכב דובר צה"ל עדכן כי מדובר אירוע קשה ומורכב מאוד. "איבדנו שני מפקדים, קצינים מעולים. אבדה גדולה ליחידה, לחטיבה, לפיקוד, לצה"ל כולו. אלוף פיקוד המרכז היה שם כל הלילה, והרמטכ"ל היה שם בבוקר. בהמשך, מפקד פיקוד המרכז, אלוף יהודה פוקס, הוסיף כי "איבדנו שני מפקדי פלגות רציניים מאוד באגוז, שניבאו להם עתיד גדול. משתתף בצער המשפחות".

כאמור, שני הקצינים ביצעו את הפטרול לאחר שיום קודם לכן התרחשה גניבה של אמצעי ראיית לילה מהמתחם, ובשל כך היו התרעות לניסיונות גניבה נוספים. כמו כן, יש להזכיר כי לאחרונה הקלו את הוראות הפתיחה באש בכל הקשור לגנבי אמל"ח.

הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי, שהגיע לזירת האירוע בבקעת הירדן בשעות הבוקר, קיים תחקור ושוחח עם מפקדים בזירת האירוע, וביניהם מפקד פיקוד המרכז, אלוף יהודה פוקס; מפקד עוצבת האש, תת-אלוף עופר וינטר; מפקד חטיבת הקומנדו אלוף משנה מני ליברטי ומפקדים נוספים.

בתום ביקורו אמר הרמטכ"ל כי "האירוע הלילה הוא אירוע קשה ביותר ומצער מאוד. אני מבקש לשלוח את תנחומיי העמוקים למשפחות ההרוגים, משפחת אהרון ומשפחת אלחרר' ואני רוצה לחזק את כל החיילים והמפקדים המעורבים באירוע. השמירה על חיי אדם היא בראש מעייננו, וחובתנו לתחקר את האירוע ביסודיות ולהפיק ממנו לקחים בכל התחומים, בכל הנושאים ובכל רמות הפיקוד. התחלנו באופן מיידי בתחקור האירוע, ונוסף על כך כבר היום תקום ועדת בדיקה בראשות אלוף במילואים ובהשתתפות מפקדים ומומחים רלוונטיים. נרד לעומק הדברים, ונעשה זאת בטווח הזמן המיידי"

בהמשך דבריו ציין רא"ל כוכבי ואמר כי הוא הורה "על יום של עוצר פעילות בכל הצבא, שמטרתו למידה של האירועים שהתרחשו לאחרונה בצה"ל. חובה על כולנו ללמוד אותם, להעמיק בהם וליישם את הלקחים בהתאם. אסור לנו לפסוח על אף סעיף כדי למנוע את האירוע הבא. צה"ל נבחן בפעילות המבצעית והישגיה ובאיכות האימונים, אך לא פחות מכך בשמירה על חיי אדם. עלינו לעשות כל שביכולתנו כדי למנוע אירועים מסוג זה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר