"להגיע תוך דקות לקיבוץ": הצצה ליחידה שנועדה למנוע את 7.10 הבא

לוחמי יחידת התגובה המהירה (ית״ם) של חטיבת הבקעה והעמקים תרגלו בקיבוץ טירת צבי תרחיש מורכב של חדירת מחבלים, השתלטות על הש״ג ואירועי בני ערובה בבתי מגורים ובמועדון הנוער • לוחמי המילואים, שאינם יודעים מראש על מיקום ההקפצה ומחזיקים את מלוא ציוד הלחימה בביתם, הגיעו למוקד האירוע במטרה לבחון את רצף התגובה, זמני הגעת כוח ראשון בתוך 20 דקות והתיאום המבצעי מול כיתת הכוננות וכוחות הביטחון

"כל אחד ראשון", תרגיל ית"מ ,
"כל אחד ראשון", תרגיל ית"מ

במועדון הנוער בטירת צבי קיבלו כמה מנערי היישוב תפקיד יוצא דופן: בני ערובה. הם השתתפו בתרגיל בהתרגשות רבה, בזמן שלוחמי יחידת התגובה המהירה, ית״ם, הגיעו לקיבוץ בזה אחר זה, חברו לכוחות המקומיים והשתלבו במשימות. מסביב נבנה תרחיש של יישוב מותקף: מחבלים מדומים השתלטו על הכניסה ועל עמדת הש״ג, בכמה בתים תורגלו אירועי בני ערובה, ובבית הספר דומה אירוע רב-נפגעים וחטופים.

התרגיל של ית״ם חטיבת הבקעה והעמקים נועד לבדוק את רצף התגובה כולו: ההקפצה מהבית, זמני ההגעה והתיאום עם כוחות הביטחון וכיתת הכוננות שכבר פועלים ביישוב. מיקום התרגיל לא נמסר ללוחמים מראש. כל אחד הגיע ממקום אחר ובזמן אחר, ונדרש להבין במהירות מה מתרחש, למי חוברים וממי מקבלים פקודות. במקביל, המפקדים נדרשו לרכז את הדיווחים ולנהל כוח שהולך ונאסף תוך כדי האירוע.

מהבית - ללחימה תוך דקות | צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

אחד הלוחמים הראשונים שהגיעו כבר הספיק לחבור לכמה חיילים ולהצטרף למאמץ לשחרור בית מגורים שנכבש, על פי התרחיש, בידי מחבלים. בהמשך הגדיר אותו המפקד כפצוע מדומה, והוסיף לשאר הלוחמים משימה נוספת להתמודד איתה.

התיישבתי לידו ופטפטנו, בזמן שלוחמים רצו מאחורי משוריין כדי להגיע אליו. הוא הסתכל עליי וחייך. "הרגשתי כמו סופרמן", אמר וצחק בקול רם.

רגע לפני ההקפצה, סיפר, הוא היה בבית עם ספר. הוא השווה את התחושה לרגע שבו סופרמן מתחיל לרוץ ופותח את החליפה כדי לחשוף את סמל ה-S שמתחתיה. "זרקתי את הספר על הספה ופשוט התחלתי לרוץ".

"כמו סופרמן", התרגיל של ית"מ |

עכשיו, בתפקיד הפצוע, היה לו רגע להסתכל על העבודה של החברים. "באמת זה קצת מגניב לראות עד כמה טוב אנחנו עושים את זה. אנחנו פועלים טוב, אנחנו מתקשרים עם כיתת הכוננות ועם שאר הכוחות. האימונים משתלמים", אמר. "המטרה היא בסופו של דבר שזה יהיה כל כך טבוע בנו שאנחנו נעשה את זה בלי לחשוב פעמיים".

המעבר המהיר מהבית לזירה הוא חלק מההיערכות של היחידה. הלוחמים מחזיקים בבית את מלוא הציוד האישי הנדרש ללחימה, כך שבהקפצה הם יכולים לצאת ישירות לאירוע. בשבעה באוקטובר 2023 היו מי שיצאו להילחם עם אקדחם האישי, ואחרים נדרשו לעבור בבסיסים כדי להצטייד. כאן הציוד מוכן מראש, בבית הלוחם.

גם מקום המגורים והעבודה הוא חלק מהתכנון. הלוחמים פרוסים לאורך הגזרה, במטרה לאפשר הגעת כוח ראשון לכל מוקד בתוך 20 דקות מההקפצה. בגזרה שבה המרחקים עלולים לעכב תגבור, הפריסה הזאת נועדה להעמיד לרשות המפקדים לוחמים קרובים, מצוידים ומאומנים כבר בדקות הראשונות.

"כל אחד ראשון", תרגיל ית"מ |

"כל אחד מאומן להיות הראשון ביחידה, גם הלוחם האחרון", אומר קצין האג״ם, רס״ן במילואים י׳. הראשון עשוי למצוא את עצמו מול יישוב מותקף, כשהמידע חלקי והחברים עדיין בנסיעה. הוא צריך לפעול מול האיום, למצוא את כיתת הכוננות ואת רכז הביטחון, לאסוף מידע ולעזור לכוח הבא להבין לאן הוא נכנס.

"אני יכול למצוא את עצמי לבד מול יישוב מותקף", מתאר י׳. בתוך הלחץ והמאמץ, הלוחם נדרש גם לדווח באופן שיאפשר לאחרים לפעול. "אני צריך לדבר בקשר ברור ולתת מידע לכל החבר׳ה שפתחו את המכשיר והם בנסיעה".

בטירת צבי אפשר היה לראות את ההיכרות שנבנתה באימונים באופן שבו הלוחמים התחילו לתקשר עם הגעתם. כל מצטרף התעדכן במתרחש ונכנס לפעילות, בזמן שהכוח המשיך להיאסף. המידע היה צריך לעבור גם למי שזה עתה הגיע, ולהישאר מעודכן ככל שהתרחיש התקדם.

בכניסה לקיבוץ פעל חמ״ל שבו ישבו נציגי הפיקוד הצבאי, המשטרה וכיתת הכוננות. שם ריכזו את הדיווחים וניהלו את המשך הפעולה. לצד כשירות היחידה עצמה, נבחן החיבור בין צה״ל, המשטרה, מג״ב וההגנה המקומית: חלוקת האחריות, העברת המידע והדרך לתת פקודות לכוחות שמצטרפים בהדרגה.

תרגיל בין הבתים בקיבוץ |

קבוצות וואטסאפ, אמצעי קשר ויישומים המשמשים לתיאום היו חלק מהעבודה. בתרגיל שולבה גם אפליקציה ייעודית שנועדה להעביר למפקד היחידה מידע בזמן אמת על התייצבות הלוחמים. כשהכוח מגיע בחלקים, המפקד צריך לדעת מי כבר עומד לרשותו ואילו משימות אפשר להטיל עליו.

זיכרון שבעה באוקטובר מלווה את התרגול הזה. אצל י׳ הוא קשור גם בחוויה אישית. הוא בן 44, תושב עלי, ובחייו האזרחיים מנהל מסגרת חקלאית לבני נוער בתוכנית "רגבים". בסדיר שירת כמפקד צוות לוחמים ביחידה 504. בשבעה באוקטובר הוקפץ לכפר עזה, לחם לצד לוחמי דובדבן ומגלן, ובהמשך השתתף בלחימה ממושכת עם חטיבת הקומנדו.

בעקבות הלחימה החליט שירצה לעסוק בהגנה על יישובים ובהיערכות לתרחישי חדירה. דרך עבודתו בבקעה נחשף לית״ם, ולאחר ריאיון עם מח״ט הבקעה והעמקים מונה לקצין האג״ם שלה.

את ההגעה לכפר עזה, בניסיון לחלץ אזרחים וללא היכרות מוקדמת עם הזירה, הוא משווה להכנה שמקבלים הלוחמים כאן. "הם תושבי הגזרה, הם מכירים את הגזרה", הוא אומר. ההיכרות הזאת אמורה לעזור להם להבין מהר יותר את המתרחש ואת האפשרויות העומדות לרשותם.

ית״ם של חטיבת הבקעה והעמקים פעלה באזור עוד לפני שבעה באוקטובר. היחידה מבוססת על אנשי מילואים שגרים ועובדים בגזרה, ונועדה לספק לחטיבה כוח מיומן וזמין לאירועים מתפרצים. כבר ב-2020 השתתפה בתרגיל משותף עם כוחות צבא ומשטרה. בעקבות שבעה באוקטובר הורחב המודל לחטיבות נוספות ברחבי הארץ.

הלוחמים מביאים איתם ניסיון קרבי ועוברים הכשרה נוספת שמותאמת למשימה. י׳ מספר על אנשי מילואים שמבקשים להצטרף גם אחרי תקופות לחימה ארוכות ומאות ימי שירות. "אנשים הולכים לקורס של שלושה שבועות. זה לא דבר פשוט", הוא אומר, ומתאר ימים ארוכים של אימונים ועומס שמזכיר בחלקו את הטירונות.

מאומנים היטב למשימה, הית"מ | צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

המחויבות הזאת נמשכת גם בתחקיר, כשצריך להצביע על מה שדורש תיקון. "בתחקור שומעים את כולם, לכולם יש מה להוסיף", הוא מספר. "אנשים נותנים לעצמם ביקורת, נותנים לצוות ביקורת".

בתרחישים כמו אלה שתורגלו בטירת צבי, המהירות חייבת לבוא עם דיוק. בתוך בית מגורים או מועדון נוער, כשהאיום נמצא לצד אנשים שצריך להציל, הלוחם נדרש לזהות במהירות מה עומד מולו ולקבל החלטה.

י׳ מסביר את הדרישה הזאת דרך תרחיש של כניסה לכיתה. "כשאני נכנס לכיתה, מצד אחד אני מכונת לחימה, מצד שני יש מורה ותלמידים, ויש איום, וצריך לדעת לשמור על הדבר היקר הזה מכל משמר. בשביל זה באנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר