חבית נפץ: הלוחמים מתוחים לקצה - צה"ל מתקשה בהגנת יו"ש עמוסת היישובים

לקראת תקופת החגים תוגברו הכוחות ביהודה ושומרון, וכעת נמצאים בגזרה 23 גדודים - מהם 13 גדודי סדיר ו-10 מילואים • אך גם זה לא מספיק נוכח המתיחות בשטח בחודשים האחרונים, ולאור העובדה שנכון לרגע זה, ביו"ש יש כ-130 חוות, כ-100 מאחזים וכ-180 יישובים

צה"ל מסייר ביהודה ושומרון (ארכיון) | צילום: AFP

הפעילות האינטנסיבית ברחבי יהודה ושומרון נמשכה גם ביממה החולפת, נוכח ההבנה כי הפיגוע הקשה בערב יום הכיפורים עלול להוות מודל לחיקוי למפגעים נוספים.

תיעוד הירי בפיגוע במעיין סמוך לנווה צוף %2F%2F שימוש על פי סעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים

בצה"ל מציינים כי מדובר בפיגוע ראשון זה תקופה המתבצע בשטח C על ידי פלסטיני שהיה כלוא לשעבר בישראל, והחשש הוא שמפגעים פוטנציאלים נוספים ינסו לנצל את ההצלחה. רק במהלך יום הכיפורים נעצרו שני מחבלים שתכננו לבצע פיגוע בטווח הזמן המיידי.

למרות שבצה"ל מדווחים על עשרות סריקות ומעצרים מאז הפיגוע, בפיקוד המרכז מודים כי הלוחמים מתוחים עד הקצה, והצבא מתקשה מאוד להיות בכל הנקודות שבהן צריך היה להיות באופן אידאלי.

מפקד אוגדת יהודה ושומרון, תא"ל קובי הלר, בזירת הפיגוע בבנימין | צילום: לפי סעיף 27א בחוק לזכויות יוצרים

בהנחיית הרמטכ"ל, לקראת תקופת החגים תוגברו הכוחות ביהודה ושומרון, וכעת נמצאים בגזרה 23 גדודים - מהם 13 גדודי סדיר ו-10 מילואים, אך גם זה לא מספיק נוכח המתיחות בשטח בחודשים האחרונים, ולאור העובדה שנכון לרגע זה, ביו"ש יש כ-130 חוות, כ-100 מאחזים וכ-180 יישובים, בשטח פנים שגדל דרמטית בחודשים האחרונים נוכח הגדלת מפעל ההתיישבות שמקדם סמוטריץ'.

מהלכים בין הטיפות

כשצה"ל נמצא בתוך הקו הצהוב בעזה, בקו הצהוב בלבנון, ובתוך שטח סוריה, כשהוא נדרש לקצץ במילואים בשל העובדה שלצבא פשוט אין כסף, הוא פשוט לא יכול לעמוד במשימות ההגנה על כל חווה ומאחז במאות נקודות ההתיישבות החדשות והישנות ביהודה ושומרון.

לו המצב בשטח היה רגוע, ייתכן שהצבא יכול היה לעמוד במשימותיו, אבל לריבוי נקודות ההתיישבות התווספה בתקופה האחרונה פעילות אינטנסיבית של פשיעה לאומנית שרק מלבה את היצרים בצד הפלסטיני. בכירים בצבא מזהירים שוב ושוב כי איו"ש על סף התפרצות, ולא ירחק היום שבו הציבור הפלסטיני לא יוכל עוד להשלים עם האלימות שהוא חווה מצד אותם קיצוניים, שגם אם אינם חלק מההתיישבות ואינם מייצגים אותה, הם בוודאי פוגעים בה.

לדאגה במערכת הביטחון בעקבות הפיגוע מצטרפת כמובן גם תקופת החגים המתוחה גם כך, שמתקיימת ערב תקופת המסיק שאותה יאפשר צה"ל עם תום חג הסוכות, למרות שבפועל הפלסטינים כבר היו מעוניינים להתחיל בה. אין ספק שגם הבחירות הקרבות בישראל ובארה"ב מוסיפות עוד שמן למדורה הרותחת גם ככה.

כוחות חטיבת הנח"ל בפעילות ביהודה ושומרון | צילום: דובר צה"ל
צעירים סמוך לכפר קוסרה בשומרון | צילום: AFP

כוחות הצבא מנסים להלך בין הטיפות - לבצע מעצרים כדי לסכל פיגועים, להמשיך לפעול בשטח הפלסטיני ובמחנות הפליטים, ולהגן ככל יכולתם על ההתיישבות. אך סדר הכוחות אינו מספק, והמציאות מורכבת. למרבה הצער, על רקע הבחירות הקרבות נראה שצה"ל נותר לעסוק בכך לבדו. לנו נותר לקוות שמישהו יעצור את ההתדרדרות בזמן כדי שלא נתעורר להתקוממות שלא נדע איך לצאת ממנה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...