במשך חודשים התנהלו כוחות צה״ל מול עשרות מחבלי חיזבאללה שהתבצרו במערכת תת קרקעית עצומה ברכס עלי טאהר, במה שבצבא מגדירים כאחד המבצעים המורכבים ביותר בשנים האחרונות.
כעת, לאחר פיצוץ המנהרות באמצעות 1,100 טון חומר נפץ, גורם צבאי בכיר אומר כי התשתית האסטרטגית שהוקמה במשך יותר מ־20 שנה הושמדה וכי יכולתו של חיזבאללה לפקד ולשלוט במרחב נפגעה באופן דרמטי.
״צריך להיות שם כדי להבין את גודל האירוע ואת המשמעות שלו, גם הפסיכולוגית וגם הפיזית, עבור חיזבאללה״, אמר הגורם הצבאי הבכיר. לדבריו, המתחם היווה ״מרכז עצבים״ של יחידת באדר, ומצפון לו אין לחיזבאללה תשתיות בסדר גודל דומה עד הדאחייה, שגם היא נפגעה קשות בתקופה האחרונה.
בתוך כך, צה"ל חושף היום (שישי) תיעודים חדשים ודרמטיים מתוך התוואים התת-קרקעיים של ארגון חיזבאללה ברכס עלי טאהר שבדרום לבנון. בין החומרים שפורסמו ניתן למצוא אילוסטרציה הממחישה את הקרבות שניהלה אוגדה 36 בחודשים האחרונים במרחב הרכס והבופור.
כמו כן, הצבא הפיץ תיעוד ממצלמת גוף של לוחם מיחידת ההנדסה המיוחדת יהל"ם, הסורק את אחד התוואים התת-קרקעיים החשוכים. סרטון נוסף מציג זווית ייחודית של רחפן צבאי המשוטט בתוך המנהרות וממפה אותן מבפנים.
קיבלו הצעה להיכנע - וסירבו
לדברי הגורם, המבצע החל בחציית הליטני ובניסיון להפתיע את חיזבאללה. בצה״ל ביצעו פעולות הטעיה שנועדו לגרום לארגון להעריך כי הכוחות עומדים לחצות באזור אחר, ובמקביל נפתח במשך ימים ארוכים ציר עוקף ונסתר. סיירת גולני ויחידת אגוז החלו לטהר את המרחב, ובהמשך הצטרפו כוחות נוספים.
כאשר הגיעו הכוחות לעורף מערך חיזבאללה, לדבריו, ניכרה ההפתעה בקרב פעילי הארגון. ״ראינו את הקיטבגים שלהם, הנשקים זרוקים בצדי הדרך ובמטעים״, סיפר. אלא שככל שהכוחות התקדמו לעבר התשתיות המרכזיות, ההתנגדות גברה.
על פי הגורם הבכיר, בתחילת הפעולה שהו במערכת התת קרקעית כ־50 מחבלים. ״הארגון נלחם על הרכס הזה כמו שהוא לא נלחם על מקומות אחרים״, אמר. לדבריו, רוב המחבלים חוסלו, חלקם בתוך המנהרות ואחרים כאשר ניסו להימלט. בחלק מהמקרים התפתחו היתקלויות מטווח של מטרים בודדים בין לוחמי אגוז למחבלים.
חיזבאללה ניסה במקביל להעביר אספקה למחבלים שהתבצרו מתחת לקרקע ואף לשלוח פעילים נוספים כדי לחלץ ולתגבר אותם. לדברי הגורם, לפחות עשרה מחבלים שניסו להגיע לרכס למטרות אלה נפגעו. בחבילות האספקה שהועברו נמצאו אמצעי קשר, מזון, מים, סיגריות ושוקולד.
לדברי הגורם, למחבלים שהתבצרו במקום ניתנה אפשרות לצאת עם דגל לבן, אולם הם סירבו, וחלקם נמלטו בניגוד להוראות הארגון. בצה״ל הדגישו כי בניגוד לפרסומים שונים, לא נמצאו במקום איראנים.
"מלאכה של 20 שנה התפוררה"
לאחר השגת השליטה מעל הקרקע עבר מרכז הכובד אל מערכת המנהרות. מדובר ביותר מ־5.4 קילומטרים של תוואים תת קרקעיים, שלתוכם הוכנסו בהליך ממושך ומורכב כ־1,100 טון חומר נפץ. ״כל המלאכה של מעל 20 שנה של בניית תשתית כזאת משמעותית התפוררה כלא כלום״, אמר הגורם.
בצה״ל אומרים כי הפעולה התנהלה גם תוך ניסיון למנוע הידרדרות רחבה יותר. לדברי הגורם הצבאי הבכיר, חיזבאללה קרא לאורך הדרך לאיראן לסייע לו. ״קריאות נואשות, כולל בצורה פומבית וגם חסויה: תבואו לעזרתנו, תעשו משהו, לפחות תצהירו״, אמר.
לצד הפעילות ההנדסית והמבצעית בשטח, בישראל נערכים כעת לאפשרות של תגובת נגד בעקבות השלמת הפגיעה בתשתיות אלו. על פי דיווחים שונים, טהראן שיגרה אזהרה מפורשת ולפיה "פעולה ישראלית כוללת ברכס עלי טאהר תיענה בתגובת נגד משמעותית".
לדברי הגורם, בשלב זה בצה״ל לא מזהים מהלך איראני אופרטיבי בתגובה, אך לא לוקחים סיכונים. ״הכול יכול לקרות. אנחנו לא רואים פה משהו אופרטיבי, אבל אי אפשר לדעת״. בצבא נערכים בהתאם במערכות ההגנה מול איראן וגם מול חיזבאללה.
למרות השלמת השמדת התשתית, בצה״ל מבהירים כי אין כוונה לעזוב את המרחב. הכוחות ייפרסו מחדש בעמדות שיאפשרו שליטה על השטח, ובצבא מדגישים כי ימשיכו לאכוף את הקו ולמנוע מחיזבאללה לשוב אליו. ״אנחנו לא עוזבים אותו״, הבהיר הגורם הבכיר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
