אירופה: משמרות המהפכה - ארגון טרור; באיראן זועמים.. צילום: אי.פי/אי.אף.פי/רויטרס

חיסול בכירים ישראלים והריסת צינור הנפט: רשת הטרור העולמית של איראן נחשפה

באזרביג'אן סוכלה חוליית טרור שתכננה לפגוע בשגרירות ובבתי כנסת במדינה באמצעות רחפני נפץ • בכרתים, בקפריסין וביעדים נוספים ברחבי האירופה, תכננו משמרות המהפכה לפגוע בבכירים ישראלים ובתשתיות נוספות • סיפורו של אגף 4,000 נחשף

[object Object]

המוסד, צה"ל ושב"כ חושפים היום (שני) לראשונה את מנגנון הטרור החשאי של משמרות המהפכה האיראניים, ושייעודו פגיעה בבכירים ישראליים ובתשתיות אסטרטגיות ברחבי העולם. החשיפה מגיעה על רקע רצף סיכולים שביצע חיל האוויר במהלך המערכה ׳שאגת הארי׳, ושהביא לחיסולם של בכירים ופעילים מרכזיים במנגנון הפיגועים החשאי.

לפני מספר שבועות סוכלה באזרביג'אן תשתית טרור שקידמה ניסיונות לפגיעה ביעד אסטרטגי - צינור הנפט העובר דרך גיאורגיה וטורקיה (BTC) וכן נגד מספר יעדים ומוסדות יהודיים במדינה, ובהם שגרירות ישראל, בית הכנסת בבאקו ומנהיגי הקהילה היהודית.

חברי החוליה המבצעית נעצרו על ידי הרשויות באזרביג'אן כשבאמתחתם רחפני נפץ ומטעני רסס שהבריחו למדינה. לטובת מימוש כוונותיהם החוליה פעלה לאיסוף מידע על היעדים לפגיעה במגוון שיטות, בהן עיקוב פיזי וצילום. כל זאת בהוראת מפעיליהם, ישירות מאיראן.

דגל אזרביג'אן מול בניין הממשלה בבאקו, צילום: רויטרס

חשיפה זו, לצד חקירה מודיעינית מאומצת ומימוש פעילויות נוספות בשטח הובילו לחשיפתו של מנגנון הטרור החשאי שהוקם במשמרות המהפכה, ואת שרשרת הפיקוד וההפעלה בו.

בראש מנגנון הפיגועים החשאי עמד רחמאן מקדם, ששימש גם כראש האגף למבצעים מיוחדים (4000) בארגון המודיעין של משמרות המהפכה ונתקף על ידי חיל  האוויר בתחילת ׳שאגת הארי׳. אגף 4000 אחראי על קידום והכוונת פעולות טרור מחוץ לגבולות איראן נגד יעדים ישראליים ומערביים, וכן על ניסיונות הברחה של אמצעי לחימה מתקדמים לשטח ישראל. כל זאת, בהנחייתו ובידיעתו של בכיר משה"מ, ראש ארגון המודיעין מג'יד ח'אדמי, שחוסל אף הוא ע"י צה"ל במהלך ׳שאגת הארי׳.

שרשרת הפיקוד במנגנוני הפיגועים, צילום: דובר צה"ל

במסגרת תפקידו כראש המנגנון קידם מקדם בשנים האחרונות את מאמצי הטרור של המנגנון ברחבי העולם. פעילות זו כללה גיוס והכשרה של פעילי טרור באיראן ומחוץ לה לביצוע משימות איסוף מודיעין הן על בכירים מדיניים ישראליים ואנשי קהילת הביטחון הישראלית והן על אתרים צבאיים (ישראליים ומערביים), נמלים וכלי שייט ישראליים בישראל וברחבי העולם.

תחת פיקודו של מקדם פעל גורם טרור מרכזי בשם מחסן סורי, אשר שימש כאופרטור מרכזי ומוביל במנגנון הפיגועים החשאי לצד תפקידו הנוסף כבכיר באגף 4000. סורי, חוסל גם כן במהלך המלחמה בתקיפת חיל האוויר בהכוונה מודיעינית של מוסד ושב"כ שאיתרו את נכס החירום בו שהה לצד גורמי משה"מ נוספים. במסגרת פעילותו המבצעית של סורי ובדומה לפעילים נוספים במנגנון הפיגועים החשאי, הוא לקח חלק משמעותי בפעילות המנגנון מחוץ לאיראן והשתתף בסבבי הפעלה רבים במהלכם נפגש עם חוליות הטרור המקומיות אותן הכווין לביצוע המשימות בשטח.

רחפני נפץ מתוצרת איראן, צילום: אי.פי

לצד סורי, פעלו בזירת אירופה, מזה"ת ואזרביג'אן קציני משה"מ נוספים, בהם מהדי יכה-דהקאן, המכונה 'הדוקטור' שהוביל את מאמצי הטרור באזרביג'אן. דהקאן, מוכר כבר מינואר 26' לאחר מעצרה של תשתית מבצעית בתורכיה אשר קידמה בהנחייתו, הברחת רחפני נפץ מאיראן לטורקיה ומשם לקפריסין, וביצעה איסוף מידע על בסיס חיל האוויר האמריקני אינג'רליק באדנה.

יוזכר כי משימות מעקב אחר בסיסים מערביים נחשפו בעבר, למשל, במהלך המערכה ׳עם כלביא׳ במהלכה נעצרו גורמים אזרים בחשד לביצוע איסוף מידע אחר יעדים ישראלים ואחר בסיסים צבאיים בקפריסין ובכרתים.

בשנים האחרונות, המשטר האיראני פועל באמצעות גופי הביטחון והמודיעין השונים לקידום עשרות רבות של צירי פיגוע נגד יעדים ישראל, יהודים ומערביים. המערכה ׳שאגת הארי׳ הובילה להתרת רסנים נוספת בתוקפנות האיראנית באזור, לרבות מאמץ להרחבת יכולותיהם. בתוך כך, מוכר כי אנשי המנגנון פועלים אף בשיתוף פעולה עם גורמים ציריים נוספים, דוגמת המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, למימוש כוונות פיגוע.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו