כמעט עשר שעות חלפו מאז כניסתה לתוקף של הפסקת האש, עליה למד הציבור הישראלי מהתקשורת האמריקנית והאיראנית, ואף גורם ישראלי רשמי לא יוצא לציבור ומסביר לו את מהלך העניינים.
בשעה 5:40 בבוקר, שעתיים וארבעים לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף, פורסמה הודעה באנגלית בלבד מטעם משרד ראש הממשלה (דוברי העברית ייאלצו לחכות), לפיה "ישראל תומכת בהחלטתו של הנשיא טראמפ להשהות תקיפות נגד איראן למשך שבועיים, בתנאי שאיראן תפתח באופן מיידי את המצר ותפסיק את כל ההתקפות על ארה"ב, ישראל ומדינות האזור".
עוד נמסר, באנגלית, כי ארה"ב הודיעה לישראל כי היא מחויבת להבטיח שאיראן לא תהווה עוד איום גרעיני, טילי וטרוריסטי על אמריקה, ישראל, שכנותיה הערביות של איראן והעולם, וכי הפסקת האש בת השבועיים אינה כוללת את לבנון.
אף אחת ממטרות העל לא הושגה
עדיין מוקדם לגשת לשלב הסיכומים של "שאגת הארי", שכן ייתכן שמצב העניינים ישתנה בעוד כשבועיים, או יותר, אך אם המלחמה מסתיימת כך, התוצאות אינן מעודדות כלל. נזכיר כי עם היציאה למבצע, שרטטה ישראל שלוש מטרות על למערכה: הפלת המשטר האיראני (צה"ל הסתפק במטרה צנועה יותר בדמות יצירת התנאים להפלת המשטר האיראני), חיסול תכנית הגרעין האיראנית וכן חיסול איום תכנית הטילים הבליסטיים.
נכון לרגע זה, ביום ה-40 למבצע, ולאחר שארה"ב הכריזה על הפסקת האש, אף אחת מהמטרות לא הושגה: המשטר האיראני לא רק עומד על כנו, אלא הפך לקיצוני יותר, שכן משמרות המהפכה השתלטו עליו. 440 הקילוגרמים של האורניום המועשר עדיין על אדמת איראן, וגם הלילה נוכחנו לראות כי האיראנים מסוגלים גם מסוגלים לשגר לעבר ישראל טילים.
במערכת הביטחון הישראלית סיפרו ב-40 הימים האחרונים כי ההישגים הצבאיים טובים, וכי פגעו בכל המטרות ההכרחיות והחיוניות שעימן יצאו לדרך, קרי, התעשיות הצבאיות של איראן, ומטרות הקשורות לגרעין ולפרויקט הטילים. לכך יש להוסיף גם את ההישגים הלא מבוטלים בדמות חיסול ההנהגה האיראנית, וכן פגיעה במפעלי פלדה ומפעלים פטרוכימיים, ועוד.
אך די לזכור את דברי הרהב שנשמעו בישראל אך לפני תשעה חודשים, ביוני האחרון, בדבר הרחקת האיום למשך שנים רבות, כדי להישאר סקפטיים מאוד בנוגע להסרת האיום והרחקת סבבים נוספים עם איראן למשך תקופה ארוכה.
הפסקת האש תעזור לאיראן להשמיש משגרים?
גם אם ההישגים הצבאיים הם אכן גבוהים, וייתכן שהם כאלה (אנחנו ניזונים רק מדיווחים של מערכת הביטחון הישראלית בהקשר זה, והאינטרס שלה ברור), נכון לרגע זה, אותם הישגים לא מתורגמים להישגים מדיניים ואסטרטגיים, ולהכרעה במערכה מול איראן.
למעשה, עיון בתכנית 10 הנקודות שהגישה איראן לארה"ב, ושטראמפ ציין כי הן בסיס טוב למו"מ, מעלה שאיראן לא נסוגה בה מאף לא אחת מהדרישות שהציגה לאמריקנים בשבועיים האחרונים. לפיכך, האופטימיות של טראמפ נכון לרגע זה אינה ברורה, ויתכן שזו פשוט הייתה הדרך שלו לרדת מהעץ.
יתכן שההישג יגיע בהמשך, ולא מן הנמנע שבעוד כשבועיים טראמפ יחליט להמשיך במערכה או שהעם האיראני ייצא לרחובות, אך נכון לרגע זה, מצבה האסטרטגי של ישראל לא השתפר, ויש שיטענו שאפילו הורע. כל עוד המשטר האיראני הנוכחי נשאר על כנו, והאורניום המועשר בידו, הוא יהיה נחוש מאי פעם להגיע לפצצת גרעין, שבראייתו, תעניק לו חסינות. לא זו בלבד, אלא שנטען כי מעמדה של ישראל בארה"ב הורע, שכן היא מצטיירת (במידה רבה של צדק) כמי שדחפה את ארה"ב למערכה מול איראן.
מבחינה מבצעית, ישראל עלולה לשלם מחיר כבד מאוד על אותה הפסקת אש בת כשבועיים, שכן היא תאפשר לאיראן להתארגן מחדש, ובעיקר להוציא את אותם מאות משגרים שנמצאים מתחת לקרקע, ושישראל חסמה באופן שיטתי ועקבי את הגישה אליהם, ובכך מנעה מהמשטר להשתמש בהם לשם ירי לעבר ישראל. אם תפסיק ישראל את אותה "פקיקת משגרים" כפי שהיא מכונה במערכת הביטחון, יוכל המשטר להוציא אותם ולהחביא במקומות שונים, באופן שיקשה מאוד על חיל האוויר לצוד אותם בהמשך.
שאלת הצפון נותרה פתוחה
מבחינת ישראל, נותרה כעת שאלה מטרידה נוספת על הפרק, והיא החזית הלבנונית. בימים האחרונים הבהיר כל גורם ביטחוני בישראל כי הפסקת אש באיראן לא תכלול הפסקת אש בלבנון. משרד ראש הממשלה, כאמור, התייחס לכך בהודעתו הרשמית באנגלית לפנות בוקר, ובשעות האחרונות פרסם כבר דובר צה"ל בערבית, אלוף משנה אביחי אדרעי, לא פחות משלוש הודעות פינוי שונות לתושבי לבנון – הנמצאים מדרום לנהר הזהראני, לתושבי שכונות בדאחייה ותושבים בעיר צור.
כשחמש אוגדות צה"ליות ניצבות בקווי הנ"ט, כ-8 ק"מ מגבול ישראל, מאותתת ישראל כי בכוונתה להמשיך בפעילות המבצעית בלבנון כדי להסיר את האיום מתושבי הצפון. אלא שבינתיים, מאז כניסת הפסקת האש לתוקף, חיזבאללה לא שיגר אפילו קפצון לעבר שטח ישראל, עובדה המעידה על כך שהוא מחויב להפסקת האש, לפחות נכון למועד כתיבת שורות אלה.
כך או אחרת, הגיע הזמן שמישהו מההנהגה הישראלית ייצא לציבור הישראלי ויסביר לו - בעברית - מה מצב העניינים ולאן הולכים מפה. זה המינימום שמגיע לציבור לאחר שספג ב-40 הימים האחרונים ירי טילים שהובילו לאבידות ולהרס רב, כמו גם לפגיעה כלכלית לא פשוטה וקשיים נפשיים, ובכל זאת הוכיח חוסן ועמידה מתוך אמונה ותקווה שמצבו האסטרטגי ישתנה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
