ברברה ליף דיפלומטית אמריקנית. צילום: יהושוע יוסף

דיפלומטית אמריקנית: סיכוי של 50% להסכם בין ישראל לסוריה השבוע

השליחה ברברה ליף אישרה כי מתנהל שיח על הקמת מרכז צבאי של ארה"ב בדמשק • מעבר לכך, היא ציינה את דרישותיו המרכזיות של נשיא סוריה א-שרע להסדרי ביטחון: מניעת הפצצות של ישראל ונסיגה לקווי שביתת הנשק של 1974

הדיפלומטית האמריקנית, ברברה ליף, חשפה בראיון למגזין הסעודי "אל-מג'לה" כי מספר קטן של חיילים אמריקנים יוצבו בדמשק כדי לסייע בפיקוח על הסדרי הביטחון, אך הדגישה כי "לא מדובר בבסיס אמריקני", כפי שדווח לאחרונה.

לדבריה, הנוכחות האמריקנית תשמש כמרכז קשר למניעת סכסוכים בין ישראל לסוריה. בנוסף ציינה כי מטרת הממשל האמריקני היא ליצור נוסחה שתמנע לחלוטין תקיפות של ישראל.

חיילים אמריקנים, צילום: אי.פי.אי

בנוגע לאפשרות להסכם בין ישראל לסוריה, אמרה ליף: "אני חושבת שאנחנו מתקרבים. נראה אם יוכרז על משהו השבוע. יש סיכוי של 50%. אנחנו מתקרבים". עם זאת הבהירה כי "לא מדובר בנורמליזציה, אלא בהסדרי ביטחון".

היא הוסיפה כי לאורך השנים דחף הממשל, בעיקר באמצעות השליח תום ברק, להסדרים משותפים שימנעו פעולות צבאיות, והעריכה כי בהמשך ייסוגו הכוחות הישראליים. "הצעד הראשון של הממשל הוא להבטיח את התנאים שימנעו פעולה צבאית חדשה. באשר לנסיגה הישראלית - זה ייקח זמן", אמרה.

א-שרע ונתניהו על רקע גבול ישראל-סוריה, צילום: רויטרס, אי.פי.איי

עוד הוסיפה ליף כי קיים עדיין פער בין הצדדים ולכן הסיכוי להסכם השבוע עומד על 50%. לדבריה, מאז דצמבר האחרון דורש הנשיא הסורי אחמד א-שרע שארה"ב תסייע במציאת נוסחה להסדרי ביטחון, שתמנע תקיפות ישראליות ותבטיח נסיגה ישראלית מהשטחים שמעבר לקו הפרדת הכוחות של 1974.

לדבריה, הפגישה הצפויה בבית הלבן נועדה לקבוע "מסלול חדש": "אם הפגישה תביא להבנה סביב המסלול הביטחוני, הסדרי השותפות נגד דאעש, שיתוף פעולה בנושא הנשק הכימי ופתיחת שער כלכלי שיסיר מגבלות, נהיה בנקודת מפנה שתעניק לממשלה בדמשק הזדמנות אמיתית". היא ציינה כי המטרה המרכזית היא להרגיע את בעלי הברית ולמנוע חזרה של איראן ודאעש כאחד.

בהמשך גילתה ליף כי יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, הוא ששכנע את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להיפגש עם א-שרע בריאד במאי האחרון ולהסיר את הסנקציות על סוריה כדי "לתת לה הזדמנות".

טראמפ וא-שרע לוחצים ידיים (ארכיון), צילום: רויטרס

ליף, שכיהנה בעבר כעוזרת השליח למזרח התיכון והייתה בקשר עם אנשי ממשל ביידן ובכירים באזור, סיפרה גם על יום נפילת משטר אסד לפני כשנה: "אף אחד לא הביע צער על לכתו של בשאר אל-אסד, אך כולם - חוץ מהטורקים, היו מודאגים מהאפשרות שהג'יהאדיסט וקבוצתו יעלו לשלטון. לכן הוחלט על גישה מאוחדת, וההודעה שיצאה באותו לילה שיקפה את הקונצנזוס הזה".

על פגישתה הראשונה עם א-שרע, עוד לפני שמינה את עצמו לנשיא, סיפרה ליף כי נמשכה כשעה וחצי. "הייתה לי רשימה של נושאים, וגם לו הייתה רשימה דומה. בסוף הפגישה נגענו בנושא הפרס של 10 מיליון דולר שהציעה ארה"ב על לכידתו. רק א-שרע, שר החוץ דאז א-שיבאני ואני נכחנו בפגישה. העליתי את נושא הטרור, המאבק בדאעש והנעדרים האמריקנים, במיוחד אוסטין טייס, וכן את נושא הנשק הכימי", סיפרה.

דיפלומטית אמריקנית ברברה ליף,

"היה ברור שהוא התכונן היטב לדיון. כשעלה נושא הנעדרים האמריקנים, הוא אמר חד משמעית שיעזרו לנו לחפש אחריהם, אך בתמורה ביקש שנעזור לסוריה לחפש את אלפי הסורים הנעדרים. השבתי לו שכמובן נעשה כל מה שביכולתנו", סיכמה ליף.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...