החלטה דרמטית: אישום נגד אל"מ במיל' יואב ירום בפרשת מותו של ז'אבו ארליך בלבנון

כניסות אזרחים לשטח לבנון הם תחת נהלים נוקשים במיוחד ובאישור מספר גורמים • ארליך ז"ל, נכנס באישורו של יואב ירום בלבד - ללא ידוע שאר הכוחות, כך נחשף בתחקיר הצבאי שנעשה בשנה שעברה • התקרית עוררה שורה של שאלות קשות, ערכיות, מוסריות ומשמעתיות ביחס לצדקת הפעולה שבהם הוכנס החוקר ללבנון

זאב ז'אבו ארליך וגור קהתי זכרונם לברכה. צילום: חיים גולדברג/פלאש90, באדיבות המשפחה

הפרקליטות הצבאית הודיעה היום (חמישי) על כוונתה להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, נגד אלוף-משנה במיל' יואב ירום, בגין מעורבותו בנסיבות מותם של סמל גור קהתי ורב-סרן במילואים זאב (ז׳אבו) ארליך ז״ל בקרב בדרום לבנון.

לפי התחקיר שפורסם בשנה שעברה, זו אינה הפעם הראשונה בה ז'אבו נכנס ללבנון. הוא נכנס קודם לכן גם לאזור מארון א-ראס. הוא נהג לפנות למפקדים וביקש להיכנס לשטח לבנון מסיבותיו הקשורות לתפקידו כחוקר ארץ ישראל.

תחקיר נפילתם של ז'אבו ארליך וגור קהתי ז"ל, צילום: ללא

הכניסה בה אירעה התקרית, אושרה על ידי אל"מ יואב ירום, ראש המטה של חטיבת גולני ועל ידיו בלבד. כניסות אזרחים לשטח לבנון הם תחת נהלים נוקשים במיוחד ונדרשים לכך אישורים מרמת האלוף ודורמה דרך כלל הכוחות בשטח בכדי לספק מעטפת מודיעינית ומבצעית מתאימה. בתקרית הנוכחית ארליך נכנס באישורו של יואב ירום בלבד ללא ידוע שאר הכוחות.

נשלח לצורך מבצעי

במסגרת התחקיר, אל"מ ירום טוען כי אישר לארליך להיכנס לשטח בטענה לצורך מבצעי. ירום מסביר כי היה צורך מבצעי ללכת לאותו מבצר לאחר שכבר הייתה שם היתקלות, והוא רצה להשתמש בידע של ארליך בכדי למפות את המבצר ולהבין כיצד הוא בנוי. אלוף פיקוד צפון אורי גורדין קיבל את הטענה הזו.

התקרית הקשה בדרום לבנון: אל"מ יואב ירום טוען כי אישר לארליך להיכנס לשטח בטענה לצורך מבצעי (ארכיון),

לצד מסכת האישורים, התחקיר מעלה שורה של כשלים אודות הפעילות עצמה. גם אם היה צורך מבצעי ללכת לאותו מבצר, התעוררו כשלים מבצעיים בפעילות שכן לא הולכים כוח קטן לשטח שכזה ללא מעטפת מבצעית מספקת, ללא חיפויים נדרשים תוך שלא ברור מדוע מקום שבו היו מחבלים כמה ימים קודם לכן לא טוהר עד תומו.

תגובת אמהות ללוחמים על הגשת כתב האישום נגד אלוף משנה (במיל') יואב ירום: "הבעיה איננה טעות נקודתית אלא שיטה מסוכנת: העדפות פוליטיות, קשרים אישיים והחלטות מופקרות - שבפועל הופכות את חיי ילדינו להפקר. לא בפעם הראשונה לוחמים נהרגים כי לא לקחו אותם בחשבון - אם בציוד תקול ואם במשימות מיותרות".

עוד הוסיפו: "כתב אישום יחיד לא יסתיר את הכשל המערכתי: לוחמי צה״ל נהרגים בגלל החלטות שגויות והרסניות. אנחנו דורשות מהצבא ומשרד הביטחון לשים סוף למחדלים: להפסיק לסכן את חיי הלוחמים לטובת אינטרסים זרים, ולקבוע נהלים ברורים שיבטיחו שחיי הבנים והבנות שלנו לא יוקרבו על מזבח הפוליטיקה״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר