אף לוחם צה"ל לא נכנס לקיבוץ מגן שעל גבול עזה עד השעה 12:00 בקרבות הקשים של 7 באוקטובר. כיתת הכוננות, שהייתה ערוכה, מוכנה ומיומנת, לחמה בגבורה נגד עשרות מחבלים, הצליחה לחסל 10 מהם ולפצוע נוספים, ולמעשה למנוע אסון כבד הרבה יותר. כך עולה מתחקיר הקרבות בקיבוץ שמפורסם הבוקר (חמישי). שני חברי כיתת הכוננות, תושבי הקיבוץ, נפלו בקרבות, הרבש"צ וסגנו נפצעו.
מהתחקיר, שבוצע על-ידי אלוף משנה (במיל') זיו בית אור, עולה כי ההתקפה על קיבוץ מגן וסביבתו התבצעה בשלושה גלים. בגל הראשון השתתפו בין 20 ל-30 מחבלים, בגל השני בין 30 ל-40 מחבלים ובגל השלישי כ-20 מחבלים, שמטרתם הייתה לרצוח ולחטוף ככל הניתן.
ערב מתקפת הפתע פעל בגזרה גדוד 51 של חטיבת גולני, שהיה אחראי על הגנת הקיבוץ. לוחמי הגדוד נלחמו בגבורה ובאומץ, ואיבדו חיילים ומפקדים רבים, אלא שאלו לא הצליחו להגיע לקיבוץ בזמן לאור המוקדים הרבים והפגיעה בפיקוד והשליטה הגדודיים.
לפי התחקיר, ב-5:30 נפרס הגדוד במסגרת "כוננות עם שחר" על פי הפקודות ובהתאם להערכת המצב שהייתה ידועה באותה העת. בשעה 6:29, עם הישמע התרעות "צבע אדום" בעקבות ירי רקטי מהרצועה, הרבש"צ וחברי כיתת הכוננות עלו לתצפית בגבעת קבר השיח, שהיא הנקודה הגבוהה ביותר בנגב המערבי ששולטת היטב על השטח השוכן ממערב לקיבוץ ועד רצועת עזה. זמן קצר לאחר מכן, קצין ביטחון המועצה דיווח לרבש"צ על חדירת מחבלים לאזור המפעלים מצפון לקיבוץ ועל רציחת השומר במקום. עקב כך, הרבש"צ החליט לצאת מהקיבוץ במטרה לרדוף אחר המחבלים.
בשעה 7:03 לאחר שיחת טלפון עם הרבש"צ, סגן הרבש"צ הקפיץ את כיתת הכוננות של הקיבוץ דרך קבוצת הווטסאפ. משעה זו ועד 7:48 חדרו לקיבוץ בין 20 ל-30 מחבלים על גבי טנדרים ואופנועים, תוך שביצעו ירי לכיוון קבר השיח'. המחבלים נכנסו דרך פרצות בגדר שבוצעו באמצעות פיצוץ שני מטענים. רבים מהמחבלים הסתתרו במחסות של תלוליות עפר הפזורות קרוב לנקודת הפריצה, ממערב לגבעת השיח', ומספר מחבלים נותרו מחוץ לגדר הקיבוץ אך ירו לתוכו.
לאחר חדירת המחבלים, הרבש"צ חזר למרחב הקיבוץ, עלה לגבעת קבר השיח' והחל לנסוע לכיוון המחבלים שזיהה. תוך כדי הנסיעה הרבש"צ ספג אש כבדה ונפצע ברגלו. שני חברי כיתת הכוננות שהבחינו בפגיעת הרבש"צ, הגיעו אליו וחשבו את רגלו תוך ניסיון לחלצו. אלא שהמחבלים שיגרו רקטת אר-פי-ג'י לעברם שפגעה ברכב הרבש"צ, ושני חברי כיתת הכוננות חילצו את עצמם ללא הרבש"צ. בהמשך ניסה חבר כיתת כוננות נוסף לחלצו, ובמהלך החילוץ נפתחה לעברו ירי מנשק קל ורקטת אר-פי-ג'י נוספת. תחת אש, הצליח לחלץ את עצמו ולהגיע לאזור מוגן.
כעשר דקות מאוחר יותר הגיע חבר כיתת כוננות נוסף במטרה לחלץ את הרבש"צ, אך נפצע מירי המחבלים. בשלב זה, מספר חברי כיתת הכוננות איגפו את המחבלים וחיסלו אחד מהם, המחבלים החלו לנוע לעבר החממות ושלושה מחברי כיתת הכוננות חילצו את הרבש"צ.
בשעה 10:25 החל פינוי מוסק של הפצועים. חבר כיתת הכוננות אבי פליישר ז"ל, שנפצע בניסיון לחלץ את הרבש"צ, נפטר מפצעיו במסוק. חבר כיתת כוננות נוסף, אופיר מרדכי ירון, נרצח במהלך היום בעודו בדרכו לסייע בהגנה על הקיבוץ.
רק בשעה 10:38, לאחר שמפקדי כוחות חמאס הבינו כי הפריצה לקיבוץ נבלמה וכי לא יוכלו לחטוף, ניתנה להם פקודת נסיגה מהמפקדה. חלק מהמחבלים נסוגו דרך פרצת הגדר בקיבוץ, בעודם נושאים את הפצועים וההרוגים מכוחותיהם, למעט שתי גופות מחבלים שנותרו בשטח הקיבוץ. קרב הנסיגה נמשך עד לשעה 12:00, תוך נסיגה רכובה לשטח עזה. הקיבוץ נסרק עד 19:00 כדי לוודא שאין במקום עוד מחבלים.
התחקיר קבע כי צה"ל כשל במשימתו להגן על הקיבוץ, ועד השעה 12:00 לערך לא הגיע למקום כוח צבאי. חברי כיתת הכוננות והתושבים שהצטרפו ללחימה לחמו, כך לפי התחקיר, "בגבורה וביעלות, הדפו את המחבלים מחוץ לקיבוץ והביאו לנסיגתם לרצועת עזה. תפקודם ולחימתם מנעו הרג ונזק רב, וראויים לציון". עוד שיבח התחקיר את תושבי הקיבוץ שהצטרפו ללחימה לצד חברי כיתת הכוננות, וכן את חברי הקיבוץ שחילצו תחת אש וטיפלו בפצועים.
כן שיבח התחקיר את הרבש"צ שקידם במשך שנים את מערך החירום של הקיבוץ, הגדיל את תקני כיתת הכוננות, הצטייד בציוד ונשק והקים מערך עמדות היקפיות להגנת היישוב. לגבי כוחות הצבא שלא הגיעו, קבע התחקיר כי ריבוי מוקדי הלחימה, הפגיעה בפיקוד ובשליטה הגדודית, החטיבתית והאוגדתית, לצד ריבוי אירועים, הקשו כל גיבוש תמונת המצב, ובשעות הראשונות לא היה תיאום או פיקוד על הכוחות והיחידות במרחב.
הודעת קיבוץ מגן בעקבות הצגת התחקיר הצה״לי על אירועי השבעה באוקטובר בקיבוץ: "הצגת התחקיר הצה"לי על אירועי השבעה באוקטובר בפני קהילת מגן, היא שלב הכרחי בתהליך המורכב והארוך של השיקום הקהילתי שלנו, וצעד משמעותי למען בנייה מחודשת של האמון למול הצבא ומוסדות המדינה. קיבוץ מגן מבקש להודות לצבא על תחקיר מעמיק ויסודי ועל הצגתו המקצועית והרגישה לקהילה. אנו מלאי הערכה כלפי נציגי הצבא שהתייצבו מולנו באומץ ובפתיחות, התנצלו בפנינו על כישלון השבעה באוקטובר, סיפקו הסברים לשאלות נוקבות, לקחו בגלוי אחריות והבטיחו כי למידה מעמיקה של הלקחים תהווה אבן יסוד בהתנהלות הצבא בהווה ובעתיד".
"בשבעה באוקטובר נלחמו חברי קהילתנו לבדם בגבורה, הדפו את מחבלי החמאס אשר חדרו לקיבוץ במטרה לבצע בו מסע נורא של טבח וחטיפה, ובכך הצילו את מגן. ביום ארור זה, איבדנו שניים מחברי כיתת הכוננות שלנו – אבי פליישר ז"ל ואופיר ירון ז"ל. קהילת מגן תמשיך ללוות, לחבק ולעטוף את משפחותיהם לעד. הערבות ההדדית, הנמצאת בבסיס קיומנו כחברה, משתקפת בעוצמתה ביתר שאת בתקופות מורכבות והקרב על מגן, תקופת הפינוי, השיבה הביתה ותהליכי הצמיחה הקהילתיים מהווים עדות ניצחת לכך".
"קהילת מגן היא בשר מבשרה של קהילת העוטף. כשותפי גורל ודרך, לבנו פועם יחד עם שכנינו - פעימות של כאב על האובדן והחוסר, של הודיה על הקיים ושל תקווה לבניית עתיד טוב יותר כאן, בביתנו המשותף. שיקום קהילת מגן ושיקום האזור כולו שזורים זה בזה. אנו יודעים כי תקומתנו הקהילתית, תקומת חבל העוטף ותקומת מדינת ישראל נשענות בראש ובראשונה על חזרת הקהילות לביתן ושובם של כל החטופים ארצה - מי לחיק משפחתו ומי לקבר ישראל. אנו קוראים לממשלת ישראל לפעול להחזרתם של החטופים עוד היום ולהקים ועדת חקירה ממלכתית, אשר תספק תשובות לכל השאלות שנותרו פתוחות בנוגע למחדל השבעה באוקטובר".
"קיבוץ מגן ימשיך לעמוד איתן כשומר גבולה של הארץ ולסייע ככל יכולתו בתהליכי השיקום של חבל הארץ היקר שלנו, תוך אמונה שלמה שזהו ביתנו, עד הרגב האחרון. מתוך הכאב אנו בוחרים לפעול. בוחרים לצמוח. בוחרים בחיים".
