קטע גבול עם ירדן. צילום: יוסי זליגר

בצה"ל מעריכים: אלו האיומים שיתגברו בגבול המזרחי

בצבא סבורים שלאחר הכישלונות בזירות האחרות, איראן תנסה לערער את ירדן • מטרתה: להפוך אותה לבסיס פעולה עבור פרוקסי נגד ישראל • חטיבה אזורית חדשה, שהוקמה תחת אוגדת גלעד, תהפוך למבצעית כבר באוגוסט ותיכנס לקו בגזרת יו"ש

בצה"ל הולכת ומתגבשת ההבנה כי האיום המרכזי על מדינת ישראל צפוי לעבור בשנים הקרובות מהזירה הצפונית ומהזירה הדרומית אל הגבול המזרחי.

בצבא מעריכים כי לאחר הכישלונות בזירות אחרות, תתמקד איראן בניסיון ליצור מנגנוני כוח בירדן, שיחתרו תחת השלטון. כלומר, בעוד האינטרס הישראלי הוא ירדן חזקה וריבונית, טהרן תעשה הכל כדי להחליש אותה ולהפוך את השטחים שבה לתשתית חדשה עבור פרוקסי. ואם עד לאחרונה היה הגבול עם ירדן שקט יחסית, ובו המטרד העיקרי היה הברחות, לאחרונה נתפסה תשתית משמעותית שפעלה לערעור היציבות הירדנית, שותפה ותיקה של מדינת ישראל. בצה"ל מבינים שלמרות שיתוף הפעולה ההדוק, אי אפשר להסתמך רק עליו.

התשובה הצבאית מגיעה כעת בדמות אוגדה 96, אוגדת הגלעד, שהוקמה בפיקודו של תת־אלוף אורן שמחה. האוגדה, שאמורה היתה להיכנס לפעילות רק בעוד כמה חודשים, הופעלה בחופזה כאשר פרץ מבצע "עם כלביא" והתברר הצורך הדחוף בחיזוק הגבול המזרחי אל מול האיומים החדשים.

האוגדה ממונה על הגנת הגבול הארוך ביותר של מדינת ישראל, שנמתח על פני מאות קילומטרים. בהפעלה האחרונה היא כללה שתי חטיבות - 417, חטמ"ר הבקעה, וחטיבת חי"ר במילואים. במקביל, האוגדה החדשה מובילה מהפכה נוספת: הקמת חטיבות דוד, יחידות אזוריות חדשות, שנועדו להגן על שטחים בלב מדינת ישראל, שעד כה לא זכו להגנה מספקת.

הקלה לכוחות המילואים

ל"ישראל היום" נודע כי כבר באוגוסט הקרוב צפויה החטיבה הראשונה לתפוס קו ראשון ביהודה ושומרון ולהפוך למבצעית. החטיבה לא תוצב בגזרת ההפעלה שלה בחירום, אלא תפעל ביו"ש כדי לאפשר לכוחות מילואים אחרים לרווח את משימותיהם.

מפקד אוגדת גלעד, אורן שמחה, צילום: דובר צה"ל

כל חטיבות המילואים החדשות, ובהן שני גדודים של יוצאי חיל הים שעברו הסבה לחיל היבשה, צפויות להיות מבצעיות עד פברואר הקרוב. המטרה היא לרווח את העומס העצום המוטל כיום על חטיבות המילואים והחטיבות הסדירות, שנמצאות בפעילות כמעט רצופה מאז 7 באוקטובר.

מכל מקום, המדינה משקיעה מיליוני שקלים בהחזרת מוצבים נטושים לפעילות, שיופעלו באמצעות אוגדת גלעד, וכן בחיזוק משמעותי בהתיישבות במקום - בין השאר בהקמת עיר עתידית בגבול, ביצירת גרעיני התיישבות חדשים, ובהכרה ובחיזוק של יישובים קיימים. נוסף על כך, מתוכננת הקמת גדר גבול מסיבית שתשלים את המערך ההגנתי.

הגבול המזרחי החדש יהווה מודל ליישום לקחי 7 באוקטובר: גבול מוגן, התיישבות חזקה, והכנה מראש לאיומים עתידיים במקום תגובה לאחר מעשה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...