זירת הנפילה בחולון. צילום: GettyImages

בצה"ל מאשרים: פגשנו לראשונה טיל מתפצל שהאיראנים ירו | כך הוא עובד

באזור, נרשמה פגיעה אחת ישירה של אחד מהחימושים המתפזרים מתוך הטיל בבית • הפצצות הקטנות מתוך החימוש המתפזר פגעו בגג ונכנסו לחדר השינה, כשהן מסבות נזק שדומה לרקטה של חמאס או חיזבאללה

הבוקר (חמישי) הקיצה ישראל למתקפה איראנית חמורה שכללה כ-25 שיגורים שהביאו לפגיעות ישירות בארבעה מוקדים ברחבי הארץ. בית החולים סורוקה בבאר שבע ספג פגיעה ישירה קשה במיוחד שגרמה להרס נרחב, לצד פגיעות נוספות בחולון וברמת גן. 84 בני אדם נפצעו במטח, מתוכם שישה במצב קשה. בסורוקה לבדו טופלו כ-60 פצועים במצב קל, בעיקר נפגעי חרדה.

פטריית ענק מבית החולים%3A תיעוד הפגיעה בסורוקה %2F%2F ללא

המתקפה מתרחשת על רקע הגברת התקיפות הישראליות באיראן, כאשר צה"ל תקף הלילה (בין רביעי לחמישי) עשרות מטרות ברחבי איראן, בהן אתרי גרעין וייצור טילים, באמצעות 40 מטוסי קרב שהטילו מעל 100 חימושים. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב בחריפות: "הבוקר, רודני הטרור של איראן שיגרו טילים לעבר בית החולים סורוקה בבאר שבע ולעבר אוכלוסייה אזרחית במרכז הארץ. נגבה את מלוא המחיר מהרודנים בטהרן".

האירוע החריג והמשמעותי שאירע הבוקר וזה שאותו מתחקרים בצה"ל, אירע באזור העיר אזור, שאליה שוגר טיל עם חימוש מתפזר, שפיזר פצצות קטנות בגובה של כ-7 ק״מ באוויר. הפצצות הקטנות עפו למרחק רדיוס של 8 ק״מ. כל פצצה שכזו היא מטבע הדברים קטנה יותר מהטיל עצמו, במשקל של 2.5-2.7 ק״ג עם מנגנון הקשה. דהיינו, הפצצה מתפוצצת כשהיא נוגעת ברצפה.

זירת הפגיעה ברמת גן, צילום: יוסי זליגר
רמת גן. הטל חדר את גג החניון והגיע לקומת מינוס 1, צילום: יוסי זליגר

באזור, נרשמה פגיעה אחת ישירה של אחד מהחימושים בבית. הפצצות הקטנות מתוך החימוש המתפזר פגעו בגג ונכנסו לחדר השינה, כשהן מסבות נזק שדומה לרקטה של חמאס או חיזבאללה. האיום כעת רחב יותר אבל הרבה יותר קטן מאיום הטק"ק עם ראש של 400 ק״ג. בצה"ל מכירים כעת רק טיל אחד כזה, וייתכן שהיו אחרים שיורטו.

הטיל ברמת גן פרץ את גג החניון והגיע לקומת מינוס 1

ברמת גן נרשמה פגיעה במגדל בניין חדש לגמרי. הטיל פרץ את גג החניון והתפוצץ בקומת מינוס 1. האירוע מדגיש את החשיבות של הסתמכות על חניונים מאושרים - מינוס 2 ומטה. בצהל אומרים - פגיעה ישירה יכולה לפרוץ גג של חניון, ולכן לא מאשרים חניונים עם גג שבנוי מרצועות בטון.

לגבי הממ"דים, הייתה דילמה האם להישאר בממ"ד או לא, אך האירוע הוכיח שהדבר הכי בטוח הוא הממ"דים במגדלים הללו. בבית החולים סורוקה נרשמה פגיעה ישירה בקומה 5. בצה"ל מסבירים כי כל בתי החולים היו צריכים לרדת למיגון בהנחיה של פיקוד העורף, ורק אתמול פינו את הקומה - מה שהציל הרבה חיים.

זירת הנפילה בחולון, צילום: דובר צה"ל

לגבי מדיניות ההתגוננות, אתמול שונתה המדיניות מזמן התרעה של 4 דקות ל-3 דקות. בפיקוד העורף מסבירים, כי ההחלטה, על אף הקושי הרב שבה, לא משתנה כרגע. נשארים במדיניות 3 דקות בכל הארץ ו-2 דקות בגבולות. בפיקוד העורף עומדים מאחורי ההחלטה ומבינים את הביקורת שהיא גוררת, אך התנהגות האוכלוסייה מקלה על המצב. ההחלטה מדורגת מאוד והשינוי לא דרמטי, אומרים בצה"ל. הלימודים אינם מתקיימים וגם מי שהולך לעבודה יכול ללכת רק אם יש שם מיגון תקני.

בפיקוד העורף מודעים לאתגר שהתיר את החזרה למקמות העבודה בעוד שהתלמידים נותרים בבית, שבוע לפני החופש הגדול, ויש גם מגעים עם משרד האוצר כדי לתת שיפוי להורים. במקביל הערכות המצב נמשכות כדי להבין האם המדיניות נכונה ולהסתכל קדימה.

צה"ל: כרגע מכירים רק טיל אחד כזה

כאמור, לגבי התחמושת המתפזרת. גורמי הביטחון מכירים נכון לעכשיו רק טיל אחד כזה, ואולי, אומרים, היו כאלה נוספים שיורטו. בצבא מציינים כי זו פעם ראשונה שנתקלים בכזה דבר על הקרקע. האירוע באזור מתאפיין בכך שהטיל לא נופל אלא הראש שלו נפתח ויוצאות ממנו "פצצונות" קטנות. בצבא מציינים - זה אותו טיל עם ראש נפץ שונה, וההתנהגות היא בדיוק אותה התנהגות - מספיק להיכנס למיגון. זו פצצה עם ראש הקשה (הפכלה הנגיעה בקרקע), כמו פגז של תותח, רק יותר קטן.

למרות אירועי היום - בצבא מציינים כי לא תשתנה מדיניות ההתרעה. עוד הוסיפו כי חלק מהיירוטים היום בוצעו עם כיפת ברזל, וגם אז יש פיזור גדול, וכן מציינים, כי לא מכירים שהיה ראש נפץ של יותר מ-400 קילוגרם.

תצוגת ראווה איראנית. ח'ורמשהר-4, צילום: .

על התרעת השווא של פיקוד העורף אמרו בצבא: היום בבוקר הופעל היישומון של פיקוד העורף ב-7:15 לירי רקטות וטילים. הפקודה לצאת מהמרחב המוגן נתקעה ופתאום השתחררה אחרי כמה שעות. אנשים עם מכשירי אנדרואיד קיבלו את ההודעה - הייתה תקלה שיודעים לטפל ולתקן אותה, אך לא היו מספיק חדים לתקן את זה בזמן אמת.

גורמי הביטחון מעריכים כי המטחים הגדולים מאתגרים יותר. האיראנים נמצאים בפוזיציה חלשה יותר לעומת ימים קודמים וכעת מנסים לשגר כמה שיותר טילים וכמה שיותר רחב, אך הם מתקשים בכך מאוד. על פי גורמי מערכת הביטחון - זהו המטח הכי גדול שהיה לאחרונה והם מתקשים יותר מזה. זו לא אסטרטגיה מתוחכמת - הם מנסים להוציא כמה שיותר אך יורים הרבה פחות ממה שהם רוצים, עם מטחים יחסית בודדים בימים האחרונים.

ח'ורמשהר-4 | פרופיל

הטיל האיראני ח'ורמשהר-4, שנחשף במאי 2023, מצויד ביכולת פיזור של עשרות ראשי נפץ קטנים, שכל אחת מהן דומה לרקטת "הגראד" או רקטות אחרות שבידי חיזבאללה ונעשה בהן שימוש נגד ישראל. בניגוד לטענה האיראנית , אין מדובר בטכנולוגיית ראשי קרב מרובים בעלי יכולת ניווט עצמאית (MIRV) כפי שמחזיקות ארה"ב ורוסיה, אלא בפיזור של תחמושת קונבנציונלית על שטח נרחב - דומה יותר לפצצות המצרר. הטווח המוצהר שלו הוא 2,000 קילומטרים, ויכולת הנשיאה של עד 2 טון - כך לפי האיראנים.

חמינאי בוחן את הטיל בעל יכולות הפיזור, צילום: .

שמו של הטיל מנציח את העיר ח'ורמשהר, שכיבושה ושחרורה במלחמת איראן-עיראק הפכו אותה לסמל של עמידה וגבורה לאומית באיראן. לפי אנליסטים במערב, הטיל התבסס על פלטפורמת Hwasong-10 הצפון קוריאנית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...