צה"ל מעביר את עיקר המשאבים המטכליים למאמץ המרכזי נגד איראן תוך הכפלת הכוחות ביהודה ושומרון והקמת אוגדת גלעד (96) החדשה לשמירה על הגבול המזרחי. במקביל לתגבור הגנתי משמעותי ברחבי הגזרות, צה"ל מבצע פעילות התקפית וסיכול נרחבת, כולל 25 מעצרים בלילה האחרון ותחקור של מעל 100 חשודים. מפקד פיקוד המרכז אלוף אבי בלוט הדגיש כי הקמת האוגדה היא אחד מלקחי ה-7 באוקטובר ובעלת משמעות היסטורית.
"המאמץ המרכזי של צה"ל הוא איראן, ולשם מופנים עיקר המשאבים המטכליים", נמסר מצה"ל. במקביל, הצבא מחזק משמעותי את כוחותיו בזירה הפלשתינית כדי לאפשר המשך פעולות נגד איראן תוך שמירה על שגרת החיים לאזרחים.
תגבור משמעותי בפיקוד מרכז
בפיקוד מרכז נמסר: "ברגע שהתחיל המבצע קיבלנו הרבה מאוד סדר כוחות לשתי תכליות: לשמר הגנה חזקה ולדייק את ההגנה על הנכסים החיוניים - צירים ויישובים, ולהגביר את פעילויות הסיכול והמבצעים ההתקפיים".
לדברי הפיקוד, "אנחנו צריכים לאפשר לצה"ל לעשות את כל מה שצריך כדי לפעול באיראן, ולאפשר לאזרחים לחיות שגרה". באוגדת איו"ש בוצע תגבור משמעותי של גדודים שחיזקו את הגזרה לפני קליטת סדר כוחות נוסף.
"התייצבנו ביישובים ובצירים. התחלנו מאתמול בלילה בפעילות התקפית וסיכול. בלילה האחרון ביצענו 25 מעצרים כולל תפיסת אמל"ח, תחקור ושיחות אזהרה", נמסר מהפיקוד. במהלך הלילה נעצרה חוליית מחבלים במרחב שכם על ידי לוחמי יחידת דובדבן והוחרם נשק מסוג M16. הכוחות פועלים במסגרת מבצעים חטיבתיים רחבים בחברון ובעזון שבאפרים, ותוחקרו מעל 100 חשודים, חלקם בחשד לתמיכה באיראן וחלקם אסירים משוחררים שהוזהרו לא לחזור לעסוק בטרור.
אוגדה חדשה - לגבול המזרחי
בשורה היסטורית הוכרזה על הקמת אוגדת גלעד (96), האוגדה המזרחית, לשמירת הביטחון השוטף וביצוע פעילות הגנתית לאורך הגבול המזרחי של מדינת ישראל. מפקד פיקוד המרכז אלוף אבי בלוט ומפקד אוגדת גלעד תת-אלוף אורן שמחה ערכו מוקדם יותר השבוע סיור והערכת מצב עם מפקדים נוספים מהאוגדה והחטיבות.
"תכננו להקים אותה עוד כמה שבועות, אבל כדי לחזק את מאמצי הביטחון, ומכיוון שיותר מהכפלנו את הסדר כוחות בגזרה הזו הרגשנו שנכון להקים את האוגדה מוקדם יותר", הסביר גורם בצה"ל.
באוגדה החדשה פועלות חטיבה 551 - לוחמי הקומנדו במילואים וחטיבה 417 בגזרה אחת, עם מפקדת אוגדה. מפקד האוגדה הציג את תהליכי תפיסת הגזרה ומוכנות האוגדה להגנה וסיכול טרור. "גם שם הגנה על הצירים והיישובים ופעילות התקפית בכפרים. תהליך של חודשיים עשינו תוך 48 שעות. זה אירוע היסטורי בצה"ל", נמסר מהפיקוד.
"פגשתי מג"ד מילואים שסיים רק לפני שלושה שבועות תעסוקה והוקפץ שוב. זה סיפור אחד קטן. ההתייצבות מרשימה, ההקרבה בלתי נתפסת להבנה. רק להעריך אותם", סיפר גורם בצה"ל. "הם מייצרים את שכבת ההגנה הבסיסית לגרום לכך שאזרחים יחיו חיי שגרה ככל שאפשר, וסיכול של כל מי שמעוניין לבצע פעילות טרור".
במקביל, "חיזקנו את מערך ההגמ"ר בכל היישובים, יותר מהכפלנו את כמות המגוייסים. כמות אוחזי הנשק והסיורים היא בחלק מהמקומות יותר מפי שתיים".
שינוי תפיסת המלחמה
בגזרת יהודה ושומרון ובבקעה פועל צה"ל עם כמעט פי 1.5 מהסדר כוחות שהיה לפני, עם יכולות חדשות. "המשימה היא להגן, לאפשר חיי שגרה לאזרחים, לבצע מבצעים עיצוביים ככל שנידרש. העיניים כל הזמן לאפשר למטכ"ל לפעול במקום שהוא קיים".
לפני תחילת המבצע פעלו בגזרה כמות גדולה של גדודי פיקוד העורף. "הוצאנו עם תחילת המבצע את כל הגדודים מתוך הבנה שהאיראנים יגיבו מהר, ואותם תמונות קשות מהבוקר ואתמול - מי שמוסמך לחלץ זה פיקוד העורף. לקח לנו פרק זמן עד שקלטנו את הסדר כוחות הנוכחי. גם בשיא המלחמה לא היינו בסדר כוחות כזה".
"הכתר על הפלסשתינים כבר לא מלא: הכתר המוחלט בא לפצות ביממה הראשונה על פער בלוחמים ומסגרות. אנחנו כבר לא במצב הזה. אנחנו במצב של ניתור תנועות, כוחות שמושקעים במבצעים סיכוליים. זו הדרך הנכונה להגן. הוכחנו שההגעה לתוצאות מבצעיות בשטח היא מבצעים התקפיים, במחנות הפליטים, ושיטת מחסומים היא נשקלת בכל הארכת מצב".
צה"ל קיבל סדר כוחות מעזה ועושה את ההתאמות הנדרשות. "צה"ל שינה את האופן שבו הוא מסתכל על זירת המלחמה. איראן זירה ראשית, כל היתר במגננה עם מבצעים התקפיים. בעזה כוחות מתמרנים. קיבלנו לא הרבה סדר כוחות מעזה, הרוב גויס בצו 8".
מניעת התהפכות הגזרה
"בשלוש בבוקר בשישי ביצענו פעולות מיידיות כדי שהגזרה לא תתהפך. שלא נגיע לאירועים שלא התכוונו עם סדר כוחות מופחת", נמסר מהפיקוד. "בשלוש היממות האחרונות אנחנו לא רואים תסיסה או השתנות בשטח, משהו שמחייב אותנו להחזיק את הכתר בצורה הנוכחית. בנוסף הכוחות יכולים לבצע פעולות ומבצעים נוספים, שיתרמו יותר לביטחון של כל מי שגר ביהודה ושומרון".
בעניין סוגיית הפלישה מירדן הובהר: "ירדן היא מדינת שלום, פועלים איתה בתיאום ביטחוני. לא רואים שום דבר שקורה בממלכה שיכול להעיד על היתכנות לפשיטה מהסוג הזה. עם זאת, זה שלב חדש במלחמה, במרחב אי וודאות, ולכן חשבנו להאיץ שני דברים - להקים את האוגדה כדי להיות במערכת הגנתית טובה יותר, וגם בממשק בין הבקעה ליהודה ושומרון. הדבר השני - חיזוק המרחב בסדר כוחות נוסף, זו לא דפיעה סבירה כרגע. אבל לנו יש תפקיד להגן על מדינת ישראל. האם נמשיך להיות בסדר כוחות כזה לאורך זמן? כנראה שלא, אבל זה מחזק אותנו ומדייק אותנו".
חמאס זה איראן
"חמאס זה איראן. איראן זה ראש התמנון שיצר פרוקסיז בכל הגבולות שלנו. ראינו את זה בקטיבות, בגדודי הטרור. אנחנו יודעים לומר שמי שמימן את התנועות האלו, שהכווין אותם, זה גורמים איראנים", הדגיש הגורם בצה"ל.
"לא ראינו בשלושה הימים האחרונים משהו חדש בשטח, והסיבה היא המבצע שאנחנו עושים חצי שנה (חומת ברזל). מקטיבה, עשרות פעילים שקיבלו כסף והיה להם אמל"ח - אין היום התארגנות כזו. לא נגמרו המחבלים, אבל הוא לא באותם סדרי גודל. היה להם עיר מקלט בדמות המחנות. יש לנו חופש פעולה מבצעי מלא. התפקיד שלנו לרדוף אותם ולסכל אותם. האיראנים מימנו את החגיגה הזו. לא ראינו משהו שונה בשטח או בחוץ. יכול להיות שעוד נראה".
המשך מבצע חומת ברזל ולקחים מכישלונות
"ממשיכים במבצע חומת ברזל. פועלים במקומות שחוליות האויב נמלטו. אנחנו נמצאים בשטח ויוזמים", נמסר מצה"ל. "היה לנו כישלון גדול לפני כחודש ברצח של צאלה גז ובנה התינוק. חלק מהלקחים זה לעצב את המרחב. לא היינו מספיק חדים ומדוייקים במבתרים, ביציאה מהכפר בורקין".
"אנחנו עוברים מרחב מרחב ומעצבים אותו מחדש. נכנסים למה שהיו מעוזי התפקיד, והעובדה שיש לנו עכשיו יותר סדר כוחות תאפשר לנו להרחיב את המבצע לכל מקום שנחשוב שיש צורך".
לגבי העצורים ששוחררו בעסקאות נמסר: "התפקיד שלנו להמשיך לדאוג שלא יחזרו לטרור. אנחנו במעקב צמוד אחריהם. אנחנו מתחקרים אותם".
בעניין הגנה על העורף הודגש: "דפיעה סבירה זה להוציא פיגועים לתוך עורף מדינת ישראל. הגברנו את האפקטיביות המבצעית. חיזקנו את קו התפר".
מפקד פיקוד המרכז: "ימים גורליים והיסטוריים"
מדברי מפקד פיקוד המרכז אלוף אבי בלוט: "אנחנו נמצאים בימים גורליים והיסטוריים שבהם צה"ל משיג הישגים משמעותיים בכלל הזירות ובימים אלו אף באיראן. אנו צריכים להצטיין במשימת ההגנה ואסור לנו להיות שאננים למול האויב. הקמת אוגדת גלעד היא אחד מלקחי ה-7 באוקטובר".
"אנחנו מנצלים הזדמנות, ונותנים מענה לצורך מבצעי עם תפיסת האחריות של האוגדה, שעצם הקמתה היא בעלת משמעות מבצעית ובקנה מידה היסטורי. אנחנו ממשיכים לפעול בכל רחבי זירת מרכז: חזקים בהגנה ומצטיינים בפעילות התקפית וסיכול".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
